Aarhus får en ny mad-fest i byens gader
Food Festival har transformeret sig selv til Food Week, der giver madoplevelser i bunkeren under Hipsterhøjen, på Lystbådehavnen og i kokkens køkkenhave
Aarhus Food Festival har taget konsekvensen af de usikre tider med ned- og op-lukninger af samfundet. I år bliver der derfor ikke nogen festival på Tangkrogen med flere end 30.000 deltagere.
I stedet bliver der i august et hav af mad-arrangementer på overraskende steder rundt omkring i byen: Food Week.
Det skal være sjovt
"Food Week skal være noget helt nyt og noget andet end det, vi før har set. Vi skal behind the scenes, i maskinrummet, i køkkenet og om på den anden side. Vi laver arrangementer, som man kun kan opleve i Food Week og ikke på andre tidspunkter," siger Anna Lund, der er direktør i Food.
Århus Onsdag/Lokalavisen Aarhus møder hende på hjemmekontoret i Risskov, som hun og hendes hotdog hund, Molly, har helt for sig selv. De har lige været en tur på stranden for at blive blæst igennem og nyde synet af det åbne hav. Nu kalder telefonen og computeren.
Anna Lund har formet Food Festival, siden den blev til i 2012 har i alle årene arbejdet med at bringe gode madoplevelser fra de hvide duge og ud på Tangkrogens græs. Food Week skal være lige så afslappet, som festivalen.
"Det er sindssyg vigtigt for mig, at det er uprætentiøst. Vi skal ud af de fine lokaler og væk fra de hvide duge. Food Week kommer til at foregå steder, vi ellers ikke har adgang til. Det kan for eksempel være bunkeren under hipsterhøjen i Graven, toppen af et tag på Aarhus Ø eller på en fiskekutter, der tøffer ind i havnen med friske og bæredygtige fisk," forklarer direktøren, som er meget inspireret af Kulturnatten. Den inviterede folk ind på ellers lukkede kulturinstitutioner om natten.
Anna Lund har en fortid i Økologisk Landsforening og lærte der, at god kommunikation går gennem lattermusklerne. Hvis man får folk ud og more sig over de kåde øko-køers dans, når de bliver lukket ud på græs, kan man komme i god dialog om økologi.
Food Week og Food Festival er skabt ud fra den samme tankegang.
Hotdogs som gourmet
"DM i Hotdog indkapsler alt, hvad vores events står for. Hotdogen er symbolet på noget, der slet ikke er gourmet-agtig, og så har vi fået de bedste kokke til at lave helt om på det. Det er en kæmpe sejr for os, når dem, der synes, at vi forbryder os mod hotdoggen, overgiver sig og synes, at gourmet-varianterne er fantastiske," ler den lattermilde og lune nordjyde.
Den 41-årige direktør har baggrund i en cand mag i kommunikation fra Aalborg Universitet, som hun myreflittigt i sin fritid har suppleret med en merkonom i økonomi og ledelse. Hun havde så travlt, at hun kun nåede at deltage i en enkelt fredagsbar i sin studietid. Det har hun ifølge eget udsagn siden arbejdet ihærdigt på at indhente.
Helt nye oplevelser
Food Week er stadig på tegnebrættet og meget kan nå et ske, før det afvikles 9.-15. august.
En af mange planer går ud på, at invitere folk med ind på restauranterne i lukketiden, så gæsterne kan lærer stedet at kende fra kokkenes perspektiv. Hvad laver de der om formiddagen? Hvordan er deres dagligdag?
"Man skal med i køkkenet og kokkene skal fortælle om arbejdet med råvarerne og udviklingen af den ret, der lander på tallerkenen. Deltagerne vil få oplevelser af alt fra restaurantens indgangsparti og indretning til menuens sammensætning," forklarer Anna Lund.
Hun arbejder også på food walks i City og Sydhavnen. For eksempel vil besøg hos producenter som Njord Gin, Aarhus Bryghus og Hantwerk være oplagt for de aarhusianere, der gerne vil opleve produktionen af de gyldne dråber.
"Vi kan også arrangere gin- og øl-smagning i gader og gårde, hvor deltagerne kan stå på altanerne. På den måde er de fysisk til stede men på afstand, hvis det bliver nødvendigt. Vi kan også indhegne de arrangementer, vi vil afvikle i for eksempel lystbådehavnen, så vi kan styre, hvor mange der er samlede ad gangen," forklarer Anna Lund.
"Vi har taget forbehold for alle restriktionerne i idéudviklingen af Food Week, så den kan gennemføres uanset, hvordan verden ser ud midt i august," lover direktøren.
Folk strømmer til
Anna Lund og hendes food-events er i evig bevægelse og har fokus på de nyeste trends. Et eksempel på det er de lokalt producerede mikro øl, frugtvin, gin og whisky, som folk er strømmet til på festivalen. Bæredygtighed har også gjort sit indtog.
"Vi har blik for det næste nye og forskningen i fremtidens fødevarer og har valgt at hele fødevarebranchen med. Kokkene skal stå side om side med planteavleren og forskeren. Det var ikke set før, da vi begyndte i 2012, men vi ville lave alt andet end bare endnu et madmarked," forklarer Anna Lund.
Den gang var aarhusianerne ikke særligt optaget af kokkene, som siden har de fået rockstjerne-status, så nu vil folk meget gerne møde dem.
"Målgruppen er ikke madnørderne men helt almindelige aarhusianere, der gerne vil ud og opleve noget. Hos os kan de komme til at lave mad med Cunningham i stedet for bare at se på ham," siger Anna Lund, der mener at Food Aarhus' store succes også skyldes en heldig timing.
"Interessen for mad og udviklingen af nye fødevarer er steget helt vildt, og vi afspejler samfundets udvikling. I dag synes vi ikke, at Tvedmose er underlige, når de synger vuggeviser for deres champignoner. Efterhånden laver rigtig mange deres egen surdej og flere og flere får noget så nørdet som en sous vide til tilberedning af kød," slår direktøren fast.
Hun har for tiden travlt med at finde egnede steder til Food Weeks madoplevelser. Da Århus Onsdag kiggede forbi hendes hjemmekontor, var hun blandt andet ved at få overblik over byens underjordiske gange.
Det endelige program bliver færdigt i løbe af foråret.