Foto: Vibeke Toft / Ritzau Scanpix

Foto: Vibeke Toft / Ritzau Scanpix

Corona kan give nye alkohol-udfordringer i julen

Mange af årets julefrokoster er aflyst. Men det betyder ikke, at alkoholproblemerne er fejet af bordet. Tværtimod kan der opstå nye problemstillinger.

Julesnaps, juleøl, varm gløgg og et godt glas vin til maden.

Julen er for mange synonym med alkohol og julefrokoster, hvor der bliver kørt ekstra genstande indenbords.

Og selv om årets jul bliver anderledes på grund af coronarestriktionerne, er udfordringen ikke forsvundet, understreger Peter Dalum, der er projektchef på Kræftens Bekæmpelses alkoholkampagne.

- Der vil være færre af de klassiske store julefrokoster, hvor der bliver drukket tæt. Til gengæld kan der være et problematisk alkoholforbrug i andre sammenhænge, siger han.

Det kan være unge, som giver den én på sinkadusen med snaps og drinks, fordi nattelivet lukker allerede klokken 22. Det kan også være folk, som dulmer ængsteligheden og coronatristheden med alkohol.

- Tidligere forskning har vist, at dårlig trivsel øger risikoen for et overforbrug af alkohol. Og den dynamik kan let komme i spil under corona, forklarer Niels Sandø, der er chef for forebyggelse i Sundhedsstyrelsen.

Udover en forgiftning af kroppen med opkast, diarré og hovedpine til følge giver alkohol nemlig også en dårligere søvn, oplyser Lægehåndbogen.

Og søvn er et afgørende parameter i forhold til den mentale sundhed.

Dertil kommer, at fornuften lettere ryger, når man har fået for meget indenbords. Derfor vil folk også glemme at holde afstand og spritte hænder.

- Alene det er grund nok til at drikke med omtanke i julen, siger Niels Sandø.

Eksperterne råder derfor til, at I bruger coronakrisen som anledning til at reflektere over alkoholkulturen ved julebordet i jeres familie.

- Alkohol er en indgroet del af manges kultur. Men de fleste vil opleve, at de sagtens kan have en hyggelig jul, uden at alkohol er omdrejningspunktet, siger Peter Dalum.

Samtidig ventes flere familier at splitte deres julearrangementer op i flere, mindre selskaber for at nedbringe deltagerantallet.

Men der kan hurtigt være mange weekender med promiller i blodet, hvis man skal drikke julesnapsen spredt ud over endnu flere arrangementer.

Og mange modne danskere går ikke til de store drukfester resten af året - udover julefrokosten.

- Når man ikke er vant til at drikke, har man en lavere tolerance. Derfor er det sjældent særlig sjovt en time efter, hvis man drikker fem snaps til maden. Det er endnu et argument for at drikke med måde, siger Peter Dalum.

/ritzau fokus/

Publiceret 02 December 2020 08:51