Foto: Søren Steffen / Ritzau Scanpix

Foto: Søren Steffen / Ritzau Scanpix

Undgå forgiftning: Spis aldrig hyldebær på denne måde

Hyldebær indeholder giftstoffer, som giver opkast og blodig diarre ved forkert tilberedning. Til gengæld er forgiftningen let at undgå.

Det varer ikke længe, før hyldens bær bliver mørke og modne. Herefter kan de bruges i madlavningen, men det er ikke ligegyldigt, hvordan du anvender bærrene.

- Hyldebær kan give opkast og diarre, hvis man tilbereder dem forkert. Det har vi set flere eksempler på - blandt andet fra restauranter, siger Kirsten Pilegaard, der er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet med speciale i toksikologi.

Rå hyldebær indeholder nemlig naturlige giftstoffer - såkaldte lektiner - som binder sig til tarmen. Spiser du dem, risikerer du akut madforgiftning.

- Der går typisk kun et par timer, før man får reaktionen, siger Kirsten Pilegaard.

Til gengæld er det relativt nemt at tilberede hyldebærrene. Sæt en timer på 15-20 minutter, hvor bærrene bulderkoger. Toksinerne bliver nemlig nedbrudt ved kogning.

- Et gammelt husmorråd lyder, at man skal koge til bærrene brister. Det er en fin regel at gå efter - uanset om man laver hyldebærsuppe, saft eller marmelader, siger Kirsten Pilegaard.

På nettet kan man også læse flere opskrifter, hvor hyldebærrene syltes til såkaldte fattigmandskapers.

Dette fraråder både Kirsten Pilegaard og miljøkemiker Lulu Krüger fra Fødevarestyrelsen dog på det kraftigste.

- Man kan sagtens vælge at sylte dem. Men de skal altså koges igennem først. Det er ikke tilstrækkeligt at overhælde bærrene med en kogende lage eller kogende vand, fastslår Lulu Krüger.

Det samme gælder, hvis du fryser bærrene for at gemme dem til senere på sæsonen. De toksiner, som giver dårlig mave, lader sig nemlig ikke påvirke af en tur i fryseren.

- Der er folk, som er blevet hundesyge af at spise frosne hyldebær. Det er ikke bedre end at tage dem direkte fra træet, siger Kirsten Pilegaard.

Hvis du koger bærrene 15-20 minutter - og derefter fryser dem ned - kan du til gengæld sagtens anvende dem i eksempelvis smoothies, bagværk og som topping.

Du kan for eksempel fryse de kogte bær i små bøtter eller isterningforme. På den måde får du "bouillonterninger", som kan bruges i retter, der trænger til et strejf af sensommer.

/ritzau fokus/

Publiceret 07 September 2020 16:40