Lisas kærlighed til de elskeligt skæve eksistenser

Lisa Klok sagde farvel til et designerjob ved Bestseller for at hellige sig maleriet, tegnekunstnen og sit galleri, Studio & Galleri, på Hovedgaden i Rønde

Artiklens øverste billede
'Helge & Vermont', det store kunsttryk i farver i baggrunden, er bare to af de venner, som Lisa Klok er kommet til at holde af ved at male dem frem på sit stafeli

RØNDE En dag, hvor salige Storm P. stod med sit stafeli på gaden et sted på Frederiksberg og malede, spurgte en forbipasserende: ”Storm P., kan De ikke tegne de mennesker, så de ligner?”. Storm P. svarede: ”Jo, det kan jeg godt, men det nænner jeg ikke”.

”Nogle skaber glæde, hvor de går - andre når de går,” siger Storm P. også i en flue.

To Storm P-classics, som rinder en i hu, når man sidder sammen med Lisa Klok, 34-årig autodidakt maler og tegner, i hendes fine galleri på Hovedgaden 38, lige overfor Meny.

Lisa Klok, 34, sælger en meget stor del af sine værker, malerier og kunsttryk, over nettet. "Faktisk til hele landet," fortæller hun. Fotos: Lars Norman Thomsen

Danske bladtegneres streg har været inde over, tænker man uvægerligt, når man ser Lisa Kloks værker, malerier og kunsttryk, i store og små formater på galleriets vægge.

Det afviser hun nu pure, fordi danske bladtegnere har aldrig været nogen, som har sat sig på tværs i hendes indre kunstneriske univers.

Læs også - Uddannelsesby: Næsten 900 unge kigger til Rønde

Farvel Bestseller

Det er livsglæden, et bump på vejen, alderdom, det smukkeste ved det grimmeste grin, kønsidentitet og mange andre livserfaringer, der inspirerer hende.

Livet i alt dets fylde fra vugge til grav, at ældes med ynde, sorgen, det fortvivlede menneske, men også den boblende glæde og den høje cigarføring, når noget går godt.

Hun tror slet ikke på, at alle mennesker er født lige. Snarere, at vi alle født lige skæve - med skyldig hensyntagen til Dan Turèll.

Læs også: Kølig Kaj bjergtog graffitikunstner Thomas Gottlieb Jakobsen i de unge år

"Jeg er autodidakt, men har altid interesseret mig for at tegne og male siden barnsben. Også i de seks år, hvor jeg arbejdede som designer ved Bestseller," siger Lisa Klok, som bor i Rønde med sin husbond og to små børn, men er født og opvokset i Mørke.

Efter veloverstået studentereksamen (HHX) tog hun på en længere jordomrejse, før hun startede på den 3½ år lang uddannelse som fashion designer i Herning.

Herefter kaldte Bestseller på hende, og de seks år i tøjkoncernen med hovedsæde i Varde som tøjdesigner og medskaber af nye kollektioner var på alle måder sjov, vild og udviklende, fastslår hun. Hun fik lov til at udfolde sig og tænke stort ud af boksen.

"Jeg havde fine og fleksible arbejdsbetingelser, men med to små børn var det i længden ikke muligt at blive ved, og min lyst til at hellige mig maleriet og tegnekunsten på fuld tid talte også med, så derfor sagde jeg op hos Bestseller og åbnede i stedet mit galleri på Hovedgaden i juni 2020," fortæller Lisa Klok.

Helge & Vermont

Lisa Klok elsker at give sine personer, der er malet helt ud i det overdrevne og outrere, navne. Også manden med en Pinocchio lang og skæv næse og kvinden med flade hængebryster til navlen.

"Det her er 'Lille Bo' og her har vi 'Helge & Vermont'," peger hun smilende. På vægen hænger også yndigt dansende 'Finn- Det er fredag!' i to forskellige udgaver.

"De personer eller identiteter, jeg maler, navngiver jeg for at give dem noget liv. Jeg holder meget af dem, og de er mine venner."

Lisa Klok maler oftest skaldede mennesker uden bare skyggen af hår på hovedet, muligvis et i næsen, og det er selvfølgelig helt bevidst.

"Det er med til at understrege, at det for mig ikke handler om kønnet, men derimod det man selv ser eller føler sig som."

Hun står ofte i baglokalet til galleriet og maler, hvis hun da ikke gør det hjemme om natten, når familien sover, og der er ro på.

"Det er min lidenskab, så det handler om at finde de øjeblikke, hvor jeg kan arbejde uforstyrret, og tingene bare glider nemt."

I hendes galleri finder man både originaler og kunsttryk. Der er åbent på Hovedgaden hver onsdag (13-17) og lørdag (10-14) - ellers efter aftale.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen