Prototyper på kunstværket

Prototyper på kunstværket "Fuck not me too", som ifølge kunstner Henrik Busk Andersen snart bliver støbt i bronze. Privatfoto.

Kunstner bag kontroversiel MeToo-skulptur: - Mænd får pikken i fælden

Af
Jacob Nielsen

En pik i en fælde akkompagneret af teksten: "Fuck!!! Not me too" er seneste indspark i Metoo-debatten, som lystigt har kørt i Danmark, siden Sofie Linde for et halvt år siden satte ord på, hvordan hun blev offer for krænkende adfærd af en chef, da hun startede sin karriere i DR.

Opblomstringen af Metoo førte igennem efteråret til, at flere kendte personligheder indenfor blandt andet politik og mediebranchen måtte forlade deres job efter anmeldelser om krænkende adfærd begået årtier tilbage.

Den nordjyske kunstner Henrik Busk Andersens kunstværk, som indtil videre kun er en prototype - men som om få uger bliver til en ægte bronzestøbt figur - er ifølge ham selv en kommentar til mandens helt store udfordring i dag: at han er en uddøende race. Samtidig er den skabt med tanke på den skæbne, som eksempelvis tv-værterne Jens Gardbo og Jes Dorph har lidt.

"Skulpturen siger meget om den tid, vi er i med Metoo. Den viser, at vi mænd hurtigt kan havne i en slem fælde. Vi tænker jo seksuelt med pikken, hvilket kvinder også i nogle tilfælde udnytter ved at lokke os. Her symboliserer jeg, at det nemt kan ende helt galt for manden. Nu kan han nemlig også komme rigtig galt afsted med tilbagevirkende kraft," siger han.

Henrik Busk Andersen mener, at hans nye værk kan noget af det samme, som eksempelvis Marco Evaristtis kunstværket fra 2000, Guldfisk i Blender, kunne. Det sætter nogle elementer sammen og skaber noget nyt.

"Når du sætter noget ind i en forkert sammenhæng, så er det, at man som beskuer skal begynde at stille spørgsmål. God kunst skal åbne op for, at man kan stille nogle spørgsmål, og i det her tilfælde kunne spørgsmålene være: Har du haft pikken for langt fremme? Er du blevet lokket? Og så viser den også, at fælden nu kan klappe med tilbagevirkende kraft," siger Henrik Busk Andersen, der godt ved, hvad hans kunst kan sætte gang i.

Det har han tidligere erfaret med udstillingen af sin 15 kilo tunge bronzeskulptur "Balls tell it all" på kulturstedet Godsbanen i Aarhus. Skulpturen forestiller et fuldvoksent sæt nosser, og udstillingen mødte sønderlemmende kritik og forargelse hos flere.

Debatten om "Balls tell it all" endte i juli 2020 som et tv-indslag i programmet Godaften Live, hvilket giver det hele en nærmest tragikomisk dimension.

"Her debatterede direktøren for Godsbanen og en feminist min skulptur, mens studieværten Jes Dorph ironisk nok sad med en miniudgave af min nosse-skulptur i hånden. Ja, og nu er han så selv røget i fælden," siger Henrik Busk Andersen med henvisning til sit nye "Fuck!!! Not me too"-værk.

Henrik Busk Andersen med sit værk

Henrik Busk Andersen med sit værk "Balls tell it all". Privatfoto.

Selv mener Henrik Busk Andersen, at både hans kontroversielle nossefigur og pikken i rottefælden er vigtige værker, der skal være plads til.

"Det er min pligt som kunstner at reagere på strømninger som Metoo, og hvis Metoo-bevægelsen ikke lader os kunstnere reagere og komme med kommentarer, så er den helt gal," lyder det fra Henrik Busk Andersen, som godt ved, at han igen stikker hovedet direkte ind i en hvepserede.

Publiceret 25 January 2021 11:09