Fiskeriformand: Det mærkeligste år

Grenaa-opfordring til Danmarks Fiskeriforening: Prøv at hjælpe Kattegatfiskerne.

Artiklens øverste billede
Corona har betydet lavere priser på de dyre fisk og jomfruhummere, fordi man ikke kun eksportere til Europa og de danske restauranter var lukket. Foto: Stine Rasmussen

»I de år, jeg har været formand for Grenaa Fiskeriforening, har dette været det mærkeligste. Det startede tidligt med corona, der har givet meget dårlige priser på især de dyre fisk og hummere – de varer, der bliver eksporteret til restauranter specielt til det sydlige Europa. Men coronaen betød, at restauranter blev lukket over det meste af Europa, slog formanden for Grenaa Fiskeriforening,« Anders Nymann Jensen, fast i sin beretning på årets generalforsamling lørdag formiddag.

Det kan jo ikke være rigtigt, at gamle fiskere skal fiske til de får låg på.

Anders Nymann Jensen, formand for Grenaa Fiskeriforening

Han fortsatte med at nævne nye ”tosseregler”, som han benævnte dem, inden for fiskegrejets størrelser og udformning, de fortsatte forsøg med kamera-overvågning på fiskekutterne, fredede områder, fuglebeskyttelsesområder og nye vindmølleparker blandt andet i det bedste hummerfarvand i det sydlige Kattegat – i et område, hvor der bliver fanget 25-30 procent af alle hummere i det sydlige Kattegat.

»Men hvor skal fiskerne være,« spurgte Anders Nymann Jensen

Er vi de nye minkavlere?

Det lød blandt andet også sådan fra Grenaa-fiskernes formand: »Jeg synes, at Dansk Fiskeriforening skulle tage og få fingeren ud. Deres medlemmer bliver deprimerede, mister lysten til at fiske og til sidst dør de. Jeg er 63 år. Jeg kan ikke engang sælge båden og fiskene og gå på pension. Hvem vil købe med de fremtidsudsigter, der er? Nu lukker man fiskeriet i den vestlige Østersø, og så skal de fiskere også op og fiske i Kattegat. Nu spørger jeg bare: Er vi de nye minkavlere? Bliver der også pludseligt lukket for fiskeri i Kattegat. Først og selvfølgelig uden erstatning, og så står ministeren bagefter og siger, at vi har lavet en fejl. Jeg kan kun beklage. En minister laver jo ikke noget ulovligt. De laver kun fejl.«

Og Anders Nymann Jensen fortsatte sådan: »Dansk Fiskeriforening må snart vise, at de ikke er kastreret. At de kan skaffe nogle resultater, så vi kan få glæden tilbage i fiskeriet, så de gamle kan komme ud, og nogle unge kan komme til. Det kan jo ikke være rigtigt, at gamle fiskere skal fiske til de får låg på.«

De kritiske bemærkninger til Danmarks Fiskeriforening sluttede således: »Jeg synes, at Fiskeriforeningens aftale med Danmarks Naturfredningsforening er at gå i seng med fjenden. Man synes sikkert, at man har fået indflydelse på nogle ting. Men tro mig, næste gang sidder kniven i ryggen igen, lød det fra Anders Nymann Jensen.

»Jeg synes, at vi kan glæde os over vores lille fiskeriforening. Vi har igen i 2020 præsteret en rimelig omsætning, og har haft et OK overskud.

Formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, var ikke enig i kritikken om samarbejdet med Naturfredningsforeningen. Han fremhævede, at der var opnået resultater via et samarbejde. Og det stod han ved, men sagde samtidigt, at de to foreningen ikke var enige om alle ting.

Svend-Erik Andersen oplyste i et længere indlæg på generalforsamlingen om Danmarks Fiskeriforeningen mange aktiviteter, ligesom han besvarede mange fiskeri-tekniske spørgsmål. Også hovedorganisationens kontakt til det politiske liv blev kommenteret. Ifølge Svend-Erik Andersen var det besværliggjort af, at de sidste seks fiskeriminister alle er blevet væltet inden for et år af deres virke.

Han gik stærkt ind for et fortsat medlemskab af EU:

»Det er helt nødvendigt, at vi kan læne os op ad EU’s fælles fiskeripolitik,« sagde formanden,, der mente, at det var en katastrofe for danske fiskeri, at Storbritannien nu har forladt EU.

Stærk forening

Regnskabet for Grenaa Fiskeriforening blev fremlagt af revisor Mogens Christensen. Det viste et overskud på 149.000 kroner. Efter gennemgang af hovedtallene, konkluderede revisoren: »Det er en stærk forening, der er en god likviditet, og så er der overskud i dette corona-år.«

Anders Nymann Jensen blev genvalgt som formand, og Morten Hansen og Henning H. Jensen til bestyrelsen. Som suppleanter genvalgtes Peter Skov og Anders Andersen, der også fik et år mere som fanebærer.

Og efter generalforsamlingen var der fælles frokost for deltagerne.


Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.