Kreativ påskefejring i Fredenskirken

150 børn kom forbi Fredenskirken i Viby for at hente en overraskelsespose til fastelavn. Til påske gentager kirken succesen og har tilføjet en række kreative initiativer til påskefejringen i en coronatid

Artiklens øverste billede
Mange frivillige har meldt sig til at give en hjælpende hånd med at pakke de ialt 340 overraskelsesposer, Fredenskirken deler ud i forbindelse med påsken.

AARHUS Ikke meget er, som det plejer, i en tid med corona. Således heller ikke påsken. Det har man hos Fredenskirken taget konsekvensen af. Personalet har tænkt kreativt og sørger for en mere utraditionel påskefejring med påskeposer til menigheden, påskebesøg på plejehjem og i børnehaver, takeaway påskemiddag, påskeløb og påskemeditation. Og selvfølgelig påskegudstjenester - fysisk i kirken og online.

"Vores tanke er, at det bliver påske - corona eller ej. Kirken står, og kirken er, og lige nu må vi vende mange idéer på hovedet. Og når vi ikke kan få hele menighedens børn og familier ind i kirken, så må vi komme til dem," siger Christina Lund, som er daglig leder og kirke- og kulturmedarbejder i Fredenskirken.

"Vi havde stor succes med at uddele poser til fastelavn. Der havde vi forberedt 60 poser, men endte med at dele hele 150 poser ud til børn, som kom forbi kirken. Så til påske gentager vi succesen og forbereder denne gang 150 poser til børnene," fortæller Christina Lund.

Påskeposerne uddeles til familier med børn i alderen fire til ti år og indeholder en påskehilsen, en fortælling om påskens traditioner, krea-opgaver, påskespil, karsefrø og – naturligvis – chokoladepåskeæg.

Også de voksne i menigheden får udleveret en påskepose. Heri ligger foruden en påskehilsen, et puslespil af kirkens glasmosaik, en påskeblomst, påskeæg, en påskeløber, et hæfte med tekst til påskedagene, bøn og salme til hver dag samt QR-kode og link til hver salme.

"Til påske er der ikke alene poser til børnene, men også til de voksne. Og så besøger kirkens personale Plejehjemmet Rosenvang og Plejehjemmet Vidtskuevej, hvor vi uddeler poser med en påskehilsen, vores kirkeblad, en ståltrådsengel, en blomst, påskeæg og et gækkebrev, som er lavet af kirkens spire- og juniorkor samt de yngste klasser på Rosenvangskolen," siger Christina Lund.

Kirkens præster besøger også områdets fem børnehaver for at fortælle om påsken og om påskeæggets symbolik. Og de har selvfølgelig både chokoladepåskeæg og en sang om påskeæg med sig.

Der er påskeposer til både børn og voksne i Fredenskirkens menighed, og poserne indholder noget forskelligt. Fælles for dem er dog de skønne chokoladepåskeæg.

Gåtur på påskedugen

Udover påskeposer og påskebesøg indbyder Fredenskirkens menighedsråd til middag sammen hver for sig onsdag 31. marts. Her kan man hente et påskemåltid 'to go'’ bestående af stegt lam, flødekartofler, brød og tzatziki. Kirken opfordrer desuden til, at alle, når de henter deres pose eller måltid, går en tur på kirkens påskedug, som ligger udbredt på kirkegulvet hele påsken.

"Det er ikke så tit, man får mulighed for at gå på en dug. Men vores påskedug skal man helst gå på. Dugen er en meter bred og 22 meter lang og strækker sig hele vejen fra våbenhuset til alteret. Den fortæller påskens begivenheder i billeder; den begynder med palmeblade og slutter af med påskeliljer. Når man går på dugen, er det meningen, man skal få en følelse af hele tiden at komme for sent til det, der lige er sket. Man finder blandt andet æsellort - som børnene typisk er meget fornøjede over – fodspor, blodpletter og skyggen af et kors," forklarer Christina Lund.

Fredenskirken arrangerer også påskemeditation for voksne på kirkegården samt et påskeløb for børnene rundt omkring kirken og på kirkegården.

"For en måneds tid siden satte kirkens medarbejdere os sammen for at planlægge påsken i Fredenskirken. Vi har forsøgt at tænke nyt og kreativt, og jeg synes, vi har fået lavet en rigtig fin plan, som favner bredt," siger Christina Lund tilfreds.

"Vi gør de her tiltag ud fra et ønske om at nå ud til de mennesker, som har et ønske om at komme hos os, men ikke må lige nu. Vi ønsker at vise, at kirken er her - om end i en anden form end vi plejer," tilføjer hun.

Opbakning fra frivillige

Fredenskirken vil være åben i dagtimerne op til skærtorsdag. Der er gudstjenester i kirken hver søndag og alle helligdage i påsken.

"Vi må holde gudstjenester af en halv times varighed for 43 kirkegængere foruden personalet. Påskedag, hvor vi har tradition for, at der kommer rigtig mange i kirken, holder vi to gudstjenester. Men vi kan ikke synge salmer eller mødes efterfølgende. Det er ærgerligt og trist for andet år i træk ikke at kunne fejre påske på traditionel vis. Men i stedet for at tænke på alt det, vi ikke kan, synes jeg, vi skal tænke på alt det, vi kan: det er dejligt, at vi kan få lov til at tænke kreativt om de ting, vi plejer at gøre, og jeg tror på, det er sundt ind i mellem at blive tvunget ud i at tænke lidt anderledes," lyder det optimistisk fra Christina Lund.

Ialt skal der pakkes 340 påskeposer, og til at hjælpe med det har Fredenskirken efterspurgt frivillige.

"Vores forespørgsel på ekstra hænder til at hjælpe med at pakke poserne har spredt sig som ringe i vandet. Vi har fået så mange henvendelser fra frivillige, som gerne vil hjælpe. Så de kommer på skift i hver deres coronaboble og hjælper til. Det er dejligt at mærke den kæmpe opbakning fra menigheden. Det er med til at gøre coronatiden – og påsken - lidt lysere," siger Christina Lund.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.