Burgerkæde konkurs med milliongæld: »Enormt hårdt at se sit livsværk gå op i flammer«

Fra 15 landsdækkende restauranter til intet. De hedengangne Burger Shack-selskaber ejet af iværksætteren Qasem Ziar efterlader en milliongæld til kreditorerne, der blandt andet tæller skattemyndighederne.

Artiklens øverste billede
Stifter af Burger Shack Qasem Ziar og daværende direktør Christoffer Noe fotograferet i restauranten på Frederiksgade i Aarhus i 2019. Arkivfoto: Christian Lykking

Den aarhusianske burger-iværksætter Qasem Ziars sidste selskaber er taget under konkursbehandling. Selskaberne rummede engang den 15 restauranter store Burger Shack-kæde, som i januar 2021 blev solgt til aarhusianske Diningsix.

På trods af den ukendte købesum for Burger Shack-navnet, konceptet og kæden, så efterlader de gamle og nu efterladte selskaber en gæld i millionklassen til kreditorerne, som blandt andre tæller skattemyndighederne, gamle udlejere og bryggerigiganten Royal Unibrew. 10 mio. kr. er der indtil videre anmeldt krav for i det gamle holdingselskab for Burger Shack-kæden.

Jeg anerkender fuldt ud, at vi på nogle af kritikpunkterne ikke havde været gode nok

Qasem Ziar

Det viser en cirkulæreskrivelse, der er sendt ud til kreditorerne i konkursboet fra kurator og partner i DLA Piper Gert Nissen.

Et andet af de konkursramte selskaber er Food Alien, moderselskabet for både Burger Shack og Pizza Hytten, som blev begæret konkurs med en egenkapital på godt 1 mio. kr. På trods af at der var penge i kassen, lykkedes det ikke at holde liv i det.

»Selskabet har en række forpligtelser, det har påtaget sig. Blandt andet på vegne af andre koncernselskaber, således at selskabet har gældsposter, der er langt overstiger 1 mio. kr. Der tikker stadig anmeldelser ind på konkursboet, og i forhold til de krav, vi forventer at blive mødt med, er det et anseeligt større beløb end det,« fortæller kurator Gert Nissen om konkursen.

Qasem Ziar har selv begæret selskaberne konkurs efter en fejlslagen forhandling med kreditorerne. Det er nu op til kurator at få færdiggjort disse forhandlinger og få skrabet så mange penge sammen som muligt til kreditorerne. På trods af at der allerede nu er anmeldt en gæld på over 10 mio. kr., kan kreditorerne stadig nå at anmelde deres krav til boet, hvilket kan gøre gælden større.

Qasem Ziar selv forklarer konkurserne med store udgifter for fremtidig lejebetaling for de butikslejemål, der endnu ikke var bygget færdig. På trods af corona og usikre tider hæftede burgerkæden stadig for lejekontrakterne.

»Jeg har opfattelsen af, at Burger Shack historisk har givet et positivt indtryk hos store dele af vores kreditorer,« skriver Qasem Ziar i en e-mail og fortsætter:

»Jeg kan ikke gøre andet end at yde dem den respekt, jeg allerede har gjort ved at indgive egenbegæring. Alle pengene for salget af Burger Shack er i forvejen gået til kreditorerne, og jeg håber, at kurator formår at få så mange penge som muligt til kreditorerne.«

Et aarhusiansk burgereventyr

Burger Shack blev stiftet i 2016 af den afghansk-fødte Qasem Ziar med den allerførste restaurantåbning i Frederiksgade i det centrale Aarhus. Samme år åbnede den næste restaurant i Herning, og derfra gik det stærkt.

I 2020 nåede kæden op på 15 restauranter i alt, bredt fordelt ud over hele landet og med et simpelt koncept:

»Vi adskiller os ved, at vi bygger på nogle stærke værdier som økologi, dyrevelfærd og bæredygtighed. Forbrugerne bliver stadig mere bevidste, og vi står inde for, at man kan spise her med god samvittighed,« fortalte Qasem Ziar til JP Aarhus i december 2019.

Menuen stod på simple burgere i amerikansk stil, pomfritter med et drys parmesan og timian og en pris, der var til at betale: 85 kr.

Burgerne blev taget godt imod af både forbrugerne og anmelderne. Politiken gav burgeren seks hjerter, Jyllands-Posten kvitterede med seks stjerner og kårede ”den jyske indvandrer” som Københavns bedste.

Fødevareskandalen

Sommeren 2020 gik formentlig ikke helt som håbet for Qasem Ziar og Burger Shack-kæden. Med succesen og de mange restaurantåbninger over hele Danmark ramlede det hele sammen netop denne sommer.

Igennem flere artikler afslørede Ekstra Bladet en række lovbrud om alt fra vildledende markedsføring til dårlig fødevarehåndtering i burgerkæden. Nogle af grøntsagerne var alligevel ikke økologiske som markedsført. Bøfferne indeholdt ikke 33 pct. af det eksklusive danske wagyu-oksekød, som også var markedsført.

Fødevarestyrelsen udskrev efter en razzia hos alle kædens restauranter store bøder, blandt andet for dårlig fødevarehåndtering, da noget af kædens kød blev opbevaret for varmt.

Den daværende direktør, Christoffer No, blev afskediget, og den nye ledelse under Qasem Ziar lovede bedring på problemerne.

»Det var et hårdt slag for os tilbage i juli 2020. Jeg anerkender fuldt ud, at vi på nogle af kritikpunkterne ikke havde været gode nok, og vi burde have investeret mere i vores vækst. Jeg påtager mig som ejer selvfølgelig ansvaret, men må på det personlige plan sige, at det er enormt hårdt at se sit livsværk gå op i flammer,« skriver Qasem Ziar.

Opkøbet

Efter fødevareskandalen i juli 2020 kom nyheden om, at den aarhusianske restaurantkoncern Diningsix havde opkøbt Burger Shack og konceptet bag i januar 2021. Beløbet var hemmeligt, men der var dog tale om et større millionbeløb.

Alle restauranter blev lukket ned, fik tømt varelagre og gjort hovedrent, og på få måneder fik Diningsix vendt de negative smileyer til positive i Fødevarestyrelsens regi.

Lige nu sunder jeg mig.

Qasem Ziar

Burger Shack kører nu videre under Diningsix’ vinger, der ikke har valgt at ændre på hverken koncept eller menu. Enkelte restauranter er lukket efter opkøbet, så kæden nu i alt tæller 11 restauranter landet over.

Qasem Ziar ejede også pizza-kæden Pizza Hytten. Den er ligeledes taget under konkursbehandling, og de foreløbige krav mod den del af koncernen er oppe på godt 3 mio. kr. Her kan der ligeledes stadig anmeldes krav fra kreditorerne.

I dag er Qasem Ziar ikke umiddelbart involveret i hverken Burger Shack eller Pizza Hytten, som kører videre under andres ejerskab.

»Lige nu sunder jeg mig, men fungerer som selvstændig konsulent og rådgiver,« afslutter Qasem Ziar i sit mailsvar.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.