Stormer ind på top-ti over populære museer

Et af Danmarks mest populære museer ligger i en af landets mindste købstæder

Artiklens øverste billede

Museum Østjyllands afdeling i Ebeltoft stormer ind i top ti på listen over de meste besøgte museer i Danmark i 2020.

Det kan man læse ud af den netop offentliggjorte statistik over, hvor mange gæster landets museer tog imod i det forgangne år. Med sine 165.000 besøgende passerer det østjyske lokalhistoriske museum blandt andet Nationalmuseet i Prinsens Palæ i København, hvor kun 159.000 kiggede indenfor.

»Vi er naturligvis glade over, at vi kan blande os i det pæne selskab,« siger en stolt museumschef på Museum Østjylland, Jørgen Smidt-Jensen, i en pressemeddelelse.

»De danske museer er en kæmpe succeshistorie, som i mange år kun har set besøgstallene stige. Det viser, at der mere end nogensinde er behov for museerne og for museer som vores, der tager afsæt i det lokale og stedbundne.«

Tilløbsstykke

Museum Østjylland i Ebeltoft bød i 2020 på en helt ny oplevelse, som er en del af forklaringen på