Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Havetrampolinen kan sagtens være effektiv motion

Hjemmetræning er højaktuelt i disse tider, hvor fitnesscentrene holder lukket, og solen titter frem.

Trampolinspring er en veletableret motionsform i idrætsforeningerne, men den vinder også frem indenfor fitnessmiljøet, i boligforeninger og hos danske børnefamilier.

Det ses ikke mindst i disse tider, hvor meget sport er begrænset af coronakrisen, fortæller Hanne Lene Haugaard, der er formand for DGI Gymnastik.

- Hjemmetræning er topaktuelt, nu hvor man ikke kan mødes i klubber og foreninger. Vi har en god dialog med trampolinproducenterne, som fortæller, at der kæmpestor efterspørgsel dette forår, siger hun.

Og det er ikke kun børnene, som har gavn af de mange timers leg på havetrampolinen. Trampolinen er også effektiv motion for voksne.

- Når man som voksen hopper trampolin, bruger man nogle muskler og laver nogle bevægelser, man ikke er vant til. Derfor er det både god muskeltræning og balancetræning, siger sportsfysioterapeut Karen Kotila, der er formand for Dansk Selskab for Sportsfysioterapi.

Man skal heller ikke kimse af, hvor hurtigt pulsen kommer op. Derfor er det en naturlig form for intervaltræning, hvis man skiftes til at hoppe.

- For voksne er det effektiv konditionstræning. Og man behøver ikke at træne en hel eftermiddag, man kan gøre det på forholdsvis kort tid, fordi det er så højintenst, siger Hanne Lene Haugaard.

Sæt en halv time af til at hoppe på skift med børnene eller en træningsmakker. Og gør det gerne ofte.

Rent fysiologisk har man en mindre stødbelastning på sener og ledbånd, når man hopper på en gyngende trampolindug frem for at løbe en tur.

- Men ligesom andre motionsformer skal man lægge realistisk ud og øge belastningen gradvist, så man mindsker risikoen for skader, siger Karen Kotila.

Korsbåndsskader, hjernerystelser og faldulykker er nogle af de skadesformer, som ses hyppigst. Så hop én ad gangen, sæt sikkerhedsnet op, og undgå overmodige badutspring.

- De fleste vil også opleve at få ømme muskler i hofterne. Det er ikke farligt, men skyldes, at man bruger nogle muskler, man ikke er vant til at bruge, siger Karen Kotila.

Hvis man i forvejen har problemer med sin bækkenbund eller med at holde på vandet, kan man blive udfordret på den front. Men for alle andre vil det faktisk være god træning af musklerne i netop bækkenbunden.

- Mange voksne oplever, at de kun kan hoppe i få minutter, før de skal tisse. Men på sigt giver det rigtig god træning, siger Hanne Lene Haugaard.

/ritzau fokus/

Publiceret 26 May 2020 08:54