Den Blå Promenade forener by og bugt

Den Blå Promenade skyder op bid for bid og skal forbinde Tangkrogen med Marselisborg Lystbådehavn. Med sine otte nedslagspunkter inviterer promenaden små som store på maritime aktiviteter og oplevelsen af naturens skiften året rundt

Artiklens øverste billede
Nina Elm-Larsen, Assistant Manager på Marselisborg Lystbådehavn, nyder udsigten over Aarhusbugten ved et af Den Blå Promenades nedslagspunker, som meget passende får navnet 'Udsigten'.

AARHUS Denne fredag eftermiddag slår de hvidskæggede bølger ind mod havnefronten ved Marselisborg Lystbådehavn med stor kraft. 'Udsigtsposten', der er slutpunktet på Den Blå Promenade, som er under etablering og skal forbinde Tangkrogen og Lystbådehavnen, lever i dag fuldt ud op til sit navn. Står man med ryggen mod land, er der oprørt hav, så langt øjet rækker. Vender man sig 180 grader, kan man se Marselisborgskoven, Strandvejen og de pompøse patriciervillaer der.

Ideen til Den Blå Promenade kommer fra Marselisborg Lystbådehavn, der har modtaget en donation på 15 millioner kroner fra Købmand Herman Sallings Fond. Den nye havnepromenade bliver et smukt rekreativt åndehul ved Marselisborg Lystbådehavn og tilgængeligt for alle. Målet er at knytte byen og bugten endnu tættere sammen.

Første spadestik til Den Blå Promenade blev taget ved årsskiftet 2019 til 2020. Selve promenadebroen er færdig, mens flere af dens otte planlagte nedslagspunkter stadig mangler.

"Vi er selv projektledere på Den Blå Promenade, som er et kæmpe projekt. I det seneste år har jeg brugt de fleste af mine arbejdstimer på det, og så har Nina overtaget en stor del af mine opgaver her på havnekontoret," siger Thomas Fog, der er havnechef på Marselisborg Lystbådehavn. Han nikker i retning af Nina Elm-Larsen, der er Assistant Manager og hans højre hånd.

"Så snart frosten er helt væk, og det er til at komme i jorden igen, fortsætter arbejdet med Den Blå Promenade. Som det ser ud nu, er selve broen færdig. Og enkelte af de otte nedslagspunkter," siger Thomas Fog.

Målet med Den Blå Promenade er at etablere en forbindelse mellem vandet, Tangkrogen og byen og skabe aktiviteter og liv.

"Vi vil gerne lukke byen indenfor til livet her på havnen. Og selv om der ingen tvivl er om, at corona fører meget sørgeligt med sig, så har vi påbegyndt arbejdet med Den Blå Promenade på det helt rigtige tidspunkt. Mange mennesker søger herud for at spadsere en tur i de smukke omgivelser. Særligt i weekenderne er Lystbådehavnen tydeligt blevet et åndehul. Og det endda længe inden Den Blå Promenade står færdig," lyder det fra Thomas Fog.

Et overblik over Marselisborg Lystbådehavn, Tangkrogen og havnefronten, som Den Blå Promenade bliver forbindingsled imellem.

Palette af aktiviteter

Nina Elm-Larsen trækker i dynejakke, halstørklæde og handsker og gør klar til at tage turen langs Den Blå Promenade og præsentere dens otte nedslagspunkter.

Ikke langt fra Havnekontoret løber promenaden med sine smukke, grålige planker langs vandet.

"Den gamle bro målte ikke mere end en meter og ti i bredden. På den var det nærmest umuligt for to mennesker at gå forbi hinanden, uden at den ene røg i vandet. Med den nye promenadebro, der måler fire meter i bredden, er det ikke længere et problem," siger hun og skridter ud på den smukke, kurvede plankebro.

Vi passerer det første af de i alt otte nedslagspunkter; Havnetorvet.

"Her er vi i gang med at etablere det, vi kalder Havnetorvet. Her kommer der små huse med maritime aktiviteter, og i midten bliver der et torv, hvor aktører fra SUP verden, Aarhus Havkajakklub, Vand og Liv sejlklubben og de andre, der holder til her på havnen, kan skabe en bred palette af aktiviteter, så havnens besøgende kan suge til sig af livet på havnen og lade sig inspirere," fortæller Nina Elm-Larsen og standser foran nogle små sorte træhuse.

Ikke langt fra Havnetorvet ligger Slæbestedet. Slæbestedet har eksisteret længe og er ikke som sådan en del af Den Blå Promenade.

"Her emmer altid af liv. Slæbestedet er et centralt 'underholdningssted' på en havn - særligt i sommerhalvåret. Her vil vi etablere nogle siddepladser, så man kan sætte sig og kigge med, når bådene sættes i vandet," siger Nina Elm-Larsen.

Til foråret bliver de fine plantekasser på 'Strandhavnen' beplantet med urter og blomster, som kan pynte og dufte.

Hun går videre ad promenaden. Med lidt prøvende skridt, da nattens frostgrader har gjort enkelte planker glatte.

"Her skal Strandhavnen være. Tanken er, at der skal være en række plantekasser med forskelligt grønt." Nina Elm-Larsen gør en håndbevægelse mod et par plantekasser, som allerede er blevet installeret. Hun børster sand og havgus af træpladen mellem kasserne, sætter sig og ser skeptisk på kassernes indhold.

