Da Mia Wagner blev skilt tilbage i 2012, købte hun border collien Bella, og siden da har den fulgt hende overalt - også på kontoret.

Da Mia Wagner blev skilt tilbage i 2012, købte hun border collien Bella, og siden da har den fulgt hende overalt - også på kontoret.

Løvinden Mia Wagner: Menneskekender og karma-følsom

41-årige Mia Wagner fra ’Løvens Hule’ er opdraget med, at ’den, der kan, bør’, og det er – måske i virkeligheden – grundstenen til hendes enorme drive

Af
Helene Holm Stolle

Iklædt en sort blazer, håret trukket tilbage i en hestehale og et intenst blik. Sådan står billedet af Mia Wagner nok for de fleste, efter hun har indtaget en plads blandt løverne Christian Stadil, Jesper Buch, Jan Dal Lehrmann og Peter Warnøe i det populære tv-program på DR1 ’Løvens Hule’. Og Mia Wagner er da også en skarp forretningskvinde og investor, men hun er også meget mere end det, for bag det intense blik og den knivskarpe hjerne, gemmer der sig en kvinde med en stor interesse for selve mennesket bag de mennesker, hun står foran, en kæmpe kærlighed til bøger og ikke mindst familielivet og hunden Bella. En border collie, som hun købte efter sin skilsmisse tilbage i 2012, og som siden da har fulgt hende overalt – også på kontoret.

I to år har den nu 41-årige løvinde stået i spidsen for Freeway-koncernen, der blandt andet står bag portalerne dating.dk, plusbog.dk og avisen.dk, ligesom koncernen er involveret i lejebolig.dk og studienet.dk. Hovedkontoret ligger i Mia Wagners hjemby Viborg, og det er da også her, hun tager imod en onsdag formiddag. Med udslået hår, brillerne i håret og et varmt smil.

At hun skulle blive landskendt på tv, havde Mia Wagner på intet tidspunkt forestillet sig. Men da hun fik muligheden – eller selv skabte den, for det var faktisk Mia Wagner selv, der kontaktede producenten, da Ilse Jacobsen trak sig fra programmet – sprang hun til.

”Jeg er opdraget med, at ’den, der kan, bør’”, siger Mia Wagner og tilføjer, at hendes medvirken rent strategisk er nyttig for Freeway-koncernen. ”Vi vil jo gerne fortælle historien om, at vi er professionelle investorer”, lyder det fra Mia Wagner, der samtidig understreger, at hun ikke har fortrudt sin beslutning et eneste sekund.

”Det er én stor fornøjelse at være med, og stemningen med de andre løver er så god. Vi griner virkelig meget, og så møder vi mange fantastiske iværksættere. Det er jo et drømmescenarie”.

Selvom Mia Wagner er en skarp forretningskvinde, er det vigtigt for hende at have humoren med sig – og et hurtigt blik over hendes skrivebord afslører da også det; Her står en kæmpe Minions-figur, et Lego Friends sæt med figuren Mia, en løve i guldperler, som hun har fået i gave af sin medløve Christian Stadil, og så et par store nisser i sølv og lilla – ”det er resterne af julepynten, vi ikke lige har fået pakket væk endnu”, griner hun.

I virkeligheden er humoren en måde ikke at tage sig selv alt for højtideligt på. For det er langt vigtigere at kunne se sig selv i det store billede, mener Mia Wagner.

”Jeg er vild med Svend Brinkmann (professor i psykolog ved Aalborg Universitet, red.) og hans ’Fyr din coach’-budskab om mindre navlepilleri og derimod mere fokus på sindsro og opmærksomhed på det, der sker omkring os”, siger hun.

Kvinde i en mandsdomineret verden

Mia Wagner har altid været en af få kvinder i en mandsdomineret verden. Sådan er det i ’Løvens Hule’ og som CEO i Freeway, men sådan var det også i hendes tidligere karriere som advokat, og på mange måder har det været med til at styrke hende, mener hun selv.

”Dengang jeg som ung jurist begyndte at føre retssager, var der ikke mange kvinder i retssalene, og det var et hårdt et miljø. Jeg følte, jeg skulle være ekstra godt klædt på og kunne alt på fingerspidserne, fordi jeg både var ung men også kvinde. Men jeg er også af den opfattelse, at modgang er sundt – man bliver dygtigere af det”, siger Mia Wagner, der afslører, at selvom hun har sagt et endegyldigt farvel til tilværelsen som advokat, så kan hun godt savne den fordybelse, jobbet krævede.

”Jeg elsker at grave viden frem, jeg har virkelig en sulten hjerne, der hele tiden vil vide mere. Men den fordybelse kan jeg ikke have som direktør – der er jeg hele tiden i helikopterperspektivet. Men til gengæld stiller jeg så min hjernes sult ved at analysere på den viden, jeg har. Det er noget af det ypperste, man kan gøre, mener jeg – og ja, jeg ved godt, at det kan lyde lidt nørdet”, griner hun.

Karma-følsom

I sine 13 år som advokat, hvor Mia Wagner også var konfliktmægler, har hun mødt et hav af forskellige mennesker, og hun lægger ikke selv skjul på, at hun gennem årene er blevet lidt af en menneskekender. En evne, hun især også bruger i ’Løvens Hule’, hvor hun sammen med de andre løver vurderer håbefulde iværksættere og opfindere – og måske endda investerer penge i dem.

