Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Det Radikale Venstre vil jo ikke give skolerne fri i Norddjurs

Artiklens øverste billede
Ulf Harbo. Foto: Tanja Lund Carstens

Det Radikale Venstre i Norddjurs går til valg på at sætte skolerne fri og skriver i deres valgprogram at;

”I dag oplever lærere og pædagoger at centrale krav og mål stjæler tid og opmærksomhed fra det, som vurderes væsentligst for børn og unges hverdag og udvikling.”

Har Radikale Venstre helt glemt, at de største indgreb i lærernes metodefrihed og den største årsag til at lærerne ikke har tid til at forberede deres undervisning ordentligt pga. for højt undervisningstimetal de sidste 8 år er pga. national lovgivning indført af bl.a. Det Radikale Venstre?

Så hvis Det Radikale Venstre virkelig mener det de siger, vil jeg opfordre Det Radikale Venstre i Norddjurs til at gå til deres medlemmer i folketinget og presse på for at det bliver frivilligt for lærerne at bruge de digitale læringsplatforme, rulle lov 409 tilbage og afskaffe den obligatoriske heldagsskole.

Samtidig vil jeg gøre opmærksom på, at der de sidste 4 år i Kommunalbestyrelsen i Norddjurs har været bred politisk enighed om mere frihed til skolerne og at det i dag er skolerne med skoleledere og lærere i spidsen, der med øget frihed, fra bla nationale test har fået mulighed for selv at administrere mere praksisorienteret undervisning, mere udeskole og få mere natur ind i skolernes hverdag på trods af den nationalt påførte tvang vores skoler er udsat for bl.a. af det Radikale Venstre.

At Det Radikale Venstre går til valg på mere frihed til skolerne, er jeg personligt rigtig glad for, da Frihed til skolerne er noget jeg har arbejdet for, siden jeg i foråret 2013 efter en uges lærerlockout meldte mig ind i Enhedslisten og blev politisk aktiv.

Lockouten i 2013 sluttede efter 4 uger med et regeringsindgreb og lov 409 som påtvang lærerne at undervise i gennemsnit 2 timer mere om ugen, hvilket blev brugt til at finansiere folkeskolereformen, som med Det Radikale Venstres velsignelse, indførte tvungen heldagsskole og læringsmålsstyret undervisning.

I efteråret 2013 blev jeg valgt ind i kommunalbestyrelsen og udover mit fokus på at ændre et dysfunktionelt jobcenter der fastholdt syge alt for længe på kontanthjælp var mit hovedmål at ændre på den tvang og kontrol der havde ramt vores skoler.

Det kom sig først og fremmest til udtryk i min stærke kritik af projekt synlig læring, de lange skoledage og det faktum at man i Norddjurs kommune gjorde de frivillige nationale test obligatoriske for alle vores folkeskoler så vores børn blev udsat for 3 gange så mange test som de behøvede. Mit politiske arbejde der foregik med en lang række spørgsmål og forslag til forvaltningen i Norddjurs Kommune er dokumenteret af de mange indlæg jeg lavede på min blog på folkeskolen.dk;

https://www.folkeskolen.dk/564761/kinesiske-tilstande-i-norddjurs-kommune

https://www.folkeskolen.dk/565376/pedantisk-maalstyring-kan-ramme-som-en-boomerang

https://www.folkeskolen.dk/565677/saet-folkeskolen-fri

https://www.folkeskolen.dk/566129/liberal-alliance-stemmer-for-topstyring-og-bureaukrati-i-landets-byraad

https://www.folkeskolen.dk/569745/det-kan-blive-meget-dyrt-at-spare-voldsomt-paa-stoettekraevende-elever-i-norddjurs-kommune

https://www.folkeskolen.dk/573670/norddjurs-kommune-udfordrer-de-nationale-test

https://www.folkeskolen.dk/580463/ingen-kortere-skoledage-i-nordjurs-kommune

https://www.folkeskolen.dk/588591/lav-loven-om-saa-alle-skoler-kan-faa-lov-til-at-forkorte-skoledagens-laengde

https://www.folkeskolen.dk/627358/kl-boer-komme-laererne-i-moede

https://www.folkeskolen.dk/657410/skrot-de-fejlbehaeftede-nationale-test

Efter en større medieomgang og pres fra flere sider bar arbejdet frugt og i November 2017 fik mine forslag endelig flertal. Bl.a. for at skolerne nu selv kunne bestemme om de ville benytte sig af de frivillige nationale test.

