”Jeg tror, vi venter med champagnen – eller gravøllet – til råstofplanen er endeligt vedtaget,

”Jeg tror, vi venter med champagnen – eller gravøllet – til råstofplanen er endeligt vedtaget," siger en behersket Peter Theill. Foto: Anne Lønstrup

Grusgrave i Rørbæk og Græse Bakkeby er droppet

Rørbæk og Græse Bakkeby slipper for grusgrave. Region Hovedstaden har taget de to områder ud af Råstofplan 2020

Af
Anne Lønstrup

RØRBÆK/GRÆSE BAKKEBY Beboerne i Rørbæk og Græse Bakkeby slap med skrækken.

På et møde i Region Hovedstadens Miljø- og Klimaudvalg er det blevet besluttet at droppe de to områder som mulige nye grusgrave i forbindelse med Råstofplan 2020. Områderne var stillet i forslag som grave- og interesseområder, og det betød, at regionen ville undersøge, om de kunne benyttes til indvinding af råstoffer som sand, grus og ler.

”Vi arbejder ikke videre med de to områder. Det ene har for lidt grus til at kunne danne basis for kommerciel udnyttelse, og i det andet område ville en grusgrav komme i vejen for motorvejsforlængelsen. Derfor har vi besluttet, at der ikke er grund til at undersøge videre ved Rørbæk og Græse Bakkeby,” siger formand for regionens Miljø- og Klimaudvalg, Kim Rockhill (S).

Adspurgt hvor sikkert det er, at de to områder ikke senere vil blive udpeget som graveområder, svarer han:

”Det ville være meget usandsynligt. Man kan aldrig give en 100 procents garanti, men jeg vil sige, som jeg også har sagt til beboerne ved Dronningmølle, der har stillet mig det samme spørgsmål, at hvis jeg skulle indgå et væddemål om det, ville jeg godt turde sætte en pæn stor sum på, at Græse Bakkeby og Rørbæk ikke bliver til nye graveområder,” siger Kim Rockhill.

Gemmer champagnen

”Det er dejligt at høre!” udbryder Peter Theill, der bor mellem Frederikssund og Lille Rørbæk.

Mens Region Hovedstaden overvejede at etablere grusgrav 25 meter fra deres hus, holdt Peter og Pia Theill vejret. De købte deres hus for 17 år siden og har hele tiden vidst, at der var planer om motorvej og en ny bro i området, men at de også risikerede at få en grusgrav som nabo, kom bag på dem.

”Jeg tror, vi venter med champagnen – eller gravøllet – til råstofplanen er endeligt vedtaget. Det er anden gang, at området her ved siden af os har været udpeget som interesseområde i en råstofplan, så selv om vi måske er frelst i fire år frem, kan jeg stadig godt være lidt nervøs for, om planerne om at grave efter grus i Rørbæk bliver taget op igen,” siger han.

Især udsigten til støj og møg har gjort parret betænkeligt. Men også frygten for at blive stavnsbundet til et usælgeligt hus har bekymret dem, efter at en ejendomsmægler fortalte dem, at ejendomme i et område med en grusgrav falder 15-30 procent i værdi, mens ejendomme klos op ad en grusgrav falder 50 procent i værdi.

”Jeg synes, vejen frem må være at finde en løsning på landsplan i stedet for, at hver region skal udpege mulige graveområder. Hovedstadsregionen er den tættest befolkede i landet, og der må være mere øde steder i Danmark, hvor det er mere oplagt at grave grus end her,” siger Peter Theill.

Publiceret 19 September 2019 09:46