Frits Jensen t.h. har købt Hotel Crone, som skal drives af Marianne Andersen.

Frits Jensen har købt Hotel Crone, som skal drives af Marianne Andersen. Foto: Søren Andersen

første ferielukket og så ramt af konkurs: Dørene åbnes igen på Hotel Crone

Frits Jensen har købt hotellet, som skal drives af Marianne Andersen

Af
Søren Andersen

GRENAA Mange grenaaensere, djurslændinge og sikkert mange andre med, fik sig noget af en overraskelse, da et skilt foran Hotel Crone på Grenaa Havn sidste år fortalt, at hotellet var ferielukket. Og overraskelsen blev til et chok, da det siden viste sig, at dørene på hotellet ikke blev åbnet igen - det var gået konkurs.

Siden har gæster på Grenaa Havn kun mødt en lukket dør, men det er slut nu. Frits Jensen, som i årene 1979 til 1987 drev Pavillonen i Grenaa, dengang der var baller til, og siden Ebeltoft Parkhotel i 14 år, har købt Hotel Crone - og givet nøglerne videre til Marianne Andersen.

"Jeg bliver snart 76 år, så det har ikke været inde i min overvejelser selv at drive stedet. Jeg syntes bare, at det var synd at Hotel Crone stod tomt, når det nu har så fantastisk en historie og altid har haft et godt ry. Så nu har Marianne og jeg en fælles interesse i at få det til at køre, og det er jeg overbevist om, at det nok skal komme til," siger Frits Jensen.

Marianne Andersen fra Homå blev da også både glad og overrasket, da Frits Jensen ringede og tilbød hende at drive Hotel Crone.

"Jeg har aldrig været selvstændig og aldrig tænkt på at blive det. Alligevel skulle jeg ikke tænke mig ret meget om, før jeg endte med at konkludere, at jeg kunne kunne se mig selv stå i spidsen for Hotel Crone," siger Marianne Andersen.

Hun er uddannet køkkenleder og har erfaring fra Kulturgyngen i Aarhus, et kursuscenter i Skanderborg, Skejby Sygehus og senest Auning Skole.

Det gamle skal tilbage

Nu lyder opgaven på at få det gamle Hotel Crone tilbage. Og det skal tages helt bogstaveligt, for Marianne tager udgangspunkt i det menukort, som Ib Sørensen tilbød kunderne tilbage i 1973.

Så det vil sige med stjerneskud i både klassisk og de luxe-udgave, wienerschnitzel med smørsauce - absolut ikke bearnaise - og en god bøf. Og æggekage til frokost, ligesom det klassiske smørrebrød vender tilbage.

"Vi skal have noget for alle. Rigtig mormormad, og det ved jeg, at både jeg selv og mit personale kan lave," siger Marianne, der starter med et personale på fem.

"Vi bliver nok lidt flere hen ad vejen. Jeg har slet ikke slået stillinger op, men er selv blevet kontaktet af folk, der kender mig og ved, hvad jeg står for."

Skal laves fra bunden

"Maden skal være hjemmelavet og laves fra bunden. En fiskefilet skal først paneres lige før den skal steges, og vi sylter selv og bager selv brød. Dagens ret får vi selvfølgelig også, men jeg vil ikke lave plan for en hel måned ad gangen, for får jeg et godt tilbud fra en leverandør, vil jeg kunne bruge det," siger Marianne.

Nyt er det, at hun hver søndag vil lave brunch, og den første søndag i måneden vil der være et stort kagebord. Tirsdag vil være dagen med de store tarteletter på tallerkenen - hjemmebagte bunde og 375 gram fyld.

Til gengæld vil man den første tid ikke se stegt flæsk som en fast ugeret.

"For mig hænger nye, danske kartofler og stegt flæsk uløseligt sammen, så det må vente til de første kartofler er klar i Høbjerg, men så er jeg også parat," siger Marianne.

På Hotel Crone er der 14 værelser, som der allerede er rift om - og de vil blive drevet som bed and breakfast. Både til turister på gennemfart og til håndværkere, som arbejder midlertidigt i Grenaa og omegn.

Stort netværk

"Jeg har et meget stort netværk, både på havnen, hvor meget af min familie arbejder, og på hele Djursland. Jeg er aktiv i Natteravnene, hvor jeg også er kasserer, og jeg sidder også i Frivilligrådet," siger hun.

Med sig fra tiden i Kulturgyngen, der er en social økonomisk virksomhed i Aarhus midtby, der tilbyder vejlednings- og opkvalificeringsforløb som en aktiv beskæftigelsesindsats, har hun lysten til at hjælpe.

"Mit drive har i mange år været at gøre noget for andre. Jeg har lavet gratis mad til familier uden penge, og jeg vil elske her på Crone at give folk, som har brug for en hjælpende hånd til at komme tilbage på arbejdsmarkedet, et skub i den rigtige retning. Syddjurs Kommune har allerede tilbudt mig en kok, som foreløbig skal være her en måned til afklaring - og jeg håber også at få Norddjurs Kommune med på vognen, så vi kan hjælpe folk tilbage til den virkelige verden," siger Marianne.

Hun siger, at hun godt kan se sig lave mormormad med forklæde på i mange, mange år.

Afholdshotel til 1984

Hotellet hed fra begyndelsen Hotel Ankerstjernen og blev i mange år drevet som afholdshotel. Først i 1984 gik en alkoholbevilling igennem i Grenaa Byråd - imod Henning Sørensens stemme iøvrigt.

Men den gamle afholdsforkæmper bærer ikke nag - og i årene efter kunne man mange gange finde Henning Sørensen og frue ved at af bordene i restauranten, hvor der er plads til 80 spisende gæster.

"Og så har vi jo byens bedste muligheder for udeservering, så vi ser frem til sommeren," lyder det fra en optimistisk Marianne Andersen.

Og så er der klart

Hun viser sine evner og hvad Hotel Crone formår, når hun fredag 15. marts stiller op i SchmidtHuset, der denne dag tager en ny Hay-afdeling i brug. Og så er der klart til den store åbningsreception på Hotel Crone søndag 17. marts. Med masser af mormormad.

Publiceret 24 April 2019 13:33