Hun er nødt til at Google makabre ting om selvmord og bortskaffelse af lig

Forfatter Lone Theils fylder 50 år og er aktuel med en ny krimi.

Artiklens øverste billede
Foto: Thomas Howalt Andersen/Free

Lone Theils er uddannet journalist og har fortid som mangeårig korrespondent i London.

I 2016 flyttede hun hjem til Danmark i forbindelse med sit skifte fra faktuel formidling til fiktion som storsælgende krimiforfatter.

Og den 4. februar fylder krimidronningen 50 år.

Lone Theils har dog ikke helt forladt sin journalistiske faglighed. Hendes bøger - som tæller blandt andet "Pigerne fra Englandsbåden" og "Stilleleg" tager udgangspunkt i virkelige hændelser, og der ligger bunkevis af research bag.

Men når selve skrivningen skal i gang, lægger hun det hele til side, og lader den gode fortælling føre pennen.

- Jeg har altid villet være forfatter, og jeg har altid mere eller mindre ubevidst tænkt i fortællinger, fortæller Lone Theils.

Og spørger man hende, er det én af de tre faktorer, der har gjort hende til en stor succes som krimiforfatter.

Den anden faktor er hendes journalistiske baggrund, som betyder, at hun kan se på det britiske samfund og dissekere det med sine journalistiske briller.

- At jeg er journalist gør også, at jeg har en skrivedisciplin. Jeg er vant til at skrive og har ikke den romantiske idé om, at man skal sidde og stirre op i skyerne, indtil den guddommelige inspiration kommer, fortæller hun.

For Lone Theils er jobbet som forfatter benhårdt arbejde - fuldstændig som hun har kendt det fra sine mange år, hvor hun har lavet journalistisk arbejde for Politiken, Berlingske, DR, TV2 og Radio24Syv.

Den tredje faktor, der har været afgørende for hendes krimisucces, er, at hun boet i mere end 16 år i London. Her har hun været korrespondent for blandet andet Berlingske og Politiken.

Og da det er i netop Storbritannien, hendes bøger primært foregår, betyder det, at hun kender samfundet så indgående indefra, at hun kan formidle det troværdigt.

Lone Theils fungerer også stadig som ekspert i britiske forhold på TV2 og DR - og hun har derfor været hyppigt på skærmen i forbindelse med Brexit.

Derudover skriver hun for netmediet POV International.

Lone Theils er oprindeligt fra Holstebro, men bor nu alene i et helårshus i en kolonihave på Amager - i selskab med sin egen kat og en tilløberkat, der kommer og spiser med.

Hun er med tiden kommet fint overens med det faktum, at hun af medicinske årsager ikke kunne få børn. Og i stedet stornyder hun at være der for sine nevøer og niecer.

Det er også i kolonihaven, at hun sidder og skribler løs på sine blodige bøger.

Her har hun skrevet fire bøger om journalisten Nora Sand, som har solgt flere end 100.000 eksemplarer og er solgt til udgivelse i 16 lande.

Og dagen efter forfatterindens fødselsdag udkommer den femte i serien med titlen "De usynlige.

Her foregår en del af handlingen på prinsesse Diana og prins Charles' bryllupsdag, og derfor har hun hygget sig med at læse gamle aviser og se filmklip som research.

Jobbet som krimiforfatter er dog langtfra kun hygge. Det betyder også, at hun nogle gange må sidde og google meget makabre ting for at have sine fakta på plads.

- På et tidspunkt skulle jeg skrive om mand, der blev fundet hængt. Og så skriver jeg, at han er helt blå i hovedet. Men så kommer jeg i tvivl om, om man egentlig er det.

- Så er jeg nødt til at billedgoogle, om det egentlig er rigtigt. Og det er jo ikke billeder, man har lyst til at have på nethinden, men det er sådan nogle ting, man er nødt til at gøre, forklarer hun.

Det er en del af hendes professionelle virke. Og for hende er det egentlig ikke så meget anderledes, end dengang hun arbejdede som journalist.

- Der skulle jeg også nogle gange skrive om nogle ret forfærdelige ting. Jeg var krigskorrespondent i Kosovo. Jeg har været nede at lave reportage efter et jordskælv i Tyrkiet, hvor der døde 10.000 mennesker.

- For mig hjælper det altid at få det ud ved at skrive. Det er en slags renselsesproces, så det ikke bliver i kroppen. Men det er klart, at nogle af de ting, man får tæt på, ville man ønske, at man ikke vidste.

Derfor joker hun og forfatterkollegerne også ofte med, at hvis der en dag er en, der lurer i en krimiforfatters søgehistorik, så er der grundlag nok til at fængsle de fleste.

- På en hvilken som helst dag googler man jo alt, fra hvordan man skiller sig af med et lig, til hvordan man laver en bombe, griner krimiforfatteren.

/ritzau/

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.