https://www.tv2ostjylland.dk/kommunalvalg/14-arige-laerke-jeg-bliver-nervos-nar-jeg-skal-testes

Til kommunalvalget i 2017 vendte Socialdemokratiet i Norddjurs 180 grader fra den politik de havde ført sammen med flertallet i kommunalbestyrelsen og gik til valg på at give mere frihed til skolerne.

Siden har der været bred politisk enighed i kommunalbestyrelsen om mere frihed til skolerne og vi har flere gange i BUU haft konkrete sager på dagsordenen, hvor vi har kigget på alt det skolerne bliver pålagt. Vi har reduceret topstyring fra Børne- og Ungdomsforvaltningen og fået gjort det klart for vores embedsmænd, at skolerne er fri til at organisere skolens hverdag fx med mere praksisorienteret undervisning eller udeskole og synlig læring ikke er noget som forvaltningen skal følge op på eller blande sig i, men nu ligger ude hos skolerne selv.

Desværre blev vores skoler ligesom resten af kommunen ramt af økonomisk krise i 2018, og siden da har skolestruktur, skolelukninger og besparelser overskygget at vi i BUU rent faktisk har arbejdet samlet for mere frihed til skolerne.

Det kom bl.a. til udtryk den 29 august 2019 hvor et enigt BUU besluttede at sende en ansøgning til undervisningsministeren om dispensation fra alle de nationale test.

Vi har i BUU i denne periode også lavet politik for tidlig indsats og inklusion, hvor vi kommer med opfordringer i stedet for tvang og Enhedslisten er lykkedes med at få mere natur og udeskole ind. Så der nu kan komme øget fokus på at bruge naturen/uderummet aktivt i dagligdagen i både dagtilbud og skoler.

https://www.norddjurs.dk/media/8006715/Kvalitetsstandard-for-folkeskolen-2021.pdf

Så vi forsøger faktisk i samarbejde med skolerne at lave nogle rammer med mere fokus på det konkrete og praktiske, men uden at diktere og trække pædagogiske koncepter ned over hovedet på skolerne.

Så kære Radikale Venstre brug jeres kræfter de rigtige steder.

Rigtig meget af den tvang der stadig er på vores folkeskoler kommer fra nationalt hold, hvor Det Radikale Venstre står bag den obligatoriske heldagsskole og de obligatoriske digitale læringsplatforme, som i Norddjurs hedder EasyIq.

Som Det Radikale Venstre muligvis er klar over, har mit parti Enhedslisten hele vejen været modstandere af den forhadte folkeskolereform.

For nyligt kom der en Ph.d. afhandling som viste, at 40% af lærerne stadig ikke mener, at tiden brugt på digitale læringsplatforme fungerer fem år efter, det blev obligatorisk for alle skoler at have en læringsplatform.

https://www.folkeskolen.dk/1872294/fire-ud-af-ti-laerere-i-undersoegelse-laeringsplatforme-er-ikke-tiden-vaerd

Forskningen viser at læringsplatforme kun øger undervisning på samlebånd, de er dyre i indkøb og fjerner motivation og faglig stolthed hos lærerne. Præcis som de nationale test og andre tvungne læringsmodeller.

Det er rigtig vanskeligt både at ville sætte skolerne fri og samtidig sætte en retning og udvise lederskab og det er præcis det dilemma Det Radikale Venstre allerede står i, hvilket kom frem i debatten på p4 Østjylland, hvor det Radikale Venstre som det eneste parti ud af 10 ville have at alle skolerne i Norddjurs skulle have den samme pædagogiske profil, mens alle andre ville give skolerne fri til selv at vælge deres egen profil og fokusområder.«Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.