Gellerups nye sang om Den Gyldne Port

En organist og en rapper har sammen skrevet en ny sang om Gellerup, i et håb om at samle folk i fællessang

Artiklens øverste billede
Den Gyldne Port er navnet på den ikoniske port, der for godt et år siden brød muren ind til Gellerupparken og nu står som et symbol på mødet mellem Aarhus og Gellerup. Den har inspireret til Gellerups nye fællessang: 'Åbn din gyldne port'.

Aarhus I det multikulturelle Gellerup er organisten fra Gellerup Kirke, Martin Holm Hornstrup, og rapperen Chadi Alderbas gået sammen om at skrive en ny sang, 'Åbn din gyldne port', om deres hood.

"Sange kan noget med at samle os. Når vi synger sammen, kommer vi takt med hinanden og trækker vejret i samme rytme. I Gellerup skal vi finde det, som vi deler og har til fælles, så vi kan møde hinanden på en god måde og være gode naboer," siger organisten, Martin Lysholm Hornstrup.

organisten fra Gellerup Kirke, Martin Holm Hornstrup, og rapperen Chadi Alderbas gået sammen om at skrive en ny sang om deres multikulturelle hood.

Han og Chadi Alderbas har begge arbejdet med musik i mange år men på hver sin måde. Chadi Alderbas er rapper, sangskriver og producer, der før har skrevet musik om at vokse op i Gellerupparken. Han er kendt under navnet Cha D.

I den samme periode har Martin Lysholm Hornstrup haft travlt ved orglet i kirken og med at arrangere fællessang i Brabrand. I nyere tid under nedlukningen har der været fællessang hver dag klokken 8.00 live på Facebooksiden, Alsang i Gellerup.

Den unge rapper

Fællessangen skal fungere på tværs af både kulturer og traditioner, og det er en udfordring, som de to har løst sammen.

"Som organist spiller man jo altid til fællessang og skal give folk lyst til at synge. Nu breder vi det ud, så det ikke kun sker i kirken men også i Blixens, på biblioteket og i E&P Huset. Vi behøver ikke kun at synge salmer. Vi har haft fyraftenssang de seneste fem år og tager det op igen, når vi kan," forklarer organisten, der har arbejdet i Gellerup i 13 år.

Han synes, at det var naturligt at bede Chadi Alderbas om at være med til at skrive den nye sang.

"Chadi er opvokset i Gellerup. Han er ung og har en karriere som rap-musiker. Han kender stemningen blandt de unge og har en god fornemmelse for sprog og musik, som virker blandt de yngre. Jeg kommer fra en klassisk dansk sangtradition, hvor indholdet er i fokus og sangbarheden i melodierne er vigtig," siger Martin Hornstrup.

Den ikoniske port

Chadi Alderbas fortæller, hvordan han kom ind i projektet med at lave en ny fællessang:

"Jeg elsker at blive udfordret og lave noget nyt. At lave det her er meget anderledes end det, jeg normalt laver. Det er en helt anden type musik og genre. Det er meget sådan folkeligt i forhold til det, jeg ellers beskæftiger mig med," fortæller han på Alsangs hjemmeside og uddyber, hvordan de greb opgaven an:

"Jeg er vokset op i Gellerup, og kom med nogle ord, som jeg følte vi kunne bruge, og som fortæller noget om området. Ord som krydderier, duften her ude i opgangene. Og så guldporten derude. Jeg kommer til at tænke på en kinesisk tradition, når jeg ser den: Når de har en vase, der er gået i stykker, så sætter de den sammen igen med guld. Der er jo et eller andet over det, at man ikke bare smider det væk, som man har gjort ved nogle af de andre blokke. Det synes jeg er smukt!"

Den Gyldne Port er navnet på den ikoniske port, der for godt et år siden brød muren ind til Gellerupparken og nu står som et symbol på mødet mellem Aarhus og Gellerup. 

Han er rutineret i fællessang og blev kontaktet af Alsang, der gerne vil brede fællessang ud i Gellerup, så der bliver en Alsangsdag i maj.

Den Gyldne Port er navnet på den ikoniske port, der for godt et år siden brød muren ind til Gellerupparken og nu står som et symbol på mødet mellem Aarhus og Gellerup. Den har inspireret til Gellerups nye fællessang: 'Åbn din gyldne port'.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.