Simon El-Zeinab er optaget af at komme hensynsløs bilkørsel i Aarhus V til livs.

Simon El-Zeinab er optaget af at komme hensynsløs bilkørsel i Aarhus V til livs. Foto: Marie Ravn, Jyllands-Posten

Efter tragisk dødsulykke:

Beboerforeninger til kamp mod hasarderet kørsel

Lokale foreninger i Beredskabet Gellerup-Toveshøj arbejder på en kampagne, der skal sætte en stopper for hensynsløs kørsel

Af
Louise Nyvang Burmeister

Trafik Flere foreninger i Gellerup-Toveshøj sætter nu ind over for hensynsløs kørsel i trafikken. Især den seneste dødsulykke i krydset Edwin Rahrs Vej og Åby Ringvej har fået foreningerne i Beredskabet Gellerup-Toveshøj til at reagere.

Simon El-Zeinab, der er civilsamfunds-koordinator for Beredskabet i Gellerup-Toveshøj, forklarer, at mange beboere i området har nået et mæthedspunkt:

"Folk er trætte af, at nogle kører så hensynsløst og ikke følger reglerne. Det generer beboerne herude, at nogle ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt."

Ifølge Simon El-Zeinab er det primært unge, der ikke overholder færdselsreglerne.

"De er især unge mennesker, der ikke kan finde ud af det og sætter andre folks liv på spil."

Beredskabet i Gellerup-Toveshøj er et samarbejde mellem politiet, kommunen og 23 lokale foreninger. Simon El-Zeinab fortæller, at man allerede i begyndelsen af året var i gang med at lave en trafikkampagne, men at tiltaget blev udsat, da corona-krisen skyllede ind over landet.

"Det handlede især om kørsel på knallerter og motorcykler på stierne i området, som har været generende for beboerne. Men også om god adfærd i trafikken generelt. Corona-krisen gjorde, at vi pludselig fik travlt med andre tiltag," siger koordinatoren.

Nu har trafikulykken i krydset Edwin Rahrs Vej og Åby Ringvej, hvor en ung kvinde mistede livet for nylig, dog igen sat trafikken på dagsordenen.

"Det tragiske dødsfald har gjort, at vi netop har talt om at genoptage kampagnen. Vi diskuterer lige nu, hvordan vi bedst griber det an," forklarer Simon El-Zeinab, der fortæller, at beredskabet også har støtte fra de lokale moskeer.

Ud på sociale medier

Egentlig vil beredskabet gerne afholde aftenmøder, hvor der inviteres til en snak om emnet, men corona-epidemien sætter en stopper for det.

"Derfor arbejder vi nu på at lave tiltag på de sociale medier, og på den måde håber vi at påvirke både de unge og deres forældre," siger Simon El-Zeinab.

Ifølge koordinatoren kan det handle om at vise billeder af, hvordan det kan ende, eller få personer, der har været involveret i uheld til at fortælle.

"Vi arbejder på, hvordan vi bedst laver sådan en kampagne. For vi er optaget af at få ændret den her opførsel," siger han.

Han er også positiv over for rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simseks (V) forslag om at sætte videoovervågning op i krydset på Edwin Rahrs Vej og Åby Ringvej, samt stærekasser på ringvejsstrækningen omkring krydset.

"Ja, jeg synes, vi skal prøve det. Kameraer kan være fint, for politiet kan jo ikke være her 24/7. Og jeg synes, man skal prøve noget nyt," siger Simon El-Zeinab, der forventer at være klar med en online-kampagne i løbet af november.

Et prioriteret område

Hos Østjyllands Politi genkender man billedet af Aarhus V som et sted med mange færdselsforseelser.

"Vi lægger et massivt pres på området med hyppige kontroller. For det er et prioriteret område for os," siger politikommissær Amrik Singh Chadha, Østjyllands Politi og understreger, at det ikke kun er lokale beboere, politiet stopper på den vestlige del af ringvejen:

"Det er ikke nødvendigvis Aarhus V-borgere, vi tager for trafikforseelser på strækningen på Ringvejen, for det er en gennemfartsvej for rigtig mange trafikanter."

Han oplever generelt en tendens til større grad af utålmodighed og villighed til at tage en risiko.

"Der er en mere chancebetonet kørsel. Måske hænger det sammen med, at der er flere biler på vejene, og man vil hurtigere frem, end forholdene tillader. Det er sådan i hele byen, men det er lidt mere udtalt i Aarhus V," siger politikommissæren.

Han hilser det velkomment, at lokale foreninger vil lave en kampagne, der sætter fokus på god adfærd i trafikken. Dog mener han, at nogle grupper vil være sværere at nå.

"De bilister, der allerede har fået frataget kørekortet og bare kører videre, de vil være svære at nå med en præventiv kampagne. Men alt, hvad der er til gavn for trafiksikkerheden, er vi for. Derfor gør vi også altid opmærksom på, at vi er tilstede ved vores kontroller, fordi det måske kan få nogle til at ændre adfærd."

For politikommissæren at se er hastigheden ikke det primære problem, og derfor vil stærekasser ikke have den store effekt, mener han.

"Det er overhaling højre om, kørsel over for rødt lys, kørsel op på fortovet og venstre om helleanlæg. Det er generelt kørselsadfærden, den er gal med."

Da en ung kvinde blev dræbt i krydset Edwin Rahrs Vej/Åby Ringvej i 2018 kørte bilisten over for rødt lys. De nærmere omstændigheder ved dødsulykken den 6. oktober, hvor en ung kvinde blev ramt af en bil, er endnu ikke offentliggjort.

Publiceret 28 October 2020 08:26