Landets mere end 900 træningscentre kan igen åbne for deres kunder, hvis blot de overholder en række nye retningslinjer udstukket af Kulturministeriet. (Arkivfoto) - Foto: Eric Gaillard/Reuters

Landets mere end 900 træningscentre kan igen åbne for deres kunder, hvis blot de overholder en række nye retningslinjer udstukket af Kulturministeriet. (Arkivfoto) - Foto: Eric Gaillard/Reuters

Fitnesscentrene genåbner: Medbring klud og sprit

Du skal ikke frygte andres sved, men du kan med fordel tænke over, hvordan du agerer, når landets fitnesscentre åbner igen.

Selv om crosstraineren er den samme, er alt ikke som før, når fitnesscentrene igen slår dørene op.

Ud over at centrene skal følge en række nye retningslinjer udstukket af Kulturministeriet, bør du også ændre din egen adfærd for at undgå coronasmitte.

- I retningslinjerne står der, at fitnesscentrene skal spritte maskinerne af, men jeg kan godt have mine forbehold over for, hvorvidt de kan leve op til det i praksis, siger Allan Randrup Thomsen, der er virusforsker ved Københavns Universitet.

Han anbefaler, at du tager din egen sprit og klud med, så du kan tørre af på de steder, hvor andre har haft deres hænder.

Du skal til gengæld ikke gå i panik over sved, der pibler fra personen på løbebåndet ved siden af dig, fastslår han.

- Sved er ikke noget problem i den her sammenhæng. Der kommer ikke virus ud med sveden, siger Allan Randrup Thomsen.

Ifølge de nye retningslinjer skal man som udgangspunkt holde en meters afstand til de andre i centret, men ved "fysisk anstrengelse" er anbefalingen to meter.

- Jeg synes ikke, det er fuldt adresseret, at virussen kan smitte gennem aerosoler, der er små dråber, som kan svæve i luften længe og ikke nødvendigvis tager højde for afstandskravene, siger Allan Randrup Thomsen.

Medmindre der er god ventilation, vil aerosolerne typisk ophobe sig, når en række fysisk belastede mennesker befinder sig i samme rum.

Er du i risikogruppen, anbefaler han derfor, at du tænker dig om, inden du tager til anstrengende holdtræning - eller at du søger mod eksempelvis yogahold, hvor det ikke er samme problem.

Du kan også med fordel undersøge, hvornår dit lokale center har færrest besøgende og komme i det tidsrum, hvis det er muligt for dig. Jo færre mennesker, jo mindre er sandsynligheden for at blive smittet.

Og så skal du væbne dig med lidt tålmodighed, lyder rådet fra Brian Schneider, der er administrerende direktør i den landsdækkende fitnesskæde Loop.

- Det vigtigste i starten er, at vores gæster ikke lader sig gå på af, at det hele ikke er, som før vi lukkede ned, og at man husker at tage de gode vaner i forhold til håndhygiejne og afstand med sig, siger han.

I henhold til de nye retningslinjer må fitnesscentrene ikke låne dig svedabsorberende udstyr som yoga- og træningsmåtter. Nogle centre tilbyder, at man kan tage sit eget med eller købe det i indgangen.

Loop slår dørene op igen torsdag 11. juni, og det samme gør Sats og Danmarks største fitnesskæde, Fitness World. Fitness1 åbner onsdag, mens flere mindre centre allerede har slået dørene op.

/ritzau fokus/

Publiceret 10 June 2020 08:00