Kjærligheds-kunstværk blafrer over Kunsthal Aarhus

Ditte Gantriis er kunstneren bag Kunstflaget 2021, som vajer ved Kunsthal Aarhus. Med det blå-hvide flag med en blomst og frynser og titlen 'Kjærlighed'’ konverterer Ditte Gantriis flaget som nationalistisk symbol til et symbol på glæde og naivitet

Artiklens øverste billede
Kunstflaget 2021 har titlen 'Kjærlighed' og signalerer i højere grad naivitet og uskyld end nationalisme, som et flag traditionelt forbindes med.

AARHUS Siden i fredags har et aflangt blåt flag med en hvid blomst og frynser vajet ved Kunsthal Aarhus. Flaget er årets kunstflag og skabt af den danske kunstner Ditte Gantriis. Siden 2017 har Kunsthal Aarhus hvert år inviteret en kunstner til at lave et nyt flag, som hejses ved Kunsthal Aarhus og hænger der et år ad gangen. Det første flag blev skabt af kunstneren Bodil Nielsen til Kunsthal Aarhus 100 års jubilæum i 2017.

Ditte Gantriis arbejder primært med prints, skulpturer og installationer.

"Jeg er vant til at arbejde med forskellige formater, produktioner og materialer, og generelt om mit arbejde kan man sige, at det er meget kontekst-baseret sådan at forstå, at værkerne forholder sig til det miljø, de skal indgå i. Så på den måde er det at lave et flag ikke så meget anderledes. Men jeg havde nok ikke lavet et flag, hvis ikke Kunsthal Aarhus havde inviteret mig til det. På den måde er det enormt interessant ind i mellem at få nogle bundne opgaver, så man bevæger sig ud i noget, man ellers ikke ville have gjort," siger kunstneren, der er med på en telefon fra sit hjem i København.

"Det har været supersjovt at arbejde med et flag. Jeg elsker kunsthallens idé med et årligt kunstnerflag. Kunsthal Aarhus er for mig en ret markant og vigtig institution for kunstscenen i Danmark, og det er selvfølgelig rigtig dejligt at kunne være med til at bidrage til det, der foregår netop der. Det er fedt, de tør sætte ting i værk, som ofte er mere vilde og skøre end hos de mere traditionelle kunstinstitutioner. Det gør, at man som besøgende bliver overrasket og kan opleve noget andet, end man forventer," fortsætter hun.

Ditte Gantriis er kunstneren bag dette års kunstflag, som vajer ved Kunsthal Aarhus et år frem.

Naivitet

For Ditte Gantriis har det i udformningen af kunstflaget været vigtigt at pege på andre associationer end de nationalistiske og politiske, som flag ofte relaterer sig til.

"Mit flag har et andet format end vanligt. Det er aflangt, og så har det fået påsyet tolv lange frynser, der flakser i vinden, når det er oppe. Det var vigtigt for mig at forholde mig til flaget på en anden måde end den traditionelle, som implicit markerer grænsedragninger og egenrådighed. Jeg kan godt lide tanken om, at der blandt de ellers så store udsagn, som ligger i flaget som repræsentant for ideologi, nationalisme og politik i forskellige afskygninger, også bare står en blomst og vajer i vinden - helt naivt og uskyldigt," forklarer Ditte Gantriis.

Kunstflaget 2021 har Ditte Gantriis givet titlen 'Kjærlighed'.

"Titlen bruger jeg i flere af de projekter, jeg arbejder på. Det naive og banale i udsagnet 'Kjærlighed' går igen i flere af mine værker. Jeg har valgt 'Kjærlighed' og ikke 'Kærlighed', fordi der for mig ligger en større alvor i ordet 'Kærlighed', mens 'Kjærlighed' er nostalgisk og kalder på en mere romantisk forståelse," fortæller hun.

Inde og ude

Til august deltager Ditte Gantriis på Kunsthal Aarhus' store gruppeudstilling 'Go Extreme'.

"Jeg ville gerne have, at mit flag kunne fungere som en satellit til mit bidrag på gruppeudstillingen. Således at det både fungerer som individuelt værk og som en slags kondensering af de værker og skulpturer, som tilsammen udgør den installation, jeg har med på udstillingen. Når gruppeudstillingen åbner, håber jeg, at den opmærksomme kunstforbruger vil lægge mærke til sammenhængen imellem flaget og mine værker på udstillingen, hvor den lidt naive og banale tematik også gør sig gældende," lyder det.

For Ditte Gantriis er det vigtigste, at de, der ser flaget, vil nyde det og i mindre grad, at kan afkode hendes idéer og tanker bag.

"Min idé er, at flaget skal virke som et slags udsagn ude i den 'virkelige verden'. Som om det forsøger at kalde dét ud i byen, som værkerne indenfor vil forsøge at sige. Men det er også vigtigt for mig, at man helt uden at kende til de bagvedliggende tanker kan få noget ud af at opleve flaget som det er," slår hun fast.

Det blå-hvide Kunstflag 2021 med titlen 'Kjærlighed' blafrer i vinden foran Kunsthal Aarhus.

En dråbe i ørkenen

Under normale omstændigheder, ville Kunsthal Aarhus, have inviteret til hejsegilde, men grundet de gældende corona restriktioner, blev flaget i år hejst uden den store festivitas. Og uden Ditte Gantriis' medvirken.

"Grundet corona var jeg desværre ikke selv med, da flaget blev hejst i fredags. Det føltes lidt amputeret, men sådan er det jo med meget i øjeblikket. Men i det mindste kom flaget op, og man kan nu opleve et kunstværk, som ikke er konverteret til en anden form, men hele tiden har skullet være sådan. Vi har brug for at fokusere på de ting, der kan lade sig gøre. Og forhåbentlig kan mit flag være en lille dråbe vand i en tid, der også på kunstsiden minder meget om en ørken."

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen