Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Vær med i kampen for et mere artsrigt Danmark

Naturen påvirkes med næringstoffer, dræning af naturlige vandløb og vådområder, naturområder gror til i krat og skov, og der er for lidt plads til naturen.

Artiklens øverste billede
Susan Kronborg. Foto. Presse

”Der er ikke én frø, der er ikke én fugl, der er ikke én fisk, der har fået det ringere som følge af regeringens politik”, sagde Fogh i 2003. Desværre viste det sig, at der var ”noget at komme efter”.

Fra Miljøstyrelsen lyder det, at de største udfordringer for den biologiske mangfoldighed i Danmark er, at naturen påvirkes med næringstoffer, dræning af naturlige vandløb og vådområder, naturområder gror til i krat og skov, og der er for lidt plads til naturen.

Mange kommuner har allerede etableret ”artsrige” grøfter og vejkanter, hvor naturen har frit spil.

Det påpeges endvidere at tungmetaller og miljøfremmede stoffer fra skibe udgør en trussel mod vores havområder, samt at effektivt fiskeri og bundskrab kan udgøre en trussel mod nogle af vore fiskearter og bunddyr.

For mange af disse faktorer gælder, at de realistisk kun kan ændres ved internationale og nationale handlingsplaner, og det tager ofte lang tid at opnå enighed om sådanne ændringer, da der jævnligt er enorme økonomiske værdier på spil.

Det ved jeg blandt andet fra mit arbejde som fiskeriordfører. Men vi kan, mens vi venter på internationale og nationale tiltag, sagtens gøre noget selv: Lad haven henstå med mere naturlig vækst, og undgå den grønne ”græsplæne-ørken”: Insekterne vil elske det, og når insekterne er glade, er resten af det økologiske system også glade.

Mange kommuner har allerede etableret ”artsrige” grøfter og vejkanter, hvor naturen har frit spil. Så gør insekt-vennerne en tjeneste, lad (bare en del) af haven stå i ”vild natur”, lad grene og blade blive liggende og forvitre, så har du bygget dit eget insekthotel som vil blive flittigt brugt mens du hygger dig i hængekøjen.Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.