Oliver Nordahl har fået sin spillehånd pakket ind i gips. Vel og mærke efter han spillede koncert i to en halv time med brækket håndled.

Oliver Nordahl har fået sin spillehånd pakket ind i gips. Vel og mærke efter han spillede koncert i to en halv time med brækket håndled. Foto: Aarhus Symfoniorkester.

Benhård musiker: Gennemførte koncert med håndleddet brækket to steder

Oboist Oliver Nordahl væltede på cykel og slog hånden på vej til koncert, som han fuldførte, selvom håndleddet viste sig at være brækket to steder

Af
Jeppe Rafn

Oliver Nordahl tog som sædvanlig cyklen fra hjemmet i Åbyhøj, da han for nylig skulle give koncert i Musikhuset med Aarhus Symfoniorkester, hvor han spiller obo.

Han fulgtes med en kollega og var næsten nået frem, da han ved Æggepakkeriet i Skovgaardsgade kørte ind i noget.

”Cyklen forsvinder under mig, og jeg vælter til højre og tager fra med hånden. Det skulle jeg i bagklogskabens klare lys ikke have gjort,” fortæller den 31-årige fløjtespiller.

Oliver kommer lettere chokeret på benene og trækker resten af vejen til Musikhuset. Han har ondt i håndleddet, og det bløder lidt, men går straks hen til sit skab for at pakke sin obo ud.

”Det kan jeg ikke, så jeg går lidt i panik, men det vigtigste er, om jeg kan spille, så jeg får hjælp til at sætte mundstykket på og finder ud af, at jeg godt kan spille ved at holde højre albue ind til kroppen. Normalt holder jeg instrumentet i strakt arm,” fortæller Oliver.

To trompetister må hjælpe ham med at få koncerttøjet på, og så bliver der lige tid til at bunde to dobbeltespressoer, inden koncerten skal starte.

”Det går ok, jeg kører på adrenalin, chok og kaffe, og i pausen får jeg igen to dobbelte espressoer for ikke at tænke så meget. Jeg har øvet hele ugen med orkestret og vil bare gene fuldføre og så finde ud af bagefter, hvad der er galt.”

Tømte reserverne

Koncerten denne aften er årets længste på to en halv time, og den slutter med en stor obo-solo.

”Jeg var blevet stiv i kroppen, men tømmer mine sidste kræfter i kroppen under soloen,” fortæller Oliver, som efter den lange koncert var helt færdig.

En kollega kørte ham på skadestuen, hvor lægerne troede, det ’kun’ var en blodansamling. Han insisterede dog på, der var noget galt med håndleddet, så for en sikkerheds skyld blev der taget et røntgenbillede af hånden.

Seks ugers pause

Det var en god idé, for der viste sig at være to brud på højre håndled. Hånden kom i gips, som skal blive på i fire uger, og derefter går der yderligere to uger, før Oliver igen må bruge hånden til at spille.

”Det er noget l…, at jeg nu må melde afbud til koncerter og er sygemeldt i seks uger. At sidde stille er ikke min stærkeste side, men jeg er nødt til at tage lægerne seriøst. Jeg skal jo holde hele karrieren,” siger den uheldige helt, som har fået mange rosende kommentarer efter at have gennemført den lange koncert med en brækket hånd.

”Vi er artister og føler et ansvar for, at publikum får en god aften. Det er bare at stramme balderne og puste og så håbe, at publikum ikke lægger mærke til noget.”

Oliver Nordahl har spillet obo i Aarhus Symfoniorkester siden 2012, efter han vandt jobbet i konkurrence med 28 andre oboister. Han er 31 år og kommer fra København, men bor i Åbyhøj sammen med sin kæreste. Hun er også musiker og spiller trompet i Slesvigske Musikkorps.

Publiceret 06 February 2020 19:00