Morten Dahl og Silja Jónsdóttir oprettede for et halvt års tid siden instagramprofilen 'Læge og Familie'. Foto: Signe Haahr Pedersen

Morten Dahl og Silja Jónsdóttir oprettede for et halvt års tid siden instagramprofilen 'Læge og Familie'. Foto: Signe Haahr Pedersen

11.000 følger Hellerup-pars sundhedsprofil på Instagram

Ægtepar fra Hellerup står bag populær Instagramprofil, hvor de gør dig klogere på alt fra pollenallergi til, om sukker rent faktisk gør dit barn overgearet

Af
Signe Haahr Pedersen

Idéen udsprang af en undren.

"Hvorfor er der egentlig ikke flere læger på Instagram?" spurgte Silja Jónsdóttir sin mand Morten Dahl en forårsdag for et halvt års tid siden.

Hun kunne finde jordemødre, der skrev om graviditet og helseentusiaster, som delte madopskrifter og tips om træning. Men det var ikke altid nemt at regne ud, hvilke af de utallige sundhedsråd, der havde bund i fakta.

"Der er mange på de sociale medier, der udtaler sig om alt muligt, og så tror man måske på det, men så viser det sig, at det ikke er rigtigt. Når en profil har 20.000 følgere, og personen bag måske også skriver bøger og laver workshops, så er man jo tilbøjelig til at tro på, hvad de skriver," siger Silja.

Det udokumenteredes højborg

Først rynkede Morten på næsen af sin kones idé om at dele hans lægeviden med flere end patienterne i praksissen i Hellerup. Men han blev hurtigt overbevist.

"Lægevidenskaben er lidt i modvind. Folk stoler ikke lige så meget på sundhedsautoriteter som før. Det er der helt klart nogle undersøgelser, der viser. Folk tager meget mere ejerskab over egen krop og vælger, hvad for nogle sundhedsfacts, der passer ind i deres egen historie. Plus at brugen af alternativ behandling vokser. Så jeg syntes, det var en rigtig god idé at komme ind et sted, som man kan kalde det udokumenteredes højborg og være med til at give nogle mere evidensbaserede råd," fortæller han.

Det allerførste opslag på 'Læge og Familie' handlede om birkepollenallergi og tog udgangspunkt i familiens ældste datters allergi. Foto: @laegeogfamilie

Det allerførste opslag på 'Læge og Familie' handlede om birkepollenallergi og tog udgangspunkt i familiens ældste datters allergi. Foto: @laegeogfamilie

Familiebilleder og faktatjek

Profilen fik navnet ‘Læge og Familie’, og det allerførste opslag handlede om birkepollenallergi. Siden fulgte emner som, hvordan man undgår løbeskader, hvad man kan gøre, hvis ens barn får feber, og om det nu er rigtigt, at de små bliver overgearede af for meget sukker.

I dag har ‘Læge og Familie’ mere end 11.000 følgere på Instagram (og godt og vel 1.000 på Facebook). Silja og Morten mener, de bruger omkring ti timer om ugen på at finde på opslag, faktatjekke og svare på kommentarer og beskeder. Helt fra begyndelsen har det været vigtigt for dem at skabe et univers, der hverken er belærende eller skræmmende.

"Vi gør det meget letlæseligt, kort og helt ind til benet. Så gør vi det også personligt. Vi prøver at inddrage os selv og børnene, så opslagene afspejler den hverdag, vi selv står i. Og vi kan se, at de personlige opslag får rigtig mange likes," fortæller Silja, som til daglig arbejder som miljøingeniør for Region Hovedstaden.

Kommunikation er vigtigt for sundheden

Og det er en klar fordel for ‘Læge og Familie’, at de ikke begge er læger, mener parret.

"Når Morten har skrevet noget, så sender han det til mig. Så læser jeg det, og hvis jeg ikke kan forstå et eller andet, så kan de fleste andre nok heller ikke forstå det. Hvis sproget bliver for tørt og lægeagtigt, laver jeg om i det og gør det mere levende og personligt," siger Silja, og Morten nikker:

"Langt de fleste klagesager, læger får, bunder i dårlig kommunikation. Så kommunikation er helt vildt vigtigt, og det er ‘Læge og Familie’ et godt eksempel på."

En række opslag på 'Læge og Familie' kredser om kost og kosttilskud. Foto: @laegeogfamilie

En række opslag på 'Læge og Familie' kredser om kost og kosttilskud. Foto: @laegeogfamilie

Scroller videre

Internettet er dog allerede stopfyldt med informationer om sundhed og sygdomme. Enhver kan gå ind på for eksempel sundhed.dk (Læge- og Patienthåndbogen) og slå op. Så er der overhovedet behov for instagramprofiler som denne, kunne man spørge?

"Jeg tror, man skal se det som supplementer. Læge- og Patienthåndbogen, som vi faktisk har indgået et samarbejde med, er det største online sygdomsleksion, så det er her, man går ind, hvis man vil vide fra A til Z om en eller anden specifik sygdom. Når vi tager et emne op, så gør vi det mere personligt," siger Morten.

Ifølge Silja spiller platformen også en vigtig rolle.

"Du læser det, når du sidder i toget og scroller gennem dit feed. Hvis man skal linkes over på en anden side, opgiver man at læse videre. Så scroller man bare videre. Sådan har jeg det i hvert fald selv."

Silja og Morten bruger også deres profil til at aflive myter. Her handler det om, at sår faktisk heler bedre med plaster på end uden. Foto: @laegeogfamilie

Silja og Morten bruger også deres profil til at aflive myter. Her handler det om, at sår faktisk heler bedre med plaster på end uden. Foto: @laegeogfamilie

Ingen online-konsultationer

'Læge og Familie' vil gerne levere en daglig dosis motiverende og inspirerende sundhedsviden. Nogle gange vil følgerne dog gerne have mere end det. Af og til kommer der beskeder i indbakken, hvor folk spørger Morten, om han vil hjælpe dem med at finde ud af, hvad de fejler. Og det vil han ikke. For profilen må ikke erstatte besøg hos egen læge.

"Det kan den ikke. Der er også alt for stor risiko for, at man kommer til at rådgive dårligt. Jeg har ikke mulighed for at undersøge og stille supplerende spørgsml og komme ordentligt rundt om det."

Som praktiserende læge må han heller ikke anbefale bestemt medicin eller andre helseprodukter. Så det sker heller ikke på profilen. Sponsorerede indlæg (hvor firmaer betaler for at blive omtalt) er også helt udelukket.

"Det er velgørende arbejde. Vi får sindssygt meget ud af at mærke, at der er så mange, der får noget ud af det. Det er vores belønning med den her profil," siger Morten og fortsætter:

"Det har altid været dejligt at hjælpe andre, og lige pludselig går det fra at være de patienter i praksissen til så mange mennesker, som man helt tydeligt kan se får noget ud af det, og det har været sindssygt berigende. Og så er det rigtig sjovt for Silja og jeg at have noget mere sammen end familielivet."

Publiceret 05 November 2019 16:47