Greenlight fortæller om grøn omstilling: Tre klima-dage bader byen i grønt lys

Tre dage med klima-arrangementer markeres med grønt lys på rådhuset, domkirken og Musikhuset

Artiklens øverste billede
Det kræver nye og grønnere initiativer at gøre Aarhus CO2-neutral i 2030, og det vil arrangementet Greenlight kaste lys over 18. – 21. marts.

Aarhus Aarhus har sat sig som mål at blive CO2-neutral i 2030. Det kræver nye og grønnere initiativer, og det vil arrangementet, Greenlight, kaste lys over.

Fra 19. til 21. marts. bliver der en række events, hvor man kan høre om nye former for transport og genbrug af affald, man kan lege med en interaktiv mur på Ridehuset og opleve Fair Festival. Den bliver på grund af corona-restriktionerne digital og den åbnes fredag 19. marts af selveste kronprinsesse Mary.

Samtidig vil rådhustårnet, domkirken, Musikhuset, Bispetorvet og Ringgadebroen bade byen i grønt lys.

Torsdag 18. marts tænder rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad for lyset, der vil kunne opleves de næste fire aftener.

En grønnere by

"Jeg glæder rigtigt meget til at opleve alle de smukke bygninger i grønt lys. Det er et stærkt signal om den vilje, hele byen har til at gøre Aarhus klimavenlig," siger Rabih Azad-Ahmad.

Folkekirken i Aarhus er gået ind i projektet for at være med til at sætte fokus på den grønne omstilling, som også for Folkekirkens vedkommende er et centralt arbejdsområde.

"Vi er alle optaget af at give vores børn en jord at leve på med mindst de samme muligheder, som vi selv fik. I Folkekirken arbejder vi på at leve op til målsætningerne, og det bliver en svær øvelse, men den er også spændende, og vi er allerede i gang: Eksempelvis er opgaven med at sikre biodiversiteten på og omkring vores kirkegårde," fortæller provst i Aarhus Nordre Provsti, Esben Thusgaard.

Lys i Kolt, Hasle og Viby

Lyssætningen er skabt af Aarhus Omstiller, der er repræsenteret i Greenlight-eventet. Aarhus Omstiller er en tværgående indsats i Aarhus Kommunes klimaplan 2021-2024, som har til formål at skabe rammer og opbakning til, at alle kommunens 350.000 borgere, erhvervslivet og kulturlivet bidrager til at nå målet om CO2-neutralitet i 2030.

Uden for Aarhus C er der også planer om at lade en række kirker oplyses af grønt lys. Således arbejdes der i øjeblikket på, at både Kolt, Viby, Lisbjerg, Skødstrup, Hasle og Åbyhøj kirker også skal oplyses.

Se de øvrige aktiviteter fra Aarhus Omstiller og det fulde program for Greenlight her: greenlightaarhus.com

Det kan blive mere festligt at vente på bussen i Park Allé, når hvor rådhustårnet sørger for lysshow.

Rådhuset har alle farver

Rådhustårnet for for nylig en ny belysning i forbindelse med, at rådhusets beton gennemgik en total renovering. Tårnet kan ny lyse i et hav af farver og kan danne alt fra Dannebrog til regnbuer.

"Vi skiftede lyset på rådhuset ud, fordi de gamle pærer var slidte, og nogle af dem virkede slet ikke mere. Samtidig var anlægget dyrt og ikke tidssvarende," siger Henrik Kjærsgaard, der er teamleder i Ejendomme hos Aarhus Kommune.

I det daglige er lyset på tårnet neutralt, og det tændes automatisk ved solnedgang. Et sekund over midnat dæmpes lyset til halv styrke, og går så op på fuld styrke om morgenen.

Den røde variant. Foto: Per Ryolf

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.