- En god ferie er den, hvor du har glemt passwordet, når du kommer tilbage til arbejdet, siger adfærdspsykolog Anders Colding-Jørgensen. - Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

- En god ferie er den, hvor du har glemt passwordet, når du kommer tilbage til arbejdet, siger adfærdspsykolog Anders Colding-Jørgensen. - Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Kan ødelægge ferien: Hold fingrene fra din arbejdsmail

Over halvdelen tjekker arbejdsmails og beskeder i deres ferie. Men det kan starte en ond spiral, der river dig mentalt ud af ferien.

Afslapning på programmet, avislæsning over morgenkaffen - og så lige et par arbejdsmails.

Hvis du ikke helt slipper arbejdet, selv om du egentlig har ferie, så er du langtfra alene. Seks ud af ti tjekker nemmer nemlig mails og beskeder fra arbejdet under deres ferie, viser en befolkningsundersøgelse fra Ingeniørforeningen.

- Det synes vi, er et stort omfang, siger Morten Thiessen, som er formand for Ansattes Råd hos ingeniørforeningen IDA.

- Det er ikke nødvendigvis et problem, det er mere et spørgsmål om, hvorvidt det er noget, man selv vælger, fordi det fungerer for en, eller det er en forventning, der går ud over den afkobling, man har brug for i ferien, siger han.

Seks procent svarer i undersøgelsen, at det er et krav, at de er tilgængelige i ferien. 23 procent siger, at det ikke er et direkte krav, men at det alligevel forventes.

- Det er i udgangspunktet rent kontraktligt. Når du har ferie, har du ferie, og så er det op til dig, hvordan du bruger den, siger Morten Thiessen.

- Hvis du får ro i sjælen af at sætte en halv time af om ugen til at tjekke mailen, så er det op til dig. Men du har lov til bare at sætte autosvar på, tilføjer han.

Det kan dog være forbundet med en dobbeltfælde, advarer adfærdspsykolog og forfatter Anders Colding-Jørgensen.

- At tjekke beskeder fører ofte til, at man skriver en besked eller en mail tilbage, siger han og tilføjer:

- Hvis man bare lige skal svare en mail, så synes jeg, man skal tage tid på, hvor lang tid det i virkeligheden tager. Det tror jeg, mange vil blive overraskede over.

Derudover har du nu lagt en del af din opmærksomhed et helt andet sted end feriedestinationen.

- Når du har svaret en mail, så åbner du et feedback-loop. Når du har sendt noget ud i verden, bliver du også optaget af, om der er kommet svar, forklarer Anders Colding-Jørgensen.

- Man kan ende med at optage meget af sin ferie på mails, uden at man havde lyst til det, siger han.

Han fortæller, at mange har indarbejdet tjekkeimpulser i deres hverdag. Og derfor føles det helt naturligt lige at tage et kig i arbejdsindbakken.

Bekæmp den trang, og tænk over, om det virkelig er prisen værd.

- Ofte kan nogle af de mails handle om konflikter og problemer på arbejdet. Hvis man har prøvet at se sig selv i ansigtet, når man læser sådan en sur mail, så er man nok heller ikke så fed at være på ferie med.

- Det er utroligt svært kun at være lidt engageret i noget, man bliver ofte revet med. Så riv plasteret af, og læg telefonen væk, siger Anders Colding-Jørgensen.

/ritzau fokus/

Publiceret 19 June 2020 12:17