Vanddragen, der i årevis har skabt debat, blev fredag morgen flyttet fra Store Torv i det centrale Aarhus.

Vanddragen, der i årevis har skabt debat, blev fredag morgen flyttet fra Store Torv i det centrale Aarhus. Foto: Casper Dalhoff

Se video:

Omdiskuterede vandskulptur fjernet fra torv

Den omdiskuterede vandskulptur Torvenes Brøndsløjfe blev fredag morgen fjernet fra Store Torv i det centrale Aarhus

Af
Jonas Wrede Hansen

Det lykkedes ikke i første forsøg, og det gjorde det heller ikke i andet forsøg.

Det kan godt være, at det meste af Aarhus i årevis har ønsket et Store Torv uden den omdiskuterede skulptur Torvenes Brøndsløjfe, bedre kendt som Vanddragen. Men helt enig var hovedpersonen altså ikke selv, da arbejdet med at få den flyttet gik i gang fredag morgen.

Klokken 7 var det planen, at Vanddragen skulle løftes op af en stor kran for at blive flyttet væk fra Store Torv. Men først i tredje forsøg lettede den 3,7 meter høje del af kunstneren Elisabeth Toubros skulptur. Godt og vel 17 år efter, den blev indviet og i ligeså mange år har skabt debat.

(Artiklen fortsætter under videoklippet)

Den er blevet kaldt alt fra en øjebæ til byens største pissoir for nattelivsgængere, og det var da også en yderst tilfreds Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, der så på, imens kranen fik Vanddragen til at lette.

"Vores torve skal komme til udtryk på en anden måde, og der har Vanddragen blokeret for det, så jeg glæder mig til, at torvet bliver et sted for børn i særdeleshed, men også at der kommer mere grønt, og at der bliver bedre forhold til udeservering. Vi skal bruge torvet på en anden måde," fortalte rådmanden fredag morgen.

Nye muligheder på torvet

Når de sidste elementer af det 19 meter lange kunstværk er helt fjernet fra Store Torv, bliver der sat gang i en midlertidig løsning med mere grønt på torvet. Den skal testes i to år, og Bünyamin Simsek forventer, at den står klar i løbet af sommeren.

"Den midlertidige løsning er en løsning, som jeg skaber inden for den økonomi, jeg har til rådighed som rådmand. Torvet har et større potentiale, som kan komme til udtryk, hvis byrådet vælger at investere flere penge," fortalte han og forklarede, at han blandt andet gerne vil genbruge det dyre pumpeanlæg, der var under vanddragen, til en ny varmeinstallation for børn.

"Det har vi succes med på havnepladsen," tilføjede han.

Også direktøren for Aarhus City Forening, Claus Bech, var mødt tidligt op for at overvære, hvad han selv kaldte for en historisk begivenhed. Han glæder sig ligesom Bünyamin Simsek til at se, hvordan torvet kommer til at se ud i fremtiden.

"Vanddragen har fyldt voldsomt meget. Den har jo næsten taget halvdelen af torvet, så jeg er helt sikker på, at det vil give en anden oplevelse, når den er helt væk. Det vil blive et meget andet torv, som også vil give helt nye muligheder for udeservering," lød ordene fra ham, imens en stor del af skulpturen svævede i luften med hjælp fra den store kran.

Det er arkitektfirmaet Schønherr, der også stod bag den midlertidige Store Skov i festugen i 2010, der har udarbejdet forslaget til den midlertidige løsning. Vanddragen flyver indtil videre på depot, indtil der er fundet en ny placering til den.

Publiceret 15 May 2020 10:25