Der skal rigeligt ost på en chili-cheddar-bagel, og derfor bliver den håndpresset i osten.

Der skal rigeligt ost på en chili-cheddar-bagel, og derfor bliver den håndpresset i osten.

Fra drøm til virkelighed og succes: Miss Bagel sender en halv million bagels på gaden hver måned

Det, der begyndte som en drøm om en lille café, har vokset sig til en virksomhed, der i dag beskæftiger 40 ansatte

Af
Helene Holm Stolle

Egentlig var det slet ikke meningen, at Lone Kok skulle stå i spidsen for en virksomhed med 40 ansatte. Hun drømte bare om at have sin egen lille café sammen med sin mand Lars Bogs. Men da en af cafégæsterne blev så glad for de bagels, parret serverede i deres café - og som de i øvrigt selv havde udviklet opskriften på med hjælp fra en amerikansk bager - og ville sælge dem i sin forretning, gik det pludselig stærkt, og caféen Miss Coffee blev til bageriet Miss Bagel. En virksomhed, der siden begyndelsen har været i stor vækst. I dag er det mere end 20 år siden, at eventyret for alvor begyndte, og når Lone Kok kigger tilbage, er det med et stort smil på læben.

"Det har været en spændende rejse, men heldigvis har jeg altid været sådan en type, der tør at kaste mig ud i ting og tænker, 'at det går nok - og hvis ikke det gør, finder vi også ud af det'", lyder det fra Lone Kok, der i dag primært tager sig af alt det personalemæssige i virksomheden og især også produktudviklingen, mens hendes mand kører det administrative sammen med virksomhedens tredje ejer Tom Tietze.

Lone Kok drømte egentlig bare om at få en lille café, men den drøm udviklede sig, og i dag står hun i spidsen for Miss Bagel sammen med sin mand. Foto: Helene Holm Stolle

Lone Kok drømte egentlig bare om at få en lille café, men den drøm udviklede sig, og i dag står hun i spidsen for Miss Bagel sammen med sin mand. Foto: Helene Holm Stolle

Kæmpe opgave

Sådan har det faktisk altid været - også dengang tilbage i cafétiden i Helsingør, selvom arbejdsfordelingen slet ikke var italesat - de gjorde det bare. Men det var Lone Kok, der pludselig en dag tænkte, at de der bagels, de bestilte hjem, kunne de da sagtens selv bage. En idé der blev en kæmpe opgave men også grundlaget for hele den virksomhed, som Miss Bagel er i dag.

Bagels er jo ikke bare bagels, og vi ville lave vores bagels som den originale amerikanske bagel, men sådan en opskrift får man ikke bare lige fingrene i

"Bagels er jo ikke bare bagels, og vi ville lave vores bagels som den originale amerikanske bagel, men sådan en opskrift får man ikke bare lige fingrene i - heller ikke selvom vi havde flere gode kontakter i USA. Men pludselig mødte vi en mand, der havde været bagelbager i 20 år, og han ville gerne - mod betaling selvfølgelig - hjælpe os med hemmeligheden bag den helt perfekte seje dej, som en bagel har", fortæller Lone Kok og understreger, at trods opskriften og et par hemmelige tips var vejen til den perfekte bagel stadig lang.

"Men vi fik ansat en bager herhjemme, og jeg tror, vi forsøgte os med 20 forskellige slags mel, inden vi fandt den perfekte - men så var den der altså også".

Tid til udvikling

Siden begyndelsen har Miss Bagel bagt mange millioner bagels. I dag bliver der nemlig fra bageriet på Aa. Louis-Hansens Allé i Espergærde produceret ikke mindre end 500.000 bagels om måneden. Bagels, der bliver solgt i både supermarkedskæder, i 7-Eleven og til flere caféer og restauranter. Miss Bagel er da også flere gange været kåret som Gazellevirksomhed..

"Det er gået utrolig stærkt, men nu har vi nået et niveau, som vi har godt af at blive på. Vi har ingen ambitioner om at blive kæmpe store. Som det er nu, har vi mulighed for at lave specialprodukter i en mindre skala sammen med vores kunder. Det er sjovt og er med til at gøre os unikke. Sådan skal det blive ved med at være", siger Lone Kok og afslører, at hun fremover vil få mere tid til at fokusere på udvikling af virksomheden - og især produkterne.

"At vi har fået en bestyrelsesformand har virkelig lettet hverdagen, så jeg nu i langt højere grad kan koncentrere mig om det, jeg er rigtig god til - nemlig produkterne", siger Lone Kok og slår samtidig fast, at der er én ting, der dog ikke ændres - brownieopskriften.

"Nej, den ændres ikke. Vi bruger stadig den samme opskrift, som da min mor bagte til vores café i Helsingør".

Gennemsyret af stolthed

Hos Miss Bagel er man stolt af sine produkter - også i bageriet og pakkeriet, hvor Lone Kok ikke selv er bange for at give et nap med, når det kræves.

Stoltheden over et godt håndværk lever i bedste velgående i bageriet. Foto: Helene Holm Stolle

Stoltheden over et godt håndværk lever i bedste velgående i bageriet. Foto: Helene Holm Stolle

"Vi var det første bageri i Danmark, der bagte bagels baseret på originale amerikanske opskrifter og bageteknikker, og vi er stolte af håndværket", fortæller Lone Kok og forklarer, at der ikke bliver gået på kompromis med hverken råvarer eller teknikker.

"Vi bruger kun rigtigt smør i al vores bagværk, fordi det bare giver en bedre smag. I bagelproduktionen bruger vi kun kerner og mel produceret i Danmark og mærket med Naturaks, så vi ved, at det er kontrolleret for blandt andet stråforkotere, og vores chili-cheddar-bagels bliver simpelthen håndpresset i cheddarosten for at sikre, at der kommer nok på. Det ville der ikke gøre, hvis det bare blev drysset på med en maskine", lyder det fra Lone Kok.

Gør en forskel

I Espergærde er Miss Bagel sammen med flere andre lokale virksomheder med til at gøre en forskel - fordi de er rundhåndede med sponsorater til byens foreninger men også godgørende formål.

"Det betyder så lidt for os eksempelvis at give nogle kasser brød til et sportsstævne, så selvfølgelig vi gør det - vi bliver jo helt høje af at se den glæde, det skaber", siger Lone Kok, der også stod klar med 1.700 stykker brød, da der ved juletid sidste år blev delt overskudsmad ud i Helsingør.

"Det handler om at hjælpe der, hvor man kan", slår Lone Kok fast.

Publiceret 23 April 2019 21:46