Julie Smiths to drenge Markus (tv.) og Sebastian kan ikke få lov til at fortsætte på musikskolen i Hørsholm. Foto: Julie Smith.

Julie Smiths to drenge Markus (tv.) og Sebastian kan ikke få lov til at fortsætte på musikskolen i Hørsholm. Foto: Julie Smith.

Hård konsekvens:

Familie skal betale 22.154 kroner for musikundervisning

Julie Smith frygter, at hendes ældste søn mister interessen for at spille musik, hvis han ikke kan få lov til at fortsætte i Hørsholm

22.154 kroner om året. Det er hvad Julie Smith efter nytår skal betale, hvis hendes ældste søn fortsat skal gå på musikskole i Hørsholm.

Julie Smith fra Kokkedal er fra én af de familier, der er kommet i klemme i musikskolestriden mellem Hørsholm og Fredensborg kommune.

Hendes to drenge, Marcus og Sebastian på henholdsvis 10 og 13 år, får begge musikundervisning i Hørsholm. Her har de fået undervisning i klaver og guitar i henholdsvis 2½ og 5½ år.

"Den ældste er rigtig dygtig og spiller guitar hver dag og er rigtig glad for det. Han har også en fantastisk lærer på musikskolen i Hørsholm, som han er virkelig glad for," siger hun.

Men fra årsskiftet er det slut.

Hørsholm Kommune vil nemlig ikke længere betale for de 24 elever fra Fredensborg, der går på musikskole i Hørsholm. Kommunen har derfor sendt en regning på 350.000 kroner videre til Fredensborg Kommune, som skulle betales, hvis eleverne skulle fortsætte.

Byrådet i Fredensborg Kommune har dog afvist at betale regningen. I stedet lander den nu hos forældrene.

22.154 kroner om året

For Julie Smith betyder det, at hendes egenbetaling stiger med 166 procent. I dag betaler hun 760 kroner pr. barn pr. måned, men efter nytår skal hun betale 2014 kroner pr. barn pr. måned. Det betyder, at hun fremover skal af med 22.154 kroner om året, hvis hendes ældste søn fortsat skal have musikundervisning i Hørsholm.

"Det har vi slet ikke råd til," siger hun.

"Det er dybt frustrerende, at Fredensborg Kommune ikke vil imødekomme kravet fra Hørsholm," siger hun og tilføjer:

"Det er barnet der bliver fanget i det politiske spil. Den ældste kan jo ikke forstå, hvorfor han ikke kan fortsætte. Da jeg fortalte ham det, blev han enormt ked af det," siger hun.

Musikskole i Fredensborg

Løsningen er, at eleverne kan fortsætte på musikskole i Fredensborg. Det har dog sat Fredensborg Kommune under pres, da musikskolen i Fredensborg har skåret ned efter at mange elever forsvandt til Hørsholm. Derfor arbejder forvaltningen nu på højtryk for at finde pladser til de 24 elever. Men selvom Julie Smiths to drenge netop har fået tilbudt plads på musikskolen i Fredensborg efter nytår, så overvejer Julie Smith nu tilbuddet.

"For Sebastian, der er så glad for sin guitarlærer, giver det ingen mening at flytte ham," siger hun og uddyber:

"Jeg frygter, at han helt vil miste interessen for at spille musik, hvis han ikke kan fortsætte. Det er jo ikke bare en musiklærer. Det er Martin!" siger hun.

Julie Smith håber på, at de to kommuner finder en løsning for musikskoleeleverne fremadrettet.

"Jeg håber på, at der kommer et åbent samarbejde mellem kommunerne, hvilket også vil give mening for fremtidens elever, at man kan få glæde af hinanden på tværs. Og jeg håber, at Fredensborg Kommune åbner op for bedre dialog, da det måske i sidste ende drejer sig om en håndfuld elever, der har gået på musikskole i Hørsholm i mange år kan blive der, mens andre børn vil trives fint med at blive flyttet til musikskolen i Fredensborg," siger hun.

Publiceret 17 December 2019 15:56