"Kulden har godt nok fået de små planter her til at se lidt forkomne ud... Men planen er, at vi til foråret skal have en masse lækre urter og blomster i plantekasserne, som kan pynte og dufte. Og måske smages på, hvis corona tillader det."

Hun rejser sig og fortsætter ad promenaden med kurs mod vandet. Nogle meter længere henne gør hun holdt og peger mod arealet med p-pladser.

"Som det er nu, er det første stykke af Marselisborg Havnevej en lidt humpelet og støvet affære at dreje ned ad. Det bliver ændret. Vi vil gerne, at lystbådehavnen skal være tilgængelig for alle. Også for gangbesværede. Så tanken er at etablere et stisystem med et underlag, der er taknemmeligt også over for kørestole. Når stierne er etableret, vil vi lave p-pladser til både biler og cykler der, hvor Marselisborg Havnevej starter," forklarer Nina Elm-Larsen.

Dette 'indgangsparti' til lystbådehavnen får det meget passende navn; Ankomsten.

"Her kommer også et kunstværk, som vi endnu ikke kan afsløre, hvad er eller, hvem der står bag. Men det er købt, og vi håber at kunne afsløre det i forbindelse med, at vi indvier Ankomsten. Men det varer en rum tid endnu. Som Thomas sagde: 'Ankomsten er vi meget lidt langt med'," citerer Nina Elm-Larsen smilende sin kollega. Hun trækker sit halstørklæde længere op over hagen og går videre.

Hvor Marselisborg Havnevej starter, og hvor 'Ankomsten' skal etableres, tager et skilt imod og informerer om etableringen af Den Blå Promenade, som er støttet af Salling Fondene.

Atelier og værksted

Det femte nedslagspunkt er Bryggen. Her skal havnens klub- og foreningsliv blomstre.

"Flere bygninger er på vej, ligesom vi planlægger at gøre en del af området overdækket, så det kan danne ramme for skoleklasser, der tager undervisningen ud. Der kommer et torv i midten, hvor de forskellige klubber og foreninger skal stå for aktiviteterne. SUP klubben er allerede rykket ind her," siger Nina Elm-Larsen og nikker mod et af de små huse, hvor SUP klubbens skilt vipper i vintervinden.

Vi fortsætter ruten forbi Strandengen; et kunstigt anlagt område, som blev realiseret tilbage i 2007. I dag er området gennemdrænet og bliver brugt som rekreativt område. I takt med at Den Blå Promenade bliver færdigetableret, vil også Strandengen få mere indhold.

Nina Elm-Larsen gør holdt ved Atelieret, som er det syvende nedslagspunkt på promenaden.

"Her holder den aarhusianske kunstner Eske Touborg til. Det kommer til at fungere som åbent atelier og arbejdende værksted. Er trappen op til døren sat ud, er Eske Touborg der, og man må gå ind. Ellers er der også god mulighed for at se nogle af de værker, han arbejder på, igennem ruderne." Nina Elm-Larsen går helt tæt på glasdøren ind til atelieret og skærmer for lyset med den ene hånd, så hun kan se ind. Hendes ånde får ruden til at dugge.

Nina Elm-Larsen, der er Assistant Manager på lystbådehavnen, glæder sig til, Den Blå Promenade står færdig i 2022 og til alle de aktiviteter, den vil føre med sig på havneområdet.

Naturligt udflugtsmål

Vi fortsætter ud, hvor promenaden ender. Det ottende og sidste nedslagspunkt, 'Udsigten', ligger helt ude i vandet.

"Udsigten sætter ligesom punktum for promenaden og er – forestiller vi os - et oplagt mål for gåturen. Her fra opholdsplateauet kan man nyde udsigten ud over hele Aarhusbugten og solen på den sydvendte siddetrappe. Man kan fiske fra fiskepladserne eller komme helt tæt på vandet yderst ved brodækket. Ved høj vandstand aktiveres en stormport og gør oplevelsen af naturens skiften helt konkret," fortæller hun og suger den salte havluft helt ned i lungerne.

Den Blå Promenade skal efter planerne stå færdig i 2022.

"Jeg glæder mig enormt meget til, Den Blå Promenade er færdig. Særligt har jeg store forventninger til Bryggen og Havnetorvet, da det bliver der, vi for alvor kan lukke havnen op i samarbejde med de klubber og foreninger, som er så stor en del af livet på havnen. Der er mange 1000 medlemmer fordelt på de forskellige klubber, som ofte benytter sig af havnen og er her til at inspirere besøgende. Det bliver bare rigtig godt, er jeg sikker på!" Nina Elm-Larsen nyder tavst udsigten og lader den kølige vind nappe sig i ansigtet. Så vender hun vinden ryggen og siger:

"Vi håber, at havnen og byen vokser tættere på hinanden med Den Blå Promenade, og at det bliver her, man helt naturligt går sin aftentur. Det er det, vi gerne vil, og allerede nu synes målet inden for rækkevidde." Ninna Elm-Larsen nikker mod et kærestepar, der har trodset blæsten for at bevæge sig fra Tangkrogen til Lystbådehavnen. Spadserende hånd i hånd på Den Blå Promenade.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.