Hverdagen med ileostomi

Artiklens øverste billede

En ileostomi er en operation, hvor man laver en forbindelse fra tyndtarmen til huden. At få anlagt en ileostomi er en stor omvæltning for de fleste. Særligt den første tid efter operationen kan være svær og fyldt med bekymringer. Nogle føler ligefrem, at fremtiden og udsigten til en hverdag med ileostomi virker uoverskuelig. Heldigvis er det muligt at vende tilbage til en normal hverdag, og der er flere ting, du selv kan gøre for at tilpasse dig den nye situation og genvinde følelsen af kontrol.

Hvad er ileostomi?

Ileostomi er en type stomi, der er dannet ved, at en del af tyndtarmen føres ud gennem bugvæggen, hvorefter den sys fast til huden. Afføringen vil på den måde kunne passere herigennem. Som oftest vil ileostomien være placeret nederst på højre siden af maven. En ileostomi kan både være midlertidig eller permanent alt efter årsagen til, at man får den anlagt. Nogle af de mest almindelige årsager til, at man får anlagt en ileostomi er bl.a.:

· Morbus Crohn

· Colitis Ulcerosa

· Familiær polypose

· Neurologiske sygdomme

· Kræft

· Fistler

· Skader på tarmen (f.eks. efter en ulykke).

Uanset hvad den bagvedliggende årsag er, er det for langt de fleste muligt at leve et normalt liv efter operationen.

Hverdagen med ileostomi

Det tager tid at vænne sig til en ny hverdag med ileostomi – både fysisk og psykisk. I den første tid efter operationen vil din krop skulle vænne sig til ileostomien, og der kan gå noget tid, før tarmen begynder at virke igen efter operationen. Samtidig vil man også selv skulle vænne sig til tanken om at leve med sin nye ileostomi. Der vil sikkert florere mange tanker og bekymringer i hovedet: Kan folk se eller lugte min stomi? Kan jeg gå på arbejde som normalt? Og hvad med sport og sociale aktiviteter? Andre føler måske mest af alt en lettelse, fordi ileostomien fjerner de gener eller smerter, som lå til grund for anlæggelsen af ileostomien. Uanset hvad, oplever de fleste dog, at de kan leve som før operationen, så længe de tager de rette forholdsregler. Der er nemlig flere ting, du selv kan gøre for at genoptage din normale hverdag og leve et godt liv med din stomi. Udover at vælge de rette ileostomiposer og produkter, kan forhold som kost og motion nemlig også gøre en stor forskel.

Ileostomi og kost

Lige efter din operation er det naturligt, hvis din appetit ikke er så stor. Men det er vigtigt, at du sørger for at få kalorier og protein nok, så din krop kan komme sig og bekæmpe eventuelle infektioner. Det kan derfor være en god idé at supplere med kalorieholdige proteindrikke, f.eks. fra apoteket, så du får de nødvendige kalorier. Derudover er det vigtigt at drikke rigeligt væske, da du vil opleve større væsketab fra stomien i starten. Efterhånden som du kommer dig ovenpå operationen, og appetitten vender tilbage, kan du spise som normalt, såfremt du følger de generelle kostråd:

· Spis frugt og grønt – 6 om dagen

· Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen

· Spis kartofler, ris, pasta og groft brød hver dag

· Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager

· Spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød

· Spis varieret og bevar normalvægten

· Sluk tørsten i vand.

Med andre ord er der altså ikke behov for at følge en restriktiv diæt, selvom du har fået anlagt en ileostomi. Hvis du er generet af luft i tarmen, kan det dog være en god idé at undgå madvarer, som er kendt for at være luftdannende – det gælder bl.a. kål, løg, stærke krydderier og kulsyreholdige drikkevarer.

Pleje af din ileostomi

I forbindelse med bandageskift og pleje af din ileostomi er det vigtigt, at du opnår en god rutine. Første skridt hertil er at undersøge, hvilken slags bandage, der er den rette for dig. Der findes flere typer på markedet, bl.a. 1-dels bandager uden kobling samt 2-dels bandager med kobling mellem plade og stomipose. Denne kobling kan både være mekanisk med et låsesystem, der giver en ”klik-lyd”, som tegn på at posen er korrekt påsat. Koblingen kan også være en klæberkobling, hvor du sætter posen fast på basispladen ved hjælp af en klæber. Uanset hvilke produkter og bandager du vælger, er der nogle generelle råd, du altid bør følge ved skift:

· Sørg for at have god tid til og hav tingene parat, inden du starter (f.eks. vand, affaldspose, klude m.m.).

· Skift gerne på tidspunkter, når tarmen er mindst aktiv, hvilket typisk er om morgenen.

· Sørg altid for, at huden omkring stomien er helt ren og tør. Rens og tør forsigtigt med lunkent vand og bløde materialer. Fjern også eventuelle hår omkring stomien.

· Vær opmærksom på, om hullet i klæberen passer til din stomis størrelse. Hvis den ikke gør, skal hullet klippes til ved hjælp af en skabelon.

Meld dig ind i Coloplast Care og få gratis rådgivning og vareprøver

Der kan være mange praktiske spørgsmål og daglige problemstillinger, som fylder hos stomibrugere. Det kan derfor være rart at have nogle at søge råd og støtte hos. Coloplast Care tilbyder netop dette. Det er et støttetilbud til stomiopererede, hvor du kan få inspiration, vejledning og støtte til din hverdag – lige når du har brug for det. Når du melder dig ind i Coloplast Care, får du adgang til personaliseret rådgivning på tværs af e-mail, web og telefon. De kompetente sygeplejersker har masser af erfaring med vejledning og support til stomiopererede, og de kan hjælpe med alt fra besvarelse af praktiske spørgsmål til vejledning i produktvalg. Her har du også mulighed for at bestille gratis vareprøver, så du kan finde frem til de produkter, der passer dig og din stomi bedst.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.