Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Dansk klimapolitik er en skandale

Artiklens øverste billede
Husker du, at det næsten ikke regnede i Danmark en hel sommer? Vi havde tørke, men vi kom forholdsvist let over det. Andre steder er det bare holdt op med at regne og forestil dig disse dyrs lidelser, indtil de omsider bukkede under. Og hvad med bønderne der skulle leve af det, de okser gav dem?

Den danske klimapolitik er en skandale - for os. For mange andre er den en katastrofe. Se bare her: hvor mange mennesker mistede deres levebrød og, hvor mange værdier gik der tabt? Hjælper deres stat med at underholde dem, til de finder andet arbejde? Er varelagrene og bygningerne forsikrede? Nej, sandsynligvis ikke.

Alt det og meget, meget mere er en følge af, at vi har for meget CO2 i atmosfæren. Nogle af os har et dagligt forbrug, der har produceret for meget CO2, mens det blev lavet.

Det her er et helt almindeligt boligkvarter. Prøv at forestille dig, at det her var DIG og DIT barn.

Historien bag katastrofen

Hele vores samlede aktivitet på jordkloden, inklusive selvfølgelig alle mulige landdyr, kan højest optage 25 milliarder tons CO2 på et år. Det sker i høj grad gennem alle vores træer og buske. Hvis der kommer mere end de kan nå at optage, ryger det op i atmosfæren, hvor det lægger sig som en dyne rundt om jorden. Så bliver jorden for varm og så har vi balladen. Det har vi faktisk vidst siden 1950’erne.

I 1960’erne talte man åbent om, at oliefyrene ødelagde vores klima, så al tale om klimaændringer er ikke ny. Vi vidste godt, at det var på vej til at gå galt.

Vi kan ikke skære vores forbrug ned til en femtedel af det nuværende, men vi kan begynde at arbejde seriøst og voksent og ansvarligt med klimaproblemet.

Helge Smith

I 1987 udgav FN den første omfattende rapport om vores fælles klima. Den var skrevet af verdens førende klimaforskere på initiativ af den norske statsminister Gro Harlem Brundtland. Fra det øjeblik kunne ingen politiker i noget land være i tvivl om, hvad der var ved at ske. Det var en streg i sandet. Jeg mener, at en hver parlamentariker i hele den industrialiserede verden som undlod at handle, gjorde sig skyldig i en kriminel handling, og det var ikke for meget, om de var blevet idømt fængselsstraffe. Ingen politikere har efterfølgende levet op til deres åbenlyse ansvar, heller ikke i Danmark.

Siden er der kommet meget løgn fra vores politikere som gang på gang har forsikret os om, at netop deres parti var det mest ansvarlige og mest klimavenlige og gang på gang er vi hoppet på limpinden. Mette Frederiksen er allerede ved at varme op til den næste, store klimaløgn med sin fortælling om, at der skal indføres en afgift på CO2.

Hvordan mon det er at opleve sit livsværk eller sin arbejdsplads sådan?

Udviklingen

Hvis vi ser på tallene for udledning per indbygger og land for land, er det tydeligt at se, hvilke lande der er industrialiserede.

Folketingen vedtog i 2020 ”Verdens mest ambitiøse klimalov”, som Dan Jørgensen ynder at sige. Bortset fra, hvad jeg vil kalde nogle projekter på månen og ansættelsen af tre sælgere, der skal sælge industriens løsninger til andre lande, har han faktisk intet foretaget sig. Han har kun holdt folk hen med snak.

I 2018 udledte vi i Danmark 33.380.000 tons CO2. Under normale omstændigheder kunne vi have tilladt os at udlede mellem godt 10 og godt 18 millioner tons CO2 om året. Tallene er lidt usikre, for Regnskoven i Brasilien er ved at kollapse og russerne er helt ustyrlige med at fælde i verdens største skove. Tallet i 2018 var helt uansvarligt højt.

I 2019 fik vi en ny regering og en klimaminister. I 2020 udledte vi 40 millioner tons CO2. Hovsa, dér steg udledningen lige 20 procent på to år og det meste af tiden havde vi endda en klimaminister, der blev ved med at fortælle, hvor godt, det gik og om alle de aftaler, han havde indgået.

I 2021 udledte Danmark 61 millioner tons CO2 lige nu tyder alt på, at det tal stiger yderligere i 2022. Det har fået mig til at tænke på, om ikke hele regeringen burde tiltales for forbrydelser mod menneskeheden. Bevares, vi er ikke ene om det her, men prøv at se det som en krig. Ruslands krig i Ukraine er det rene vand ved siden af.

