Her er altid tid til en snak med unge

Intet er for småt eller for stort på Headspace Aarhus, der har åbent og igen er begyndt at holde fysiske møder med unge aarhusianere

Artiklens øverste billede
Headspace Aarhus mødes med de unge på deres præmisser. Nu er det muligt at få en aftale om at mødes fysisk hos Headspace. Det er Nicky Andersen til venstre sammen med tre af de 85 frivillige.

Aarhus I denne hårde nedlukningstid er der hjælp at hente. Headspace Aarhus er et tilbud til unge, og der er åbent på alle hverdagseftermiddage.

Det er egentligt et drop in-tilbud, men lige nu kan man tale i telefon, chatte, maile og mødes online med medarbejderne. Og som noget nyt er det muligt at aftale fysiske møder. For alle samtalerne gælder, at man er anonym og kun temaerne i samtalerne bliver registreret.

Der er åbent hus

"Vi mødes med de unge på deres præmisser og vælger den måde, der er bedst for dem. Desværre kan de ikke bare komme ind fra gaden lige nu, men de kan kontakte os og få en aftale om at dukke op," siger Nicky Andersen, der er socialpædagog og en af to fastansatte.

Headspace Aarhus tilbyder de gode samtaler ud fra et synspunkt om, at de ofte er nok. Og så henviser Headspace videre til anden relevant hjælp.

Man finder deres lokaler på Sønder Allé 33 i en gård overfor rutebilstationen.

"Vi er bare klar. Intet er for stort eller for småt. Man kan tale med os om alt fra en dårlig dag til kærestesorger eller angst og ensomhed," siger lederen, Anders Friche.

For tiden bliver Headspace Aarhus kontaktet af flere unge, der er blevet prikket af en voksen, end sædvanligt. De er blevet opfordret af nogen til at tale med andre om det, der er svært.

Unge mangler selvtillid

"Pandemien og nedlukningen er en helt særlig udfordring. I forvejen præger ensomhed mange unge, og de mangler i høj grad selvtillid. De er utrolig gode til at bebrejde sig selv, når noget ikke lykkes. Unges dårlige trivsel og selvværd er stigende problem i hele verden," siger Anders Friche, der har arbejdet otte år i Headspace.

"Jeg er 35 år og husker, at vi synes, at det var skolens og lærernes skyld, når noget ikke gik så godt. I dag møder vi ofte unge, der tror, at det er dem selv, der er noget galt med, fordi de oplever, at deres kammerater lykkes bedre. Lige præcis i den sammenhæng gør de sociale medier ikke noget godt," mener han.

Ander Friche siger i samme åndedrag, at de sociale medier er gode til mange ting, men at de mange glansbilleder, man finder på dem, ikke gør noget godt for usikre unge.

Han oplever, at de skal træffe hundredvis af valg - helst i en fart, og så skal de i øvrigt have gode karakterer med på vejen. De mange test i skolerne gør det nemt at falde udenfor normalitetsbegrebet.

Aarhus bakker op

Den aarhusianske afdeling af Headspace Aarhus åbnede i august under pandemien, og har derfor haft helt særlige vilkår. Det er alligevel gået godt. 85 frivillige er strømmet til.

"Jeg har været med i Horsens-afdelingen og åbnede den i Fredericia. I de byer måtte vi annoncere efter frivillige, men her i Aarhus kom de helt af sig selv," siger Anders Friche.

Også de unge har opdaget tilbuddet. I januar tog 43 kontakt, og da de i gennemsnit har fire samtaler, bliver det til cirka 170 i løbet af måneden.

"Det er faktisk helt ok. Vi har mest travlt i København, Horsens og Aalborg, der har cirka 700 samtaler på en måned. Det forventer jeg, at vi også kommer op på her i Aarhus," forklarer lederen af Aarhus-afdelingen.

Når coronaen har sluppet sig tag, skal Headspace Aarhus ud og tale med de unge på skolerne og gøre opmærksom på, at Headspace har åbne døre.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.