Annika B Lewis (i forgrunden) har ud fra sine egne erfaringer med en manipulerende og psykisk voldelig kæreste iscenesat stykket 'The Soul Catcher'. Hun viser publikum et mønster i den form for adfærd og giver værktøjer til at spotte den og komme væk derfra.

Annika B Lewis (i forgrunden) har ud fra sine egne erfaringer med en manipulerende og psykisk voldelig kæreste iscenesat stykket 'The Soul Catcher'. Hun viser publikum et mønster i den form for adfærd og giver værktøjer til at spotte den og komme væk derfra. Foto: Tahmasbi

Forførende og foruroligende:

Annika viser en vej ud af magtmisbrug

'The Soul Catcher' er en forførende og foruroligende forestilling, der giver værktøj til at undgå psykisk vold og manipulation

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Danser, skuespiller og performer Annika B Lewis indtager igen en scene i Aarhus. Denne gang hos Bora Bora og med forestillingen ''The Soul Catcher', som hun har udviklet og iscenesat.

Den handler om magtspillet i et forhold med psykisk vold. Et emne hun har valgt, fordi hun selv har oplevet det og synes, at vi taler for lidt om det.

           

Video: Palle Hansen, TV Aarhus

"Jeg har selv oplevet, hvor utrolig svært det er at finde ud af, hvad der egentlig foregår i sådan et forhold. Fordi man kan blive så manipuleret, at man ikke kan gennemskue, hvad man er udsat for, selv om det er helt sindssygt," siger Annika B Lewis.

En giftig cocktail

Hun skrev om sine oplevelser, fordi hun havde brug for det. Og først i samtaler med hendes dramaturgi-veninde og kollega, så hun muligheden for at skabe en god forestilling på baggrund af teksterne.

"Jeg troede egentlig ikke, det var interessant for andre. Men så begyndte jeg at se mønstrer, der kendetegner folk med mangel på empati og et behov for hele tiden selv at være i centrum," siger instruktøren.

Hun zoomer ind på en giftig cocktail af intrigante iscenesættelser af virkeligheden, jagt på bekræftelse og rovdrift på andre mennesker.

Og hun afdækker med en collage af scener et kynisk manipuleret spil, der skifter mellem kæmpe kærlighedserklæringer og en ynkelig offerrolle. Et spil der reducerer partneren til en følelsesmæssig boksebold.

Stykket er et suvival kit

Annika B Lewis spørger, hvad der skal til for at bryde mønstret og gøre sig fri af den psykiske vold? Hvor går din grænse?

Hun håber, at publikum vil få en indsigt i emnet og forslag til at kunne handle sig ud af den slags forhold - uanset om det er dem selv eller andre, de kender, der er i det. Hun vil også gerne skabe debat om magt, empati og personligt ansvar. 'The Soul Catcher' er en alarmklokke, en overlevelsesstrategi og et survival kit, der giver værktøjer til at gennemskue magtspillet.

Stykket er bygget op, så tre performere på scenen står med resterne af et menneske og skal opklare, hvad der dog er sket med det?

Det sker i en række klip, hvor de tre skifter roller, mens de formidler magtspillet mellem to mennesker. De arbejder med en blanding af performance, dans, replikker og nykomponeret elektronisk musik.

I 'The Soul Catcher' skal skuespillerne opklare, hvad der dog er sket her? Det oprulles i en række scener, der ser tilbage i tiden.

I 'The Soul Catcher' skal skuespillerne opklare, hvad der dog er sket her? Det oprulles i en række scener, der ser tilbage i tiden. Foto: Jens Peter Engedal

Fakta

'The Soul Catcher' kan ses på Bora Bora 21.-25. januar

Idé og iscenesættelse: Annika B. Lewis

Performance: Lisbeth Sonne Andersen, Erik Pold, Johan Svensson.

Musik: Sofus Forsberg

Scenografi: Signe Krogh

Lysdesign: Morten Ladefoged

Dramaturgi: Anne Hübertz Brekne

Nyt improshow: Hylende morsomt, grotesk, rørende

Publiceret 20 January 2020 13:05