Den danske sangerinde Jada (Emilie Molsted Nørgaard). Arkivfoto: Andreas Merrald/Ritzau Scanpix

Den danske sangerinde Jada (Emilie Molsted Nørgaard). Arkivfoto: Andreas Merrald/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Så lidt tjener danske musikere på 1.000 stream-afspilninger

Der er stor forskel på, hvor meget det batter, når du smider kroner, lytninger eller likes efter de danske kunstnere.

Der er kold luft mellem techgiganten Google, som ejer streamingtjenesten Youtube, og danske Koda, som forvalter musikere og komponisters rettigheder.

Forhandlinger om en fælles nordisk aftale, der skal sikre kunstnerne højere betaling for afspilninger, er trukket ud. Og det har fået Google til at deaktivere de danske musikeres indhold på tjenesten.

Ifølge musiker Raske Penge - med det borgerlige navne Rasmus Poulsen - er det en ordentlig streg i regningen for kunstnerne, særligt de nye af slagsen.

- YouTube er et meget vigtigt værktøj som musiker, for det er der, rigtig mange leder efter ny musik, siger Raske Penge og fortsætter:

- Det har været et uundværligt promoveringsværktøj for mig, og jeg tror ikke, at jeg var blevet opdaget uden. I dag er der også andre steder som Instagram og Tik Tok.

Hvis du aktivt vil støtte kunstnerne, der laver soundtracket til din hverdag, så er det værd at vide, hvad der skæpper i kassen.

- Det batter noget for musikkens kunstnere, når brugerne benytter streamingtjenester, der betaler for indholdet, siger Lena Brostrøm, som er formand for Dansk Artist Forbund, og tilføjer:

- Brugerne kan finde og lytte til fantastisk dansk musik på flere streamingtjenester som for eksempel Spotify, YouSee og Apple Music.

Betalingen per 1000 streams varierer fra 0,9 kroner med Spotify Free - og 8,8 kroner med betalingsversionen - til 26,6 kroner med Apple Music.

I gennemsnit blev der på tværs af tjenesterne udbetalt 11 kroner for 1000 streams i 2019.

- Køber man en vinyludgave af musikken eller merchandise, får artisterne økonomisk set endnu mere ud af det, siger Lena Brostrøm.

- Derudover giver det meget, når brugerne interagerer aktivt med musikkens kunstnere - positive kommentarer og likes er vigtig opbakning og styrker samtidig de algoritmer, der sender artisterne og musikken bredere ud, siger hun.

Og for musikeren Raske Penge er det også en vigtig pointe, at man altså sagtens kan bidrage uden at hive pungen op.

- Når folk trykker like eller følger en, er det også en del af forretningen og promoveringen, og det hele tæller, siger Raske Penge.

- Det er også en støtte at folk rundsender ens sange. Det ville så typisk være et YouTube-link, men nu kan det være Bandcamp eller Spotify, siger han.

På Bandcamp kan du donere penge. Og det er noget, der kan mærkes, for jo færre mellemmænd, jo flere penge til kunstneren.

- I forhold til at leve af det tæller donationerne jo mere. Der skal virkelig mange streams til at komme op på en enkelt donation på 50 eller 100 kroner, siger Raske Penge.

Som musiker er der ikke bare én kanal til kroner på kontoen. Det er ofte et spørgsmål om mange bække små.

- Det er ikke ens for alle, hvordan kludetæppet hænger sammen. Men for alle musikere er det et patchwork af indtægter, siger musikeren og tilføjer:

- Når der er ønskeprogrammer eksempelvis på P4, betyder det også vildt meget at blive ønsket. Og så kommer der jo også en dag, hvor vi kan spille koncerter igen.

Langt størstedelen af Kodas medlemmer modtog under 5000 kroner for afspilninger på streamingtjenester i 2017. Kun 33 personer fik udbetalt mere end 150.000 kroner.

Kunstnerne er pressede i år, hvor koncerter og festivaler er blevet aflyst på stribe. Her ses Raske Penge under en optræden på Orange Scene på Roskilde Festival i 2014. (Arkivfoto) - Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix

Kunstnerne er pressede i år, hvor koncerter og festivaler er blevet aflyst på stribe. Her ses Raske Penge under en optræden på Orange Scene på Roskilde Festival i 2014. (Arkivfoto) - Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix

/ritzau fokus/

FAKTA: Gennemsnitlig udbetaling for 1000 streams

- Spotify Free: 0,9 kroner.

- Spotify (betalingsversion): 8,8 kroner.

- Tidal: 14,6 kroner.

- TDC Play: 17,4 kroner.

- Apple Music: 26,6 kroner.

Kilde: Koda.

Publiceret 03 August 2020 16:50