En sydkoreansk delegation besøgte for nylig skovbørnehaven Børneøen Bonsai. Foto: Gry Brøndum

En sydkoreansk delegation besøgte for nylig skovbørnehaven Børneøen Bonsai. Foto: Gry Brøndum

Verden valfarter til dansk skovbørnehave

Den sydkoreanske provins Nowon-gus borgmester Oh Seungrok besøgte Børneøen Bonsai i Charlottenlund for at se, hvordan man laver børnehaver i pagt med naturen

Af
Gry Brøndum

"Vi kalder institutionen Bonsai, fordi det er et lille træ. Og fordi et Bonsai-træ, ligesom børn, kræver meget pleje og omsorg for at trives godt," siger institutionsleder Rikke Rosengren om navnet på den private vuggestue og børnehave Børneøen Bonsai, der ligger idyllisk i den gamle, hvide restaurationsbygning ved skovbrynet ud mod Charlottenlund Fort.

Oh Seungrok og hans delegation er på vej gennem den brune vinterskov i Gentofte på opdagelse efter "den danske skovbørnehave". Egentlig er de her for at studere fællesboliger for ældre, men borgmesteren fra den sydkoreanske provins Nowon-Gu og hans embedsmænd har også ønsket at se et bud på, hvordan man kan bruge naturen som rum for børnehaver:

"Er det jeres egen private skov?" spørger han tolken på koreansk, inden turen går ud i skoven: "Skal I betale for at være her?" "Hvordan hænger økonomien sammen?"

I Nowon-gu provinsen er der også skov og bjerge, hvor man ville kunne køre børnene ud i busser. Men her er man ikke vant til at passe børn udenfor som her i Charlottenlund Skov.

Delegationen har været rundt i institutionen for at høre om alt, fra de helt smås lur udenfor i alt slags vejr og den vegetariske madlavning i køkkenet til det frie liv uden for, hvor børnene snitter pinde med knive.

Udenlandske gæster

Det er først og fremmest "det udendørs børneliv", der får folk fra hele verden til at valfarte til Charlottenlund Skov for at opleve Rudolf Steiner- børnehaven Bonsais skovpædagogik.

Undervisningsministeriet i Japan sender gæster. Santa Monica College i USA gør også. Og fra England har der for nylig været en gruppe seminariestuderende og deres professorer.

"Der er i hvert fald besøg to gange om måneden," fortæller Rikke Rosengren, hvis børnehave oprindeligt var en udflytterbørnehave fra København. Rikke Rosengren er selv uddannet Rudolf Steiner-pædagog i Australien og har udgivet bogen 'Child of Nature', som en af delegationens medlemmer nu bærer med sig under armen i skoven:

Sundt udeliv

"Det er sundt for børn at være meget ude. Det er videnskabeligt bevist, at de får et bedre immunsystem. Vores børn er sjældent syge," fortæller Rikke Rosengren på Bonsais legeplads, hvor tre børn bruger et lille krøllet træ til at gynge i grenene.

Rikke Rosengren i hvid jakke med den sydkoreanske delegation på besøg i skovbørnehaven i Charlottenlund Skov. Foto: Gry Brøndum

Rikke Rosengren i hvid jakke med den sydkoreanske delegation på besøg i skovbørnehaven i Charlottenlund Skov. Foto: Gry Brøndum

Vi går gennem skoven, hvor børnene leger i grupper. Ved en gammel udhulet eg er der en gruppe, der snitter i grene med deres pædagoger. Længere inde i skoven er et barn i lyserød flyverdragt klatret op i et træ: "Er I ikke nervøse for hun falder ned?" spørger delegationen frygtsomt, og det er Rikke Rosengren tydeligvis vant til at svare på:

Barn i træ

"Vi har været her i 20 år, og der er aldrig et barn, der er faldet ned og er kommet til skade," siger hun med eftertryk.

Længere inde i skoven præsenterer Rikke et tredje skov-klasseværelse, hvor børnene leger ved en hule bygget af store grene omkring et væltet træ. Der står tre små bøtter som toiletter et sted. Et andet sted er maden samlet i plasticbøtter. Og under et træ ligger alle ungernes ens blå norske rygsække.

"Jeg er en sabeltigerunge", råber et af de legende børn, som ellers er overraskende stille og afdæmpede i deres leg i skovens store rum. Oh Seungrok ser mod himlen.

Det er ikke til at vide, hvad han tænker, og spørgsmålet om, hvad han tager med sig hjem af inspiration til Nowon-gu undlader han at svare på. I hvert fald slipper det ikke gennem tolken, selvom spørgsmålet gentages flere gange.

Den gamle eg

"Hvor gammelt er det," spørger de til den hule stamme af det gamle egetræ lige ved Bonsais bygning. Det ved Rikke Rosengren ikke. Men at det er et sejt gammelt træ, er der ingen tvivl om. Det har i hvert fald stået der mere end hundrede år:

"Jeg har talt med Miljøstyrelsen, og det er altså stadig i live, så der er ingen fare for, at det vælter ned over os," siger Rikke Rosengren, som er vant til de udenlandske gæsters nervøsitet over skovlivet.

"Vi tror på, vi bliver stærkere og mere robuste som mennesker ved at være i naturen. Når bare børnene har det rigtige varme tøj på og vi voksne giver dem omsorg og nærvær."

Den lidt frysende sydkoreanske delegation bliver fotograferet sammen med Rikke Rosengren foran den gamle eg med et medbragt banner, inden de siger farvel.

Publiceret 05 December 2019 13:53