Ekspert drikker god vin til junkfood: "En vanvittig smagsoplevelse, som man bør unde sig selv"

Vinekspert Sofie Thomsen specialiserer sig i at kombinere mad og vin og opfordrer til, at man åbner en flaske god Pinot Noir til sin Big Mac. Der er en sand wauw-oplevelse i vente, lover hun

Artiklens øverste billede
Vinekspert Sofie Thomsen opfordrer os til at nyde et godt glas vin til vores junk food. Kombinerer man vin og mad rigtigt, venter der nemlig en smagsoplevelse ud over det sædvanlige.

AARHUS Hvor ofte har du drukket et glas champagne til dine pommes frites, åbnet en flaske Pinot Noir til din Big Mac eller nydt en mundfuld rosé sammen med dine nuggets?

Formentlig ikke så tit, hvis nogensinde. Kombinationen af junkfood og god vin synes nok alternativ for de fleste. Ikke desto mindre er det kombinationer som ovenstående, den aarhusianske sommelier og vinekspert Sofie Thomsen, opfordrer til at vi giver en chance.

”Jeg må indrømme, at jeg hidtil har tænkt for lidt over, hvordan jeg kombinerede min mad og min vin. Jeg har mere tænkt i, hvad der var på tilbud eller - helt klassisk - på at købe en vin, jeg synes, smager godt til mad, jeg også synes, smager godt. Sådan tror jeg, mange har det. Men får man et glas vin, som rent faktisk passer til den mad, man spiser, så bliver begge dele fremhævet, og en plus en giver pludselig tre,” forklarer Sofie Thomsen.

Hun er uddannet sommelier på Kulinarisk Akademi i Oslo og har en diploma i vin og spiritus; DipWSET. Hun underviser i mad og vin kombination på Din Vinuddannelse i Aarhus og København og har arbejdet som sommelier på forskellige restauranter, heriblandt Gastromé i Aarhus.

”Jeg elsker, når folk spørger, hvad de bør drikke til en speciel ret og ikke bare vælger det, de plejer eller det, der er på tilbud. Gør man det, snyder man sig selv for en fantastisk oplevelse,” siger Sofie Thomsen.

De salte og sprøde pommes frites fungerer ifølge Sofie Thomsen overraskende godt sammen med en mousserende vin, som er sprød og har et højt niveau af syre.

Hovedregler man bør kende

For at parre mad og vin rigtigt, er der nogle afgørende teorier, det kan betale sig at kende og følge.

”Forklaringen på, at man kan parre vin med junkfood, som ellers synes at være et noget umage par, ligger i nogle helt basale teorier. Eksempelvis ved man, at mad med et højt saltindhold fremmer frugten i vinen og dæmper syren. Tænkt bare på champagne og østers kombinationen. Ligeledes gælder det, at syre og syre giver mindre syre. Så spiser man en fiskeret med citron og drikker en vin med høj syre til, bliver begge dele mindre syrligt,” ridser Sofie Thomsen et par af hovedreglerne inden for vin og mad parring op.

Ser man teoretisk på det, er kombinationen af Big Mac og Pinot Noir, pommes frites og Champagne og nuggets og rosé altså slet ikke så alternative endda.

”De her tre kombinationer tager afsæt i mad fra den virkelige verden. Der er altså ikke tale om restaurantmad, som er finjusteret, så den passer præcis til vinen,” slår Sofie Thomsen fast.

”Pommes frites er salte og sprøde. Derfor fungerer det at kombinere pommes frites med vin, der har et højt syreniveau og er sprød. Det kan være Champagne eller en hvilken som helst tør, mousserende vin. Det lyder måske lidt alternativt, men prøver man det af, vil man opleve, at det spiller max,” fortsætter hun.

Sammensætningen af Big Mac og Pinot Noir har Sofie Thomsen researchet sig frem til og testet af.

”Big Mac’en har meget den her umami-smag og jordtonerne fra kødet og dressingen. Skal man finde en vin, der spejler den smag, handler det om at finde en vin med høj syre og lavt tannin indhold. Sætter man for eksempel en oversøisk Pinot Noir fra Californien sammen med Big Mac’en, smager det bare mega godt!” siger hun med stor overbevisning.

Kombinationen af chicken nuggets og rosé ikke bare synes som et umage match, men er det også, hvis man ser teoretisk på det.

”Det kan umiddelbart være svært at trække en teori ned over kombinationen af chicken nuggets og rosé. Men til de salte nuggets drejer det sig om at finde en vin med høj frugtintensitet og relativt meget syre, som for eksempel rosé. Jeg var selv lidt skeptisk, men kombinationen fungerer overraskende godt,” lyder det fra den garvede vinekspert.

Big Mac'en har en markant umami-smag som går godt i spænd med en vin med høj syre og lavt tannin indhold; eksempelvis en Pinot Noir.

En vanvittig smagoplevelse

Det er næppe flertallet, der tænker over at åbne en flaske Champagne til sine pommes fritter. Men har man først prøvet kombinationen, vil man ifølge Sofie Thomsen få en wauw-oplevelse, der kalder på flere.

”Det er næppe realistisk, at man henter en bakke pommes frites på grillen og så popper en flaske bobler og nyder den til, når man kommer hjem. I hvert fald ikke før man har prøvet det. Det er ikke stor gastronomi. Til gengæld er det en vanvittig smagsoplevelse, som man bør unde sig selv,” siger hun og tilføjer så i samme åndedrag:

”Jeg kan kun opfordre til, at man inviterer et par venner på middag bestående af Champagne og pommes frites. Jeg er sikker på, det vil vække begejstring og blive en middag, de aldrig glemmer.”

Se TV Aarhus’ indslag hvor vinekspert Sofie Thomsen sammensætter fast food og vin på tvaarhus.dk

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.