Stina Callesen måtte flytte eller lukke Mevino. En ombygning ville koste 400.000 kroner og 10 af 22 siddepladser. Foto: Danni Paulsen

Stina Callesen måtte flytte eller lukke Mevino. En ombygning ville koste 400.000 kroner og 10 af 22 siddepladser. Foto: Danni Paulsen

Handicapregler generer iværksættere

Strenge regler om handicaptilgængelighed har gjort livet svært, lyder det fra tre iværksættere

Af
Danni Paulsen og Jonas Wrede Hansen

aarhus Reglerne er for rigide, og der er ingen samarbejdsvillighed, lyder det fra tre iværksættere, der retter en skarp kritik mod Aarhus Kommune og dens krav til forretninger drevet af små erhvervsdrivende.

En vinhandel på Trøjborg måtte flytte, en sandwichbar i Latinerkvarteret er tvunget ud i en kæmpe renovering, og en populær ølbar måtte dreje nøglen om på grund af krav om en milliondyr ombygning.

Fælles for alle er, at de blev bedt om at gøre deres forretning mere handicapvenlig, og kravene til dette har været både urokkelige, ulogiske og særdeles bekostelige, fortæller iværksætterne.

Vinhandel måtte flytte

Stina Callesen var i september tæt på at lukke sin vinhandel Mevino på Tordenskjoldsgade på Trøjborg, men et lejemål 100 meter nede af gaden blev ved et usandsynligt held ledigt, og Mevino overlevede.

I et år prøvede hun ellers at få lov til at drive vin- og tapasbar fra sit 65 kvadratmeter store kælderlejemål, men kommunen insisterede på, at stedet skulle gøres handicapvenligt. Det indebar kørestolslift, handicaptoilet og inddragelse af en del kvadratmeter til manøvreplads for kørestolsbrugere.

"Det hele ville koste mig i omegnen af 400.000 kroner, og derudover ville jeg miste 10 af mine 22 pladser. Det kunne simpelthen ikke hænge sammen for mig," forklarer Stina Callesen, der i sit første år havde to fritidsansatte og en omsætning på omkring en million kroner.

Hverken en arkitekt eller byggesagkyndig kunne finde et kompromis, kommunen accepterede, og Stina Callesen kan berette om et forløb, hvor samarbejdsvilligheden var ikke-eksisterende, hvor alle forslag blev skudt ned, og hvor der ned til centimeteren ikke blev givet dispensation for reglerne i byggereglementet.

"De ville hverken det ene eller det andet. Jeg har jo ingen intentioner om at diskriminere og vil selvfølgelig gerne imødekomme krav om ordentlig adgang, hvis det giver mening. Men det gør det jo ikke for så lille et sted."

Den langstrakte byggesag kostede hende kælderen, 40.000 kroner, uendeligt meget tid og en masse frustrationer. Det er dog følelsen af at løbe panden mod en mur, der har givet størst panderynker.

"Den virkelighed, jeg har mødt, passer ikke med de ambitioner, jeg hører fra politikerne om, at Aarhus skal udvikles. Udviklingen bliver bremset og modarbejdet. Det er så hyklerisk at sige, man vil erhvervslivet og gode initiativer, men at man samtidig ikke vil hjælpe udviklingen bare det mindste på vej. Min lille vinbar generede ikke nogen, og det er en skam og ret katastrofalt for byen, at man ikke vil hjælpe med at give de små lokalområder lidt puls."

"Kig op fra papirerne"

Samme svada sender sandwichbar-ejer Sara Bernth mod politikerne.

"Det, vi oplever, er stik modsat, hvad politikerne ellers prædiker og reklamerer om erhvervsvenlighed i Aarhus. Alle de krav, der er i dag, gør det umådeligt svært overhovedet at at have virksomhed, og den erhvervsvenlige reklamering pisser mig faktisk lidt af."

Hos Bernth og Co i Borggade er de tvunget i gang med en mindst tre uger lang og 450.000 kroner dyr renovering efter påbud fra kommunen. Udlejer betaler, men udgiften ender nok hos firmaet i form af huslejestigning. Derudover er der tre ugers tabt indtjening og kunder, der går til konkurrenterne.

I sine seks år har butikken ikke fået én eneste klage. Alligevel skal der laves niveaufri adgang, automatisk døråbning og en udbygning af handicaptoilettet, lyder nogle af kravene fra kommunen, der også kræver brandsikring, lydisolering og et ventilationssystem, fordi der bliver bagt brød en gang om dagen.

Det mest absurde krav, ifølge Sara Bernth, er udbygningen af handicaptoilettet. Det blev lavet kort før, butikken åbnede, men der mangler, ifølge reglerne, fem centimeter i bredden, for at en kørestolsbruger kan vende ordentligt. En væg skal derfor flyttes.

"Min svigerfar har sclerose og sidder i en kørestol, der er en af de største modeller på markedet, og han kan bruge toilettet uden problemer. Så det fungerer problemfrit i virkeligheden, men på papiret mangler der fem centimeter. Sådan noget bliver jeg tosset over, for man skaber problemer, der simpelthen ikke er der," siger hun og efterlyser fleksibilitet og en rimelighed i tingene fra kommunens side.

"Det bør være muligt at kigge på de reelle forhold og ikke bare på reglerne. Når de selv gør en sag ud af det og bruger så meget tid på det, så burde de også have overskud til at kigge op fra papirerne og forholde sig til virkeligheden. Det går mig på. Var der det mindste, hvor vi generede folk, så var det helt fair, at der skulle gøres noget, men det her er altså spild af tid og penge."

Tabte en umulig kamp

Mads Jørgensen, der var indehaver af ølbaren Fermentoren, føler også, at kommunen slet ikke forholder sig til virkeligheden i sådanne sager.

"Der var ingen form for fleksibilitet eller lydhørhed overfor, at man altså ville lukke en forretning, hvis man tvang os til det her. Ingen kiggede på vores årsregnskaber og sagde: ’Okay, I tjener så og så meget, og I har så meget gæld. En million kroner lige nu og her er jo helt umuligt"," fortæller han.

Den ellers så populære ølbar i Nørregade måtte marts måned sidste år lukke efter en toårig kamp, hvor Aarhus Kommune pressede på for, at stedet blev gjort handicapvenligt. Det ville koste knap en million kroner i renoveringer, hvis Fermentorens lokaler i bygningen fra 1800-tallet skulle leve op til reglerne. Penge, Mads Jørgensen slet ikke kunne skaffe, så han måtte derfor dreje nøglen om.

Den lange og umulige kamp med kommunen har medført, at den tidligere ølbar-indehaver er noget tilbageholden med at springe ud i den aarhusianske restaurationsbranche igen.

"Jeg kigger da på lejemål i byen, men jeg ved bare, at hvis det er steder, hvor jeg skal skifte ibrugtagningstilladelse fra for eksempel en almindelig butik til en restauration, så ved jeg, at der kommer en kæmpe efterregning, som små selvstændige erhvervsdrivende ikke har nogen mulighed for at forstå, klare sig igennem eller have økonomien til.”

Publiceret 14 November 2019 11:07