Nørderne bag Njord Gin byder indenfor
Man kan både få smagsprøver, en rundvisning og hele historien, når Njord Gin slår dørene op - online
Aarhus Aarhusianske Njord Gin har både sikret sig en særlig placering i dansk gin-produktion og fysisk i en fredet bygning på Sydhavnen i Aarhus. Ingen af delene er tilfælde men et udtryk for stor passion, hårdt arbejde og en stædig indsats.
Troels Præst Andersen og Lars Toke Graugaard har eksperimenteret i timevis med ingredienser og ikke mindst et hav af smagninger. Og sådan en er det muligt at komme med på, trods samfundtes nedlukning. Det foregår nemlig online, og Århus Onsdag har været med.
Vi fik en rundvisning
Vi hentede selv vores smagssæt til to hos hos Njord Gin, og på den måde begyndte vores oplevelse allerede der, fordi vi så det fine gamle og fredede pumpehus i virkeligheden. De andre deltagere var fra alle mulige steder i Danmark, og fik de gyldne dråber tilsendt.
Derhjemme satte vi os godt til rette med fem forskellige slags gin, en aperitif, to flasker af den bedste tonic og tulipanformede glas, som også fulgte med. Fra klokken 18.45 var der hul igennem på Zoom til det smukke destilleri, der spillede dejlig jazz, indtil smagningen gik i gang klokken 19.00.
Denne aften var værterne Lars Toke Graugaard og Christopher Stage Rasmussen, som hurtigt fik budt velkommen og skålet med alle 22 deltagere i den udleverede cocktail, Bottle Rocket.
De to festlige fyre tog os med på rundtur i deres univers. Både i deres ivrige fortællinger om fremstillingen af gin men også rent fysisk, fordi de viste rundt i pumpehuset med buet loft, store gavlvinduer og balkoner. Der står et hav af urteudtræk i glas, og midt i rummet står en skinnende messingkedel, 'Frau Müller', som er husets hjerte. I det destilleres gin i mange varianter.
Et sted i udvikling
Njord Gins type er 'western', hvilket vil sige at den adskiller sig fra den traditionelle gin med en overvejende smag af enebær. Men de er lavet på alt fra kartofler og korn til druer.
"Vi har destilleret mange sjove og utraditionelle ting i vores evige forsøg på at finde interessante smage. For eksempel kippers, østershat og solbærbusk, og det er ikke altid vellykket," forklarede Christopher Stage Rasmussen.
Troels Præst Andersen og Lars Toke Graugaard har produceret gin siden 2014 og rykkede ind på Sydhavnen i 2017. Mens Sydhavnen transformeres fra gammelt industriområde til en ny bydel vil Njord Gins pumpehus ikke forandre sig det mindste. Det skal bevares præcis, som det er, mens ginen til gengæld hele tiden bliver udviklet. Det kræver mange smagninger.
Er I hele tiden fulde?
Og det får ofte folk til at spørge dem, om de går rundt i en konstant brandert.
"Vi kan berolige med, at vi med tiden er blevet særdeles dygtige til at spytte ud som en del af arbejdet. Så nej vi er ikke berusede til daglig," sagde Lars Toke Graugaard, da spørgsmålet kom op i vores online-smagning.
Der var flere spørgsmål undervejs fra både Odense, Veksø og Østerbro, og man kunne se deltagerne sidde i hjemmene i par eller små grupper. Humøret blev højere og højere for hver af de små ginflasker vi åbnede - i hvert fald hjemme hos os.
Klokken var noget mere end 21, før vi sagde pænt farvel og tak for i aften. Og da var vi både festlige og fulde af viden om alt fra indholdet i Njord Gins flasker til pumpehusets indretning og stedets historie.