Modelfoto

Modelfoto

Det kan du lave i din have i april

Af
Af Stine Mieth-Waldorff

havedesigner

www.lovefod.dk

Roserne kan gødes fra slutningen af marts, så har du ikke gjort det endnu, er det tid.
Det samme gælder sommerblomstrende klematis – såkaldte gruppe 3 klematis. Du skal selvfølgelig sikre dig, at du ikke har en klematis, der både blomstrer forår og sensommer, for hvis du klipper i den nu, får den ingen forårsblomstring. Men er du sikker, så skær din klematis ned til 15-20 cm over jorden. Den vil kvittere med friske stængler og stærk blomstring.

Når plænen ikke længere er for våd, så gå ud og riv græsset igennem med en rive eller en løvrive. Den har godt af at få luft til rødderne, og nogle steder kan den have døde pletter efter frosten, så giv den en eventuelt også en omgang med en greb, der bliver stukket ned i plænen med lidt mellemrum hele vejen rundt. Den må gerne få gødning nu, og i slutningen af april kan du også skære kanterne.

Lavendler klippes ned til 10 cm midt i april. Du skal sikre dig, at der er liv i grenene forneden.
Fra midt til slut april kan du beskære roser. Man siger, at de skal beskæres, når forsythiaen springer ud. Buskroser trimmes blot til ønsket størrelse. Storblomstrede roser skæres ned til en tredjedel, og slyngroser behøver ikke beskæring med mindre, de har vokset sig for store. Beskær lige over et skud, der vender udad. Visne og syge grene fjernes helt.

Beskæring af sommerblomstrende buske skal være nu, ellers forsinkes eller ødelægges blomstringen. En god og blid metode er at beskære ca. en tredjedel af busken ved at tage de ældste grene langt nede. Klip også visne blomsterstande til lige under den ønskede højde. Husk, at de fleste hortensia ikke skal beskæres, da de så ikke vil blomstre i år. Her nøjes man med at fjerne frostbeskadigede spidser.

Så er det ved at være tid til at behandle havemøbler, og ellers er der jo bare at feje terrassen og nyde forårssolen.
God fornøjelse i haven!

Publiceret 17 April 2011 07:30