Juleministeriet sætter hvert år pynt op i København. Her er det udsmykningen i Kronprinsensgade. Foto: Juleministeriet

Juleministeriet sætter hvert år pynt op i København. Her er det udsmykningen i Kronprinsensgade. Foto: Juleministeriet

Firmaet Juleministeriet arbejder med jul hele året: Hobbyfirma er vokset eksplosivt

I 2007 købte Christian Schubert sin fars forretning med julepynt, og ti år senere var virksomheden vokset, så den i dag beskæftiger 18 mand

Af
Peter Mailand

fredensborg Selvom de fleste for længst har pakket julepynten væk, så er der jul året rundt hos firmaet Juleministeriet i Fredensborg.

Det startede ellers som en forretning på hobbybasis. For da Christian Schubert i 2007 købte sin fars forretning med julepynt, var tanken. at han kunne drive den som en hobbyforretning i fritiden.

Julepynten skulle kun sættes op en gang om året, og på det tidspunkt stod det lille firma for julepynten i syv byer.

Allerede to år senere var virksomheden oppe på at levere juleudsmykning til 10 byer.

Og så gik det ellers stærkt. Frem til 2014 voksede virksomheden med 250 procent.

Juleministeriet.com er i dag en familievirksomhed, som er ejet af Christian Schubert sammen med sin kone Cecilie. Virksomheden blev grundlagt i 1976 af Christians far, Leif Schubert, men i 2007 købte ægteparret firmaet. Sidste år var overskuddet på 800.000 kr., og på fem år er egenkapitalen vokset fra 250.000 kr. til 1,5 mio kr. idag.

I dag er der over 18 mand på lønningslisten, hvoraf de fleste er sæsonarbejdere. mens tre er på fuld tid.

Jul året rundt

Virksomheden har i dag mere end 150 juleinstallationer, der skal sættes op rundt omkring i mange byer.

Det meste af året ligger virksomhedens julepynt på det nye lager i Fredensborg, hvor indehaver Christian Schubert viser rundt på. Her er det jul året rundt.

"Vi starter allerede i januar, hvor vi tager til Tyskland, hvor verdens største messe for juleudsmykning afholdes hvert år. Der henter vi inspiration til næste års juleudsmykning," siger han.

I Hørsholm fik julepynten i år lov til at hænge frem til den sidste uge i februar, før det blev taget ned. Men det er ikke fordi medarbejderne er dovne, fortæller Christian Schubert. Tværtimod.

"Vi starter allerede den 27. december, hvor vi piller det første julepynt ned. På grund af brandfare kan vi ikke have julepynt hængende i København nytårsaften, så det, vi er fire-fem uger om at sætte op, skal vi pille ned på fire dage," siger han.

Specialister i logistik

Af samme årsag er firmaet specialister i logistik, fortæller Christian Schubert.

"Vi er gode til at skabe rammerne til et event. For vi er vant til at rykke hurtigt ud, sætte tingene op i en fart, og pille det ned igen bagefter," siger han.

"Det er logitiskken, vi tjener penge på. Jo mere vi kan optimere den, jo mere får vi på bundlinjen," siger han.

Juleudsmykning er en helt særlig størrelse at håndtere, hvis det skal løbe rundt.

"Vi tænker logistik og opbevaring ind allerede i designfasen, når vi skal designe en ny udsmykning. For ti måneder om året skal udsmykningen opbevares på et lager. Så skal det tages ned og hænges op på få dage," siger han.

Men det kan være dyrt, hvis der ikke er styr på lyskæderne og ledningerne vikler sig sammen.

"Hvis du selv har prøvet at vikle en lyskæde ud, som har ligget på loftet i et år, så skal du bare forestille at lyskæderne er 15-20 meter lange. Derfor er vi nødt til at tænke logistik og opvaring ind, allerede når vi designer lyskæderne," siger han og fortsætter:

"Derfor har vi også indrettet vores nye lager, så lyskæderne kan pakkes på specialpaller, der kan læsses direkte på en trailer. Her skal de skal ligge i en bestemt rækkefølge, så det er klar, når vi skal hænge det op," siger han.

Militærdiciplin

Og det skal gå stærkt. Derfor har virksomheden implementeret en ledelsesstil, som man har i militæret.

"Vi har indrettet vores organisation efter en militærdiciplin, for vi har så mange bolde i luften, så når jeg giver en besked videre, og næste led i kæden, siger 'modtaget', så kan jeg være sikker på at opgaven er i andres hænder, og de tager den videre herfra," siger han.

I dag har virksomheden i alt 1,7 kilometer facademontering. For at sikre, at udstyret ikke går i stykker, mens det hænger i gaderne om vinteren, bliver det billigste udstyr også valgt fra, når der skal købes ny udsmykning.

"Det er dyrt for os, hvis vi skal sende folk ud for at reparere en lyskæde. Derfor kan det godt betale sig for os at investere i det dyreste kram, for det er mere robust og holder længere," siger han og tilføjer.

"Det har også den fordel, at hvis vi skal skifte en lyskæde, risikerer vi ikke, at den har en anden farvenuance," siger han.

Julepynt hos private

Det er dog ikke kun julepynt i gader, butikker og forretningscentre, Juleministeriet sætter op. For firmaet står hver år for pynten i en række private hjem.

"Vi har omkring ti kunder, hvor vi tager ud i private hjem og sætter julepynt op. Og i enkelte hjem er det både inde- og ude, vi står for julepynten," siger han.

"Vi har også haft en opgave i Tivoli i vinterferien, hvor vi stod for udsmykningen omkring skøjtebanen," siger han.

Publiceret 24 April 2019 13:30