Den hjemløse 34-årige Allan Jensen har planer om at holde jul sammen med sin familie i Aalborg og holde en stille nytårsaften uden stoffer.

Den hjemløse 34-årige Allan Jensen har planer om at holde jul sammen med sin familie i Aalborg og holde en stille nytårsaften uden stoffer. Foto: Camilla Kjærgaard Olesen

Hjemløse Allan må igen holde jul uden sin datter: "Det er et hul i hjertet"

Den 34-årige, hjemløse Allan Jensen skal formentlig være sammen med familien i Aalborg i julen

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

jul og nytår Klejner, familiehygge, juletræ, julegaver og lækker mad. Ord mange sikkert forbinder med en juleaften, men når man lever et liv på gaden, har man ikke et hjem, hvor duften af and og flæskesteg kan sprede sig. Det er dog ikke det samme som, at julen ikke betyder noget, selv om man er hjemløs.

Lyt til podcast-serien 'For Min Datters Skyld' om hjemløse Allan herunder

For 34-årige Allan Jensen, som Lokalavisen Aarhus følger i et år, er julen forbundet med både glæde og sorg. Det er den anden juleaften, han skal holde uden sin datter, som han ikke har set i snart to år.

"Åh, det vil jeg helst ikke tænke på endnu. Det er et hul i hjertet. Jeg så hende ikke sidste år, og jeg synes godt, at jeg kunne få lov til at se hende i år måske om dagen, hvor jeg lige kan få lidt tid med hende. Jeg har købt et smykkeskrin med kode på til hende. Jeg købte det i starten af måneden, så jeg ikke lige pludselig stod og ikke kunne købe en gave til hende. Der skulle være noget fra mig, men jeg ved ikke, hvordan jeg skal aflevere det til hende. Jeg er i dialog med min eks i forhold til, om jeg må komme forbi, eller om jeg bare skal stille julegaverne foran døren."

Julen betyder meget

Selv om der er skår i glæden omkring 24. december, så er det alligevel en tid på året, som Allan glædes over.

"Selve julen betyder meget. Det er mere selve følelsen - ikke gaverne - det er ikke fordi, jeg ikke vil have gaver, men i min familie, hvor vi er fem søskende, så er det ikke det, vi går mest op i, og vi har lavet en regel, at når man bliver 18 år, så får man ikke gaver mere."

Men når Allan ikke har et hjem, hvordan skal han så holde jul?

"Det er 80-90 procent sikkert, at jeg tager op til min familie i Aalborg, hvor min storebror holder jul. Det er en af de eneste højtider, hvor vi er samlet i familien. Det vil nok give mig et lille boost at se familien. Har ikke set dem siden, jeg var hjemme på corona-ferie. Jeg vil gerne vise dem, hvor godt det egentlig går med mig, og hvordan jeg egentlig har det, at det går fremad, og at de ikke skal være bekymrede. Jeg er også inviteret hen til to venner fra Værestedet, men jeg hælder mest til at fejre julen med min familie." 

Stille nytårsaften

Ligesom vi har en masse dufte, mad og traditioner, der er forbundet med julen, så gør det samme sig gældende for nytåret. Mange kan nok skrive under på, at de brænder mange penge af på mad, vin, fyrværkeri og drinks på årets sidste dag. Det samme plejer at gøre sig gældende for Allan. Det er dog ikke vin og mad, pengene normalt bliver brugt på - han ser nemlig - bogstaveligt talt - pengene forsvinde i røg.

"Det er som regel der, hvor man plejer at misbruge - så jeg tænker, jeg prøver at køre den lidt low key i år. Jeg tror måske faktisk, at jeg godt kunne finde på at tage den stille og roligt på Tre Ege."

For ikke at blive fristet?

"Ja, for ikke at rende rundt og lave alle mulige ting. Det, tror jeg også, vil være godt for økonomien. Før i tiden har en nytårsaften kostet et par tusinde kroner i stoffer. Alle folk i det her miljø ryger sig helt skæv den dag. Jeg vil gerne lige skåle klokken 24 i noget champagne."

Og med et nytår følger også nye mål, og for Allan handler det om, at han gerne vil have styr på sin medicin og sit misbrug.

"Efter nytår vil jeg se, hvor længe jeg kan trække den uden at at tage noget. Det er et nulpunkt, og så håber jeg at starte op på min medicin inden nytår, så jeg kan få det op at køre."

Et indblik i livet som hjemløs

Jeg møder 34-årige hjemløse Allan Jensen første gang i min sommerferie, hvor jeg sammen med min familie er på en guidet tur rundt i byen med ham - en såkaldt povertywalk.

Hans mål er at komme væk derfra, få sin egen lejlighed og få samvær med sin datter på fem år, som han ikke har set i halvandet år. Men det kræver hårdt arbejde, og det er svært for Allan at tage sig sammen og få livet på ret køl, men hans vilje fejler ikke noget. Allan indvilliger i, at jeg følger ham det kommende år. Det her er Allans historie, fortalt af Allan til mig.

Publiceret 24 December 2020 12:57