Milliarder af kroner forsvandt som dug for solen:Da Europas statskasser blev lænset

Ny bog fortæller historien bag det store skatterøveri

bøger Graverjournalisterne Niels Fastrup og Thomas G. Svaneborg er aktuelle med bogen 'Det store skatterøveri', der er en dokumentarisk thriller om, hvordan et netværk af internationale finansfolk plyndrede Danmark og resten af Europa for mindst 410 milliarder kroner.

I bogen fortæller de om, hvordan det med stædighed og viljestyrke lykkedes dem at afsløre alliancen mellem skruppelløse finansfolk og verdens største banker.

Først lavede I dokumentarfilmen, Mændene der plyndrede Europa – nu har I skrevet en bog, hvorfor det?

"Først og fremmest fordi vi har meget mere vigtigt at fortælle end det, der kom frem i dokumentaren. Det store skatterøveri, hvor storbanker og finansfolk har sluttet sig sammen om at svindle os alle sammen for ubegribelige summer, er måske den største og mest alvorlige sag om økonomisk kriminalitet nogensinde," fortæller Niels Fastrup.

"Først med bogen har vi for alvor fået mulighed for at folde hele afsløringen ud og fortælle hele den rystende historie om, hvor omfattende og systematisk det her kup, der alene i Danmark har kostet mindst 12,7 milliarder kroner, er. Vi taler om et organiseret kriminelt netværk på absolut topniveau i den internationale finansverden. De her folk slår ikke - så vidt vi ved - hinanden ihjel, men ellers har historien alle den internationale thrillers elementer. Det ville vi gerne folde helt ud og samtidig give læseren en mulighed for at komme med ind i det ellers lukkede rum, hvor vi kæmpede med at få den her historie frem," siger han.

Hvordan kom I på sporet af skandalen om udbytteskat?

"Det var Skat og Bagmandspolitiet, der selv gik ud med nyheden om, at Danmark var blevet svindlet," fortæller Thomas G. Svaneborg.

"Men hele afsløringen af, hvordan det var et internationalt netværk af finansfolk, skatteadvokater og storbanker, der står bag - og at det har ramt det meste af Europa, er vores afsløring sammen med internationale journalistkollegaer i 12 lande i Europa. Der gik to år, før vi opdagede det og grundlæggende skete det, fordi vi langsomt begyndte at se det store billede, hvordan alle brikkerne hang sammen. For eksempel hvordan en person som Sanjay Shah, den britiske finansmand i Dubai, der er hovedmistænkt i den danske gren af sagen, også var indblandet i flere andre lande, blandt andet Belgien, Norge og Tyskland. "

Overraskelsen

Hvad var den største overraskelse undervejs i opklaringsarbejdet?

Niels Fastrup: "Det var helt klart, at det gik så højt op i systemet. Først troede vi, at det var svindlere i måske Rusland eller Ukraine, der stod bag. Så pegede pilen på, at det var relativt etablerede finansfolk fra Vesten. Men at det var sket med udgangspunkt i og medvirken fra nogle af verdens største banker i London og Frankfurt og i det hele taget var så groft, det havde vi aldrig troet."

-vik

Publiceret 09 September 2019 00:00