Det var på forskellige tidspunkter AGF-fans kunne fejre Patrick Mortensens sene udligning mod Randers.

Det var på forskellige tidspunkter AGF-fans kunne fejre Patrick Mortensens sene udligning mod Randers. Screenshot fra Fælles Fodbold

Anstødelig og upassende opførsel = bortvisning:

Sådan gik det da 10.000 skulle mødes på video

AGF havde inviteret fans til at bakke holdet virtuelt op hjem fra stuerne gennem videomøder på Zoom. Det viste sig at være en vellykket erstatning - alt taget i betragtning

Af
Anders Michaelsen

FODBOLD 'Nu skal vi se bold og drikke hjernen ud,' siger en velpolstret mand og knapper endnu en af de kolde op, inden videomødet igen skifter scene til en ny dagligstue.

Forventningens glæde var ikke til at tage fejl af torsdag aften. Dansk fodbold begyndte igen, som siden marts ellers har været gemt godt af vejen sammen med alle de vanedannende humørudsving og irrationelle udbrud, der følger med en fodboldpassion. Og ikke nok med det, så var det 'velkommen tilbage' med et lokalopgør på menuen mellem AGF og Randers, der endte 1-1 i en intens herrefight.

Det var for fodboldfans en længe ventet fodboldgave, der stod og ventede på at blive pakket ud i coronasikker afstand i det, der af AGF også er blevet kaldet 'en verdenspremiere på et nyt digitalt tiltag'. Fælles Fodbold var navnet på tiltaget, som uden fysiske tilskuere på lægterne, men med en 200 m2 stor storskærm på sidelinjen, skulle vise sit værd med virtuel støtte fra 10.000 fans gennem videomøde-programmet Zoom.

De store spørgsmål, der stod i kø før denne verdenspremiere med virtuelle tilskuere var, fungerer det? Kan det konkurrere med den ægte vare? Og kan man overhovedet undgå upassende hjemme-streakere og propaganda? Her får du svaret set fra et kollegiekøkken i Vejlby.

Dresscode og god opførsel

Jeg har sat mig til rette i sofaen. Her sidder jeg så foran tv'et med to kammerater i hvide trøjer, en grøn seksløber og en computer med videomøde-app'en Zoom tændt. Vi er spændte, og har glædet os til, at bolden ruller igen.

Via et link i vores billet, som vi har fået tilsendt på mail, har vi fundet vej til vores virtuelle pladser på C1-C2 nedre. Hvilken del af storskærmen, som det er, vi holder til på, aner vi ikke. Men vi har tydeligvis fundet plads sammen med andre i hvide trøjer og en øl i hånden.

Det er fra start tydeligt, at der ligesom på stadion er dresscode i diverse udestuer, hemse og kontorer, man kommer på hurtig online-sightseeing i, hvor der også er pyntet op med AGF-flag og merchandise. Det er alt fra enkeltpersoner til større grupper og børn og voksne i alle aldre, som sidder og ser med.

Samtidig tilskynder billetten også i et eller andet omfang til en almindelig stadionopførsel, når den minder om, at ordensreglementet er fuldstændig ligesom som normalt. ’Anstødelig og upassende opførsel vil medføre bortvisning, samt grove overtrædelser vil blive politianmeldt,’ står der. Og tak for det.

For det er ikke mange dage siden, at en online ramadan-middag blev afbrudt og spoleret af børneporno, og da tiltaget med virtuelle tilskuere til dagens kamp blev offentliggjort, var en af undertegnedes første bange anelser også, at videomødeformatet kunne blive et sandt slaraffenland for streakere, ekshibitionistiske typer og folk, der savner 00’er-fænomenet chatroulette.

Men det blev heldigvis ved de bange anelser - i hvert fald fra hvor vi så med. Kampen igennem spotter vi ikke skyggen af det, billetten kalder 'anstødelig' eller 'upassende' opførelse, hvilket til dels må kunne tilskrives en vellykket moderation af videomøderne, som studerende fra Aarhus Business College står for under kampen – og til dels at folk ikke er psykopater.

Godt alternativ

Lydmæssigt er det dog, som det kan være med store videomøde-grupper, rent anarki. Der er ikke skyggen af fællessang, og lydbilledet er mest af alt et støjet miskmask, der undtagelsesvis bliver afbrudt af forsinket forargelse over en forspildt mulighed og 'kom så de hviee'.

Men når man så lejlighedsvis endelig kan høre folk svine dommeren til, er det dog som fan tilbagevendt fra coronaorlov med fodboldabstinenser ikke svært at føle, at man er kommet lidt hjem.

Bedst kommer formatet dog til sin ret ved Patrick Mortensens sene udligning – hvilket også er den eneste AGF-scoring i kampen, der ender 1-1 - og som selvsagt medfører en lavine af fællesjubel. Jubel, der ikke kræver krystalklar lyd at afkode, men som gennem billeder blot går rent igennem, når folk danser med hunden ved køkkenbordet eller hopper i den grå futonsofa. Her lugter 'Fælles Fodbold' virkelig af noget fælles.

Det er ikke mange dage siden, at London-klubben West Ham offentliggjorde, at de også vil tilbyde deres fans at bakke holdet virtuelt op på storskærme, og tiltaget har også allerede trukket en del international opmærksomhed fra udenlandske medier og større klubber i både Tyskland og England.

Den internationale interesse ses også i chatten, hvor der er flere nysgerrige fodboldfans fra så forskellige steder som Detroit, Amsterdam, Newcastle og Stockholm, der vil have en føling af, om den her Aarhus-ide holder. Og alt i alt lyder konklusionen herfra, at det gjorde den.

En milliard ting kunne have gået galt. Men det gjorde det ikke og i sidste ende, sad vi tre mennesker i et køkken og følte, at vi på en eller anden måde havde set kampen med en masse gode venner, vi ikke kender. Spillere og trænere virkede efter kampen også positive overfor videoopbakningen, som et godt og hyggeligt alternativ til at sidde fysisk sammen.

Det bliver dog også ved det. Men lad os da mødes til fodbold på Zoom - og ude i køkkenerne, stuerne, kontorerne og baggårdene, indtil vi igen kan gå ned ad Stadion Allé til den ægte vare.

Publiceret 29 May 2020 12:27