Kjeld Kromand er netop begyndt som skoleleder på Kragelundskolen i Højbjerg.

Kjeld Kromand er netop begyndt som skoleleder på Kragelundskolen i Højbjerg.

"Det giver rigtig meget mening at arbejde med liv og død hver eneste dag"

Mød skolelederen, der både været udstationeret i Afghanistan, Sydsudan, Sierra Leone og Grækenland.

Af
Kim Skovrup Andersen

NYANSAT Der står en velkomstbuket og velkomstjuledekoration på det pænt ryddelige skrivebord, som vidner om, at indehaveren ikke har indtaget kontoret i mere end et par dage.

Lokalavisen Aarhus møder Kragelundskolens nye skoleleder på hans tredje arbejdsdag, og mange ting er stadig meget nye for 55-årige Kjeld Kromand.

"Jeg har fået en helt fantastisk varm og god velkomst her mandag morgen, hvor eleverne stod klar med lys, og så blev jeg inviteret indenfor i fællesskabet med morgensang og taler," fortæller skolelederen, der er bosat i Brabrand.

Han har tidligere stået i spidsen for Højvangskolen i Viby, men i 2016 fik han lyst til at prøve sig selv af i et internationalt miljø i form af nødhjælpsorganisationen 'Læger uden Grænser', og her blev det til tre et halvt års arbejde.

"Da jeg blev tilbudt at blive sendt til Afghanistan, kunne jeg ikke sige nej. Det var selvfølgelig risikofyldt og med tilbageholdt åndedræt, jeg tog afsted, men det var en fantastisk og helt enestående oplevelse. Jeg synes selv, at jeg har fået en grundlæggende forståelse for andre kulturer og ved, hvordan det er at leve steder, hvor der er store medicinske behov. Det giver rigtig meget mening at arbejde med liv og død på den måde hver eneste dag," fortæller Kjeld Kromand.

Tilbage til Danmark

Han var i landet i et år og var yderligere udsendt i Sydsudan, Sierra Leone og Grækenland, inden den danske skoleverden kaldte igen.

"Jeg var godt klar over, at jeg ville tilbage til skoleverdenen på et tidspunkt, men jeg vidste også, at når jeg skulle tilbage, skulle det også være til en god stilling, og det mener jeg, at jeg har fundet her på Kragelundskolen. Jeg føler mig meget privilegeret over at kunne komme hjem og arbejde med børn og unge mennesker og være med til at forberede dem på den verden, der venter derude. Fællesskaber bliver vigtige i fremtiden, og på den måde er den opgave, vi har som folkeskole vigtigere end nogensinde med at få børnenes horisont udvidet," siger han.

Skolen på Parkvej i Højbjerg er bygget i 1938, har 906 elever, 110 ansatte og kendt for sit gode ry. Kragelundskolen er ofte højt placeret på listen over landets bedste skoler.

"Det er selvfølgelig positivt, at skolen har et godt ry, hvor man i den grad kan føle, at værdierne leves ud, når man træder ind af døren. En stor skole giver en vis fleksibilitet med for eksempel vikardækning og linjefagskrav. Jo større skole, jo nemmere kan det være at opfylde krav. Og så kan man nemmere møblere rundt," forklarer Kromand og tilføjer:

"Og så ved jeg, at der er en god opbakning omkring Kragelundskolen, og det er bestemt mit indtryk, at her er et engageret personale og engagerede forældre. Så på mange måder er det en god og veldrevet skole."

Kjeld Kromand blev uddannet lærer tilbage i 1989 fra Silkeborg Seminarium og har 19 års ledererfaring. Kragelundskolen kunne meget vel blive hans sidste arbejdsplads.

"Der er flere gode arbejdsår i mig endnu. Jeg håber at blive her på Kragelundskolen i mange år, og jeg tænker, at det godt kunne være til min pension. Men når det så er sagt, er der jo ingen, der kan forudsige fremtiden," siger Kragelundskolens nye kaptajn.

En velkomstbuket og en hoptimist står på Kjeld Kromands skrivebord.

En velkomstbuket og en hoptimist står på Kjeld Kromands skrivebord.

Publiceret 14 December 2019 12:34