Signe Landon fra Agenda Centere. Foto: Agenda Centeret

Signe Landon fra Agenda Centere. Foto: Agenda Centeret

Julens affald – og hvordan det skal sorteres

Man kan let komme tvivl om, hvordan man skal sortere julens affald. Agenda Centeret i Albertslund giver gode råd

Af
Jørgen Brieghel

affald Danmark er det land i Europa, der skaber mest affald per. indbygger. Derfor er det ekstra vigtigt, at vi er gode til at sortere affald, så så meget som muligt kan blive genanvendt.

Særligt omkring jul smider vi rigtig meget affald ud. En del af det, vi smider ud i december, er ikke noget, vi har så meget af resten af året. Derfor kan man også godt komme i tvivl om, hvordan det skal sorteres. Det prøver Agenda Centeret her at rode bod på.

”Hvis vi starter med julemaden, så skal både klementinskræller, nøddeskaller, andeskrog og hvad vi ellers har af madrester alt sammen i den grønne pose til madaffald. Her kan du også komme andefedtet, men lad det for en sikkerheds skyld lige køle af, før du kommer det i posen,” lyder rådet fra Signe Landon fra Agenda Centeret. ”En anden ting, der også skal i den grønne pose, er mindre stykker gran. De store stykker gran og juletræet kan du klippe op og bruge til afdækning i haven, og ellers skal de til haveaffald. Kigger vi på gavebånd og gavepapir, så skal det til restaffald. Gavepapiret er ofte overfladebehandlet, indeholder meget farve og har fibre, der ikke har en høj genanvendelsesværdi, derfor skal det til restaffald. Det skal også ting som lametta, vat, bagepapir og rester af stearin”.

”Der er også noget af juleaffaldet, som du ikke bare kan komme i affaldscontaineren udenfor din dør, men som enten skal til storskrald eller på genbrugsstationen. Det er f.eks. ler, glaskugler, og ødelagte lyskæder. Og hvis du alligevel skal en tur på genbrugsstationen, kan du også komme af med noget af alt det pap, du sandsynligvis har en del mere af end normalt. I de senere år, hvor nethandlen er vokset, og hvor mange af vores gaver bliver købt over nettet, er der op til jul en masse papkasser, bobleplast og flamingo, der bliver smidt ud. Papkasserne skal til pap, men de skal tømmes inden! Flamingo skal til restaffald og bobleplast skal til plast”.

Har du nogle ting, som du ikke ved, hvordan du skal sortere, både af juleting, men også generelt, er du altid velkommen til at ringe til Agenda Centeret på 4362 2015 og spørge.

Publiceret 18 December 2019 14:40