Branchedirektør Jakob Scharff, Dansk Industri. Pressefoto

Branchedirektør Jakob Scharff, Dansk Industri. Pressefoto

Østjyske kommuner skruer ned for udbud

Kommunerne i Østjylland sender færre opgaver til private virksomheder end landsgennemsnittet, viser dugfriske tal. I 2018 skruede seks ud af syv østjyske kommuner endda ned for udbuddene

Af
Nils-Ole Heggland

UDLICITERING Kommunerne i Østjylland sender relativt få opgaver i udbud, så private virksomheder får mulighed for at byde på arbejdet.

Det fremgår af en særkørsel, som Dansk Industri har fået gennemført hos Danmarks Statistik på baggrund af kommunernes regnskaber fra 2018.

I gennemsnit fik kommunerne sidste år løst 26,7 procent af deres opgaver af private virksomheder, og Aarhus og fem andre østjyske kommuner lå under landssnittet. Kun Odder lå over. Tilmed sendte seks ud af syv kommuner i landsdelen færre opgaver ud til private end i 2017.

Mangler lokalt lokomotiv

Både det lave østjyske niveau og udviklingen fra 2017 ærgrer Dansk Industri.

”Østjylland mangler måske et lokomotiv, der kan være med til at inspirere naboerne. På landsplan har Gribskov gennem flere år sendt flest opgaver i udbud, og det har smittet af i Nordsjælland og Storkøbenhavn, hvor en række kommuner er gået samme vej. Generelt er kommunerne under et demografisk pres, og de kan meget ofte opnå gevinster ved at øge samarbejdet med private virksomheder,” siger branchedirektør Jakob Scharff.

”Pristjek” i Odder

På Odder rådhus fortæller Uffe Jensen (V), at udbuddene for alvor blev sat på dagsordenen i hans første periode som borgmester, fra 2013-17.

”Vi kunne se, at vi var økonomisk udfordret, og derfor gik vi i gang. I denne valgperiode står alle syv partier bag, og vi er begyndt at kalde det pristjek, fordi vi ser, om vi f.eks. kan få udført it-opgaver, lagt asfalt og gjort rent billigere end hidtil. I byrådet får vi en månedlig opgørelse over vores udbud eller pristjek,” siger Uffe Vind.

Han vurderer, at det umiddelbare fald fra 2017 til 2018 må skyldes en tilfældighed, for ellers er udbuddene i kommunen vokset stort set uafbrudt siden 2012. Sidste år havde Odder udliciteret opgaver for lige godt en kvart milliard kroner svarende til 28,9 procent.

Aarhus, landsdelens suverænt største kommune, sendte 23,6 procent af de mulige opgaver og fortsatte dermed tendensen med at have markant færre udbud end kommunerne i gennemsnit. Det har ikke været muligt for Erhvervsavisen at få en kommentar fra borgmester Jacob Bundgaard (S). Men i midten af maj indstillede Teknik- og Miljøforvaltningen til politikerne, at den problemramte entreprenørafdeling Natur- og Vejservice blev lukket, og at kommunen sendte flere opgaver inden for området i udbud. Dén melding blev rost af brancheorganisationen Danske Anlægsgartnere.

Stort potentiale

Traditionelt har danske kommuner udbudt f.eks.byggeri og andre opgaver på det tekniske område. Udbud af disse 'hårde opgaver' er nogle steder blevet suppleret af udbud af alt fra lønafregning til kommunens ansatte til 'bløde opgaver' som f.eks. pleje af ældre.

På landsplan

På landsplan viser tallene, at opgaver for ikke færre end 238 milliarder kroner i 2018 var egnede til at blive udbudt hos private, mens en række såkaldte myndighedsafgørelser – med f.eks. at give tilladelser og bevilge tilskud – ikke kan overdrages. Kommunerne udbød opgaver for lige knap 63,5 milliarder kroner eller lidt mere end en fjerdedel af de samlede, udbudsegnede opgaver. Set med Dansk Industris øjne betød det, at opgaver for over 174 milliarder kroner i princippet også kunne sendes i udbud.

”Tallene viser, at mange kommuner både kan og bør sende flere opgaver i udbud, men det offentlig-private samarbejde skal prioriteres på rådhusene.

Der er i dag udbudsegnede opgaver for et stort, trecifret milliardbeløb, hvor kommunerne endnu ikke har undersøgt potentialet for et stærkere samarbejde med private. Virksomheder har som del af deres dna, at de hele tiden forsøger at gøre tingene en lille smule bedre og mere effektivt, for ellers bevarer de ikke deres konkurrencekraft, og det kan kommuner ofte drage fordel af ved at samarbejde med private,” siger Jakob Scharff.

Publiceret 20 June 2019 15:31