Alternativ træning med tillid og fællesskabsfølelse

Der bygges, graves, squattes og løbes i det udendørs træningsfællesskab Sport X på Godsbane-arealet i Aarhus. Mens de etablerede træningscentre kæmper med at omstille sig til den nye coronavirkelighed, pibler ideerne stadig frem hos de to iværksættere, der står bag initiativet

Artiklens øverste billede
Lars Thorn (tv.) og Jakob Fuglsang til højre er de to kreative iværksættere bag træingsfællesskabet Sport X, som holder til på Godsbae-arealet i Aarhus' bymidte.

AARHUS Da forsamlingsforbuddet gik fra ti til fem personer først i januar, betød det et midlertidigt stop for de ugentlige fællestræninger, som Sport X har tilbudt mellem de graffitismykkede skurvogne og dsb's brogede togstammer på Godsbanen i det seneste år.

"Vi valgte at bruge restriktionerne som inspiration og give vores medlemmer en ny måde at træne på," fortæller medstifter Lars Thorn, der er uddannet personlig træner og står bag fitnessbrandet BfR Professional.

Som det første blev de fysiske træninger lavet om til gratis live streams på foreningens Facebook-side.

Lars Thorn og Jakob Fuglsang lover endnu flere tiltag til de aktive medlemmer af Sport X, så snart corona-restriktionerne ophæves.

Da det at svinge en kettlebell alene derhjemme aldrig bliver det samme som at gøre det i fællesskab, lancerede Sport X muligheden for at låne foreningens udstyr og arealer. Takket være et par dedikerede medlemmer, der gravede, hamrede og løftede, blev det udendørs træningsareal udvidet over natten, blandt andet med en ny klubcontainer fuld af ekstra træningsudstyr.

Medstifter Jakob Fuglsang, der også står bag surferparadiset Cold Hawaii, uddyber:

"Vi kalder det Open Gym. Man får en personlig kode til vores klubcontainer og kan bruge alt vores udstyr, når man vil. Vores system sørger for, at der aldrig er mere end fem personer ad gangen."

Den individualiserede træning giver medlemmerne stor frihed for et sparsomt beløb. Og vil man gerne være social, kan man træne med en fra sin sociale boble.

De to idémænd, der ikke tjener noget på foreningen, er ikke bange for, at folk skal ødelægge eller stjæle udstyret.

"I Sport X kender vi hinanden. Det hele handler om tillid. I virkeligheden er det ikke anderledes end jordbærboderne langs vejen," lyder det fra Jakob Fuglsang.

Fællesskabet er nøglen

De to stiftere brænder både for træning og socialt samvær. Selv kalder de deres forening for et community.

"Vi tror grundlæggende på, at træning bliver både sjovere og mere effektiv, når man træner sammen med andre. Hos os bliver man ikke overladt til sig selv. Man bliver guidet gennem øvelserne af folk, der har en træneruddannelse, og man kan altid spørge i vores Facebook-gruppe, hvis man er i tvivl om noget," siger Lars Thorn.

Han tilføjer, at Sport X foreløbig er de eneste i Aarhus, der tilbyder en individualiseret løsning som Open Gym og et medfølgende community. Ifølge ham altså det bedste af begge verdener.

Flere medlemmer har mødt hinanden til træning og er nu en del af hinandens sociale bobler. Jeppe S. Larsen, der er selvstændig coach, fremhæver også det sociale.

"Alle føler sig velkommen, og modsat de traditionelle centre hilser folk på hinanden i Sport X."

Selv om stemningen i træningsfællesskabet er afslappet, er selve træningen seriøs. Tager man et kig på workout-videoerne, der er tilgængelige på foreningens Facebook-side, fornemmer man tydeligt, hvordan coronakiloene får kamp til stregen.

Meget i Danmark er rykket udenfor under corona, men netop den udendørs træning har hele tiden været Sport X' dna - præcis som det sociale. Derfor vender holdtræningerne i det fri tilbage, så snart corona er ovre og tilbydes året rundt.

 "Man får simpelthen ekstra energi af al den friske luft," siger Maria Hansen, som til dagligt arbejder som product manager. Set i det lys gør det ikke noget, at de danske vintre bliver mildere.

Alt andet lige glæder medlemmerne sig til, at Sport X' sociale aktiviteter vender tilbage. Sidste år bød sommeren på blandt andet en sommerhustur i Nationalpark Thy og en holdkonkurrence, hvor medlemmerne dystede i alt fra squats til oppustning af badedyr. De to stiftere lover, at de allerede har masser af kreative påfund klar i skuffen, som skydes i gang, så snart de nuværende restriktioner lempes.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.