Susanne Juhász har både skrevet og spiller hovedrollen som den impulsstyrede Ninna. Foto: Peter Arnesen / UIP

Susanne Juhász har både skrevet og spiller hovedrollen som den impulsstyrede Ninna. Foto: Peter Arnesen / UIP

Den danske komedie 'Ninna' har biografpremiere i dag

Komedie-dramaet ’Ninna’ er talerør for dem, som vi ikke ellers vil høre på

Af
Daniel Hartvig Nielsen

kino.dk

bio Tilbage i 2002 fik Susanne Juhász en Bodil for sin præstation i ’At klappe med een hånd’ overfor bl.a. Jens Okking, og året efter i 2003 havde hun den bærende hovedrolle i komedien ’Regel Nr. 1’.

Siden da trak Juhász sig delvist tilbage fra det store lærred og prøvede sig selv af i andre brancher. Det helt store vendepunkt for skuespilleren kom, da hun arbejdede som assistent for en bedemand, og faktisk blev rædselsslagen. Ikke for døden, men for ikke at opnå det med livet, som hun følte, at hun var blevet sat på Jorden for, nemlig at skrive.

Derfor er hun nu aktuel med sin første film som manuskriptforfatter, ’Ninna’, som hun har lavet sammen med sin kæreste, ’Badehotellet’-instruktøren Fabian Wullenweber.

Filmen ’Ninna’ tager sit udspring i karakteren af samme navn, der bor i Præstø med sin søn Dennis og arbejder på den lokale grillbar. Tilværelsen bliver dog totalt vendt på hovedet, da Dennis på sin 18-års fødselsdag afslører, at han flytter hjemmefra.

Moren har svært ved at give slip på sin søn, og hun iværksætter en større plan for at få sin dreng hjem igen. Men undervejs må Ninna også tage sit eget liv op til revision og gøre op med fortidens dæmoner, ikke mindst, da en ny nabo, Morten, begynder at vise sin interesse for den traumatiserede Ninna.

Spiller selv med

Susanne Juhász spiller også selv titelkarakteren, men det var egentlig ikke noget, hun stilede efter.

”Jeg er så dejligt befriet fra mig selv, fordi jeg har fundet af, at jeg er her for at give. Og det er uden, at det skal lyde højhelligt. Jeg er her for at tale menneskers sag. De mennesker, der ikke kan komme til at tale deres egen sag. Og Ninna-typen er en kvinde som ingen gider at høre på. Der er ingen, som gider at høre på en kvinde, der arbejder i en grillbar og er glad for sit arbejde, eller det miljø Ninna er fra. Der er ingen, som gider høre på hende, hun er sådan en, der står døddrukken og småfuld i et busskur og gjalder op og skælder ud”, fortæller Susanne Juhász.

Men står det til Juhász er det absolut ikke hendes sidste film, hun planlægger faktisk at lave 10 i alt med Wullenweber:

”Jeg vil synes, at det ville være forfærdeligt at lave én film, og så var det det. Jeg vil simpelthen ind og være dronningen af dansk komedie med at skrive. Ikke fordi jeg er noget særligt, men fordi, der er bare ikke noget som stopper mig.”

”Det er ligesom Casper Christensen og de der drenge. Det er da fint nok, det kan jeg også. Men det bliver jo ikke ligesom, de gør det. Det er bare på min egen måde. Det er ligesom, at det her heller ikke er et comeback som skuespiller. Jeg gider ikke spille, jeg kommer til at spille engang imellem. Jeg gider godt spille med i ’Ninna 2’.”

FAKTA

Ninna

Genre: Dansk, komedie, drama

Instruktør: Fabian Wullenweber

Medvirkende: Susanne Juhász, Rex Leonard, Peter Gantzler, Jesper Asholt, Kristian Halken

Spilletid: 90 minutter

Land: Danmark

Publiceret 07 November 2019 00:00