”Ilden i øjnene er det vigtigste. At jeg kan se, at du brænder for det, du laver”, fortæller Mia Wagner og fortsætter: ”Jeg plejer at sige, at jeg er karma-følsom, forstået på den måde, at jeg fanger selv de mindste signaler. Sådan er det også i dagligdagen her i koncernen, hvor jeg hurtigt mærker, hvis der er noget, der ikke er helt, som det bør være i en afdeling – og så tager jeg action på det”, siger hun og understreger, at det ’vel er en måde at få de kvindelige værdier ind i ledelsen på’.

Tillid og åbenhed

For Mia Wagner er der ingen tvivl om, hvad god ledelse er. Det handler nemlig grundlæggende om to ting; tillid og åbenhed.

”Det giver plads til, at folk tør komme på banen, og det er sådan, der opstår innovation”, siger hun.

Åben er Mia Wagner også selv – både overfor sine medarbejdere og resten af Danmark. Et utal af artikler i både aviser og ugeblade har da også fortalt historien om, hvordan Mia Wagner for fem år siden måtte bukke under for alvorlig stress.

”Egentlig er jeg lidt træt af den historie, fordi jeg godt kan være nervøs for, at folk tror, at jeg ser mig selv som et offer. Det er jeg ikke på nogen måde. Men historien er jo en del af mig”, siger Mia Wagner, der i alt for lang tid overhørte signalerne fra kroppen om, hvor galt det stod til. Det resulterede i en sygemelding, og først efter ni måneder kunne hun begynde at vende tilbage til jobbet.

”Det er vildt, at man kan komme så langt ud, at man ikke kan klare selv de mest almindelige ting som indkøb eller at tage et bad”, siger Mia Wagner og forklarer, at hun i dag er blevet meget bevidst om sin krops signaler.

”Jeg bruger meget energi på at reflektere over mit liv, og hver dag spørger jeg, om jeg har levet i overensstemmelse med mig selv – altså om, jeg synes, jeg har gjort det rigtigt, hvis det nu var den sidste dag i mit liv”, fortæller hun.

”Når man først har været derude, hvor stressen får kroppen til at stå af, så lærer man at mærke de små signaler i kroppen. I dag ved jeg eksempelvis, at den er ved at være gal, hvis ikke jeg kan finde ro til at læse, eller hvis jeg har brug for et glas rødvin hver aften i en uge. Så skal jeg til at sænke farten”.

Det er ikke kun sig selv, Mia Wagner passer på, for også sine medarbejderes ve og vel står højt på dagsordenen hos hende. Faktisk så meget, at hun har et erklæret mål om, at ingen medarbejdere må blive syge af stress - og en af måderne er at opfordre medarbejderne til at fordybe sig i bøger.

”At læse er den mest effektive måde at finde ro på”, slår Mia Wagner fast.

Litteratur giver perspektiv

Derfor er der også en reol fyldt med bøger på gangen på Freeway-kontoret i Viborg. Her kan medarbejderne forsyne sig alt det, de vil. En reol, der løbende fyldes med nye titler - også på opfordring fra medarbejderne - og en reol, der er symbolet på Mia Wagners manifest for plusbog.dk: ”Vi skal læse hele livet for at forstå hele livet”.

”Der findes en bog til alle de livssituationer, du befinder dig i. Vi kan spejle os i litteraturen. Den giver både perspektiv og dybde på vores eget liv, og det, tror jeg, er meget vigtigt i dag, hvor alle højpræstere hele tiden. På alle områder. Gennem litteraturen bliver jeg præsenteret for andre skæbner end de, jeg møder flest af i min dagligdag, og det gør mig mere rummelig”, lyder det fra Mia Wagner, der ikke lægger skjul på, at hun ind imellem virkelig har lyst til at gøre op med alt det korrekte og det pres, det lægger på både børn, unge og voksne.

At finde balancen

Hele sit liv har Mia Wagner arbejdet meget, og det har altid været med familien ved sin side; først som partner med sin far i advokatvirksomheden Wagner Advokater, nu som øverste direktør, eller CEO som det hedder, i Freeway, der også er en Wagner-familievirksomhed, og alle årene med sine børn ved sin side.

”Mine piger har haft fast gang her på kontoret efter skole, men nu er de ved at være så store, at de ikke kommer her så meget mere. Til gengæld tager jeg tidligt fri to dage om ugen for at kunne nå at køre dem til og fra alt det, de nu skal, og lige så meget jeg elsker mit arbejde, lige så meget elsker jeg at være hjemme og være familiemenneske, og selvom pigerne er ved at være store, så gør jeg stadig meget ud af puttetiden. Det er der, der er et helt særligt nærvær og der, hvor vi lige får fortalt alle hemmelighederne”.

I dag har Mia Wagner fundet en god balance mellem arbejde og familielivet, men hun er også bevidst om, at det kræver et stykke arbejde både at skabe balancen og holde fast i den.

”Jeg elsker at arbejde, så jeg skal virkelig holde mig selv i nakken for ikke hele tiden at kaste mig over opgaverne. Heldigvis har jeg i årenes løb her lært, at man ikke behøver at give 110 procent hele tiden. Nogle gange er det nok kun at levere 80 procent”, lyder det fra Mia Wagner.

Fremtiden står åben

Selvom Mia Wagner trives i direktørstolen i familievirksomheden, og hun sammen med sin far og bror har store planer for koncernen, så tør hun ikke sige, at hun sidder der om fem år

”Man ved jo aldrig, hvad der sker. Men jeg er ikke god til rutiner”, griner hun og fortsætter: ”Jeg er altid sulten efter at lære nyt og udfordre mig selv, så det der med planer, gør jeg det ikke så meget i, for som man siger: ”Life is what happens to you, while you’re busy making other plans”.

Publiceret 29 April 2019 06:00