Skoleleder Jane Holstein lagde ud med en præsentation af skolen, inden minister Tommy Ahlers, her sammen med byrådsmedlem Michael Thomsen og folketingsmedlem Hans Andersen, blev præsenteret for elevernes aktuelle iværksætterprojekter.

Skoleleder Jane Holstein lagde ud med en præsentation af skolen, inden minister Tommy Ahlers, her sammen med byrådsmedlem Michael Thomsen og folketingsmedlem Hans Andersen, fik indblik i elevernes aktuelle iværksætterprojekter.

Tommy ahlers fik et møde med de unge Ministerbesøg hos iværksætterspirerne

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers mødte fremtidens iværksættere på efterskolen i Torup

Af
Anders Nordstrand

torup Efterskolen New Nordic Youth (NNY) i Torup har efterhånden 1½ år på bagen, det er et sted som undervisnings- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) havde fået nys om, og partifællen Hans Andersen havde da også givet et tip om, at NNY er et besøg værd.

Her arbejder eleverne med spil, design og opbygning af web-shop på skærmene.

Ministeren kunne blandt andet høre Rasmus, Max og Signe fortælle om deres projekter, og et par elever med højtflyvende planer kunne berette om deres arbejde med at tilbyde dronevideoer til firmaer:

"Først spurgte vi en lokal landmand, om han var interesseret, det var han ikke, men han henviste os til en maskinstationstation, som vi så lavede en film for. Senere har vi så snakket med Baltic Shipping om at lave dronevideoer," fortalte eleverne og kom ind på emnet at 'pitche' - markedsføring af ideer - det lykkes ikke altid første gang, men så må man prøve igen.

Ros fra ministeren

Det kunne Tommy Ahlers nikke genkendende til, da han har iværksætteri og investeringer i flere start-ups i sin erhvervsmæssige bagage, og efter en præsentation af flere elevers projekter, bl.a. udvikling af en app til genbrugssalg og små robothjælpere på plejehjem, måtte ministeren erkende:

"I er super gode til at pitche. Jeg er blevet præsenteret for mange gode ideer i dag," sagde han og øste af sin viden om iværksætteri, at det er vigtigt at samarbejde og blive ved med at tro på det:

"Det er ikke altid så nemt, at man lige får udviklet en app, der så bliver købt af nogle rige amerikanere."

NNY har godt 100 elever og langt de fleste er drenge, hvilket også var et emne, Tommy Ahlers kort drøftede med skolelederne på rundturen.

"På nogle studier er det lykkedes at øge andelen af kvindelige studerende fra 8 til omkring 20%," tilføjede ministeren i en kort samtale om at nogle skoler eller uddannelser opfattes som nørdede.

Eleven Signe syntes nu ikke, at iværksætteri eller arbejde med f.eks. hjemmesider er specielt nørdet, så det burde ikke afholde pigerne fra at vælge den retning:

"Vi er vel 16 piger er på skolen nu, og der er plads til flere. Grunden til, at der ikke er så mange piger, er måske fordi nogle mener, at IT mest er en drengeting - men det synes jeg ikke."

Fra start har efterskolen gjort en indsats for at ændre elevsammensætningen bl.a. gennem en særlig ordning for piger.

Publiceret 24 April 2019 13:21