Whitney Houston er blandt de bedst sælgende sangerinder nogensinde. Foto: Angel Films

Whitney Houston er blandt de bedst sælgende sangerinder nogensinde. Foto: Angel Films

Bag om én af de største sangerinder

Nu kommer dokumentarfilmen om Whitney Houston

Af
Daniel Bentien

kino.dk

perspektiv Historien om Whitney Houston er fyldt med ekstremer. Vanvittige musikalske rekorder, unik stjernestatus på både scenen og i film, et voldeligt parforhold og ikke mindst en alt for tidlig død.

Nu danner hendes liv grundlaget for en dokumentarfilm, der fortæller om op- og nedture, og undersøger hvordan og hvorfor det kunne ende så galt. Det er lykkedes at få interviews med den nærmeste familie, venner og kollegaer, der sætter sangerindens liv og karriere i perspektiv.

Whitney Houston blev født i 1963 i USA som datter af gospelsangerinden Cissy Houston og John Russell Houston, der var ansat i militæret. Det musikalske ophav fra hendes mor, kusinerne Dionne og Dee Dee Warwick, samt gudmoren Aretha Franklin, benægter sig ikke, og allerede som teenager var Whitney med på turné med sin mor, som hun nogle gange optrådte med.

Som 22-årig debuterede hun som solist med albummet ’Whitney Houston’, hvor hittene ’You Give Good Love’ og ’All at Once’ gav hende en forrygende start på karrieren. I 1986, året efter udgivelsen, toppede albummet Billboards liste over mest sælgende plader, og på verdensplan solgte den 30 mio. kopier, hvilket gjorde skiven til datidens bedst sælgende debutalbum.

The bodyguard

Sangerindens anden udgivelse, ’Whitney’ med hitsinglen ’I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me)’, solgte 20 mio. eksemplarer verden over, mens efterfølgeren ’I’m Your Baby Tonight’ fik en lidt mere ujævn modtagelse.

Til gengæld bød debuten som skuespiller i blockbuster-filmen ’The Bodyguard’ i 1992 på hidtil uset succes. Hun leverede selv en række sange til soundtracket, og både albummet som helhed og singlen ’I Will Always Love You’ gav hende en førsteplads på listen over bedst sælgende kvindelige solister nogensinde. En placering, hun til stadighed holder fast i.

Det var i denne periode, som ubetinget megastjerne, at hun blev gift med sangeren Bobby Brown og fik datteren Bobbi Kristina Brown. Herefter gik Houston en mere turbulent tid i møde både karrieremæssigt og især personligt, og i løbet af 00'erne blev Bobby Brown anklaget for hustruvold, hvorefter parret gik fra hinanden i 2006. Men her var skaden sket.

Stoffer med eksmanden

Whitney Houston afslørede i et interview, at hun havde taget stoffer sammen med sin eksmand, og de følgende år blev præget af en kombination af opslidende verdensturnéer og indlæggelser på diverse afvænningsklinikker. Kokainmisbruget var i sidste ende også det, der tog livet af Houston i en alder af blot 48 år, hvor hun på tragisk vis druknede i et badekar på sit hotelværelse i Beverly Hills.

Whitney

Genre: Dokumentar

Instruktør: Kevin Macdonald

Medvirkende: Whitney Houston, Bobby Brown, Bobbi Kristina Brown, Dionne Warwick, Marvin Gaye

Spilletid: 120 min.

Land: USA

Publiceret 02 September 2018 06:00