Klimakrigen

Det er os, der er den aggressive part. Vi er med i en hær, der allerede har dræbt et utal af mennesker og sendt mange millioner på flugt. 3.500.000.000 mennesker er trængt op i en krog, og de venter kun på det næste hårde anslag fra os i form af orkaner, brande, tørke og oversvømmelser. 1 milliard af dem er allerede så trængte, at de er begyndt at dø af sult, fordi vi har taget deres muligheder for at drive landbrug fra dem.

Men, hvorfor ved vi ikke det her? Hvorfor er der næsten aldrig noget i TV-aviserne om det? Jeg ved det ikke. Berlingske havde tidligere i år en historie om, at topfolk i Socialdemokratiet ved flere lejligheder både nu, hvor de er i regering og tidligere har presset embedsmænd, meningsdannere og forskere til at ændre deres udtalelser, så de passede med partiets politik. Måske er det her, forklaringen på den manglende omtale skal findes?

Fremtiden

Hvad nu? Lige nu udleder vi hver især ca. 10.5 tons CO2 i gennemsnit og vi skal ikke ned på de ca. 2 tons, som var det ansvarlige, hvis vi havde handlet i 1980-erne. Vi skal helt i bund. Vi skal ned på 0. Det bliver en hård landing og vi er slet ikke blevet forberedt på det.

Dan Jørgensen har sat industrien i gang og han håber sikkert det bedste, det gør jeg nu også. Men håb er ikke noget, vi kan planlægge efter. Hvis vi f.eks. skal have al vores el fra vind og sol, skal der bygges 4 gange så mange vindmøller og 20 gange så mange solcelleanlæg.

CO2-udledningen fra transporten skal også mindskes ved hjælp af eldrevne køretøjer, dog uden at skade benzinsalget. Det blev klaret ved at give hybridbiler de samme gode vilkår som elbiler. Sammen med et generelt stigende bilsalg, kunne benzinsalget holde sig stablt.

Men, hvad gør vi? Krydser fingre og håber det bedste eller ser os lidt omkring efter gode idéer og sluger et par kameler?

Atomkraft udleder ikke CO2. De tre ulykker, der har været, skyldtes først og fremmest inkompetence og problemet med opbevaring er for længst løst. Men det er selvfølgelig et problem, at det kræver forfærdelig meget beton at bygge et atomkraftværk. Ålborg Portland udleder i forvejen forfærdelig meget CO2, faktisk så meget, at Mette Frederiksen ikke vil lægge en særlig stor CO2 afgift på fabrikken, når afgiften træder i kraft om nogle år. Det må helst ikke forstyrre produktionen.

Men man kunne bygge Ålborg Portland om. Deres måde at lave cement på er meget skadelig for miljøet, men det problem er blevet løst. I dag kan man fange al CO2 fra produktionen og indkapsle den i betonen. Ja, faktisk mere end det, man kan lagre mere CO2 end man selv udleder. Det vil gøre Ålborg Portland til en af de mest samfundsgavnlige virksomheder overhovedet. De første fabrikker er allerede blevet bygget efter den metode.

Men, hvad med al den CO2 fra diverse motorer? Nogle steder kan den opfanges i filtre, men det er lidt svært i en flyvemaskine. Heldigvis er der en løsning, oven i købet en gammelkendt løsning.

Miles Allen holdt forrige år et foredrag for en række ingeniører ansat i et af verdens største olieproducerende virksomheder. Miles Allen har været medforfatter på FNs store rapport IPCC-rapporten, hvor verdens førende klimaforskere klart fortæller, hvordan det står til.

Han blev spurgt om, om han troede, man kunne holde temperaturen under 1,5 grader og han svarede med et modspørgsmål: ”Kan I fjerne AL CO2 fra jeres produkt? Svaret var ja. Det kunne de godt. Det havde de faktisk kunnet i årtier. Det var ikke sket, for ingen ville betale for det, men teknisk var der intet i vejen for det. 85 procent af al CO2 udledes af produkter fra olieindustrien.

Vi kan ikke skære vores forbrug ned til en femtedel af det nuværende, men vi kan begynde at arbejde seriøst og voksent og ansvarligt med klimaproblemet. Vi kan investere i cementproduktion, der optager CO2, og vi kan tvinge olieselskaberne til at trække al CO2 ud af deres produkt. På den måde kan vi lette trykke for de 3,5 milliarder mennesker, vi nærmest fører udryddelseskrig imod, fordi vi selv vil leve godt. Det vil koste vækst, måske bliver vi også lidt fattigere, men vi får standset den igangværende katastrofe og vi kan alligevel overlade en klode, man kan leve på, til den næste generation.

Men det kræver, at vi forstår, hvad der sker og det kræver, at vi holder vores politikere til ilden. De kan ikke forhandle med klimaet, de skal handle og det skal være lige nu.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.