Tillidsmand Lars Kristensen med det synlige bevis på hæderen fra Lockheed Martin til Terma i Grenaa, hvor senior vice president Jørgen Laursen t.h. glæder sig sammen med en gruppe medarbejdere.

Tillidsmand Lars Kristensen med det synlige bevis på hæderen fra Lockheed Martin til Terma i Grenaa, hvor senior vice president Jørgen Laursen t.h. glæder sig sammen med en gruppe medarbejdere. Foto: Søren Andersen

Fornem hæder til Terma - 50 nye job er på vej

Lockheed Martin kårer Terma i Grenaa som årets leverandør til F35-jagerflyet

Af
Søren Andersen

GRENAA Optimismen præger stemningen på Terma i Grenaa. Fabrikken er ud af 1600 underleverandører til jagerflyet F35 blevet kåret som årets leverandør af producenten Lockheed Martin. Og Terma er stadig jobmagneten i Norddjurs Kommune. Aktuelt er der 420 medarbejdere - men et halvt hundrede flere har fået et Terma-job inden året er omme.

"Vi holder stadig fast i, at i 2023 skal vi være 550-600 medarbejdere i Grenaa," siger senior vice president Jørgen Laursen, der står i spidsen for Terma i Grenaa og skal sikre virksomhedens forspring inden for kompositproduktionen, der i flybranchen får større og større anvendelse på grund af sin styrke og lethed i forhold til de traditionelle materialer stål og aluminium.

Han fik opgaven med at omdanne Grenaa-fabrikken til en fuldblods produktionsenhed - og her går pilen i den helt rigtige retning. Der er fokus på at få produktionen til at fungere så effektivt som muligt og derfor holdes der mange - men korte - møder ude i de forskellige afdelinger, så man ved, hvor der er noget at rette op på. Summen af det hele afklares på et chefmøde i det, der selvfølgelig kaldes Termas war room. Daily management kaldes det.

Terma Aerostructures har siden 2004 leveret kulfiber- og kompositdele til femte generations kampflyet F-35, Joint Strike Fighter, og producerer i dag flere end 70 unikke dele til flyet.

Omsætningen er steget med 50 procent de seneste tre år - alene 20 procent i det seneste finansår.

Ingen forsvarshemmelighed

"To år i træk har vi leveret gode økonomiske resultater her i Grenaa," siger Jørgen Laursen - og så kunne man tro, at det nærmest er en forsvarshemmelighed at få de præcise tal ud af ham - men nej.

"Vi leverede et overskud på 11 millioner kroner i 2017 og det steg til 19 millioner i 2018. I år regner vi med et overskud på 28 millioner kroner ud af en omsætning på 600 millioner," siger den lokale direktør, der kom til Terma efter en lang karriere i Velux-koncernen, hvor han har arbejdet i lande som Kina, Slovakiet og Polen.

Han har bosat sig med hustru og to børn i Ryomgård, hvor han er aktiv på old boys-holdet - men dog for tiden på stand by efter et benbrud. Og i den fritid, som der er alt for lidt af, når man sidder på en toppost, holder han af at sætte sig med staffeli og pensler og male på et lærred.

Vendt stemningen

"Jørgen har været med til at vende stemningen på fabrikken, siger Lars Kristensen, der er tillidsmand for 3F-medlemmerne.

"Vi fik alle omlagt vores arbejdstid til at begynde klokken 6 om morgenen, så det giver respekt, når direktøren møder samtidigt - og så lige laver kaffe til kollegerne på kontoret, så den er klar, når de møder," siger Lars Kristensen.

Han har været på Terma i så mange år, at han godt kunne huske, når stridigheder fik de timelønnede til at sætte sig i kantinen - eller ligefrem strejke, når utilfredsheden blev for stor.

"Sådan er det ikke længere. Der er stor åbenhed om, hvad det er vi skal levere - og alle fra top til bund ved, at vi prioriterer sikkerhed, kvalitet, levering, omkostninger og medarbejdere i det daglige," siger Lars Kristensen.

Han roser også Jørgen Laursen for hans initiativ med at lev "Jørgens Hjørne", hvor han samler en halv snes medarbejdere til en snak om alt mellem himmel og jord.

Fælles stolthed

Tillidsmanden glæder sig på samme vis som Jørgen Laursen over prisen fra Lockheed Martin.

"Vi får prisen for vores evne til at levere i den rette kvalitet, til den rigtige pris - og til tiden," siger Jørgen Laursen, der ikke selv var til stede i Texas, da prisen blev overrakt.

"Jeg vidste ikke, at vi skulle modtage prisen. Så kunne det da godt være, at jeg havde taget turen til Texas," siger han.

Han glæder sig hver dag til at møde på fabrikken i Grenaa.

"Vores medarbejdere er alle meget motiverede - mange af dem har været her i rigtig mange år. Og de har været gode til at tage imod de mange nye medarbejdere. Dem får vi jo så stadig flere af, og det har været en fornøjelse at se dem udvikle sig i et job, der for de fleste har været helt fremmed for dem.

Når Terma nu søger yderligere et halvt hundrede nye medarbejdere, så vil de fordele sig med lige så mange faglærte som ufaglærte.

"Der er stadig en arbejdsstyrke at rekruttere fra til de ufaglærte job, men det kniber efterhånden med at skaffe tilstrækkeligt med faglærte. Der bliver vi nok nødt til at stjæle nogen fra andre virksomheder," siger Jørgen Laursen.

Fast arbejde i 30 år

Terma sørger selv for den fornødne uddannelse af de nyansatte. Som kan glæde sig over at blive ansat i en virksomhed, hvor man ved, at der er arbejde i hvert fald de næste 30 år - hvor kan man ellers sige det i dag?

Seneste udvidelse var en 4.000 kvadratmeter fabriksbygning, som rummer bonding-værksted, hvor de rå kulfibermaterialer bliver skåret til, lagt i værktøjer ved hjælp af laserpositioneringsudstyr og gjort klar til en af tre autoklaver. Af kvalitetshensyn bliver alle dele efterfølgende scannet i en nyindkøbt fem-akset ultralydsscanner. Der er også etableret et nyt stort opbevaringsområde til værktøj samt automatisk frysehus til opbevaring af materialer.

"Vi får brug for hver eneste, for vi får travlt de kommende år. Vi skal arbejde smartere. Det er en del af aftalen med Lockheed Martin, at prisen på de parter, som vi producerer til F35, falder med 22 procent de kommende år," siger Jørgen Laursen.

Lige nu producerer Terma dele til 130 jagerfly om året - og det tal skal øges til 170-190, så tempoet skal op.

Det kræver også investeringer. I næste måned går man i gang med byggeriet af en ny kantine, der skal kunne rumme flere medarbejdere end i dag. Den nuværende kantinebygning skal så bruges til de omklædningsfaciliteter, som der er mangel på i dag.

Byggeriet har et budget på 12 millioner kroner - og det glæder Jørgen Laursen, at efter overstået licitation, er opgaven givet til lokale håndværkerfirmaer.

- Vi har også oplevet stor efterspørgsel på air to ground pylons, som vi leverer til Marvin og monteres på F35-flyet. Og derfor investerer vi 30 millioner kroner i avanceret fræseudstyr til denne opgave," siger Jørgen Laursen.

Publiceret 04 June 2019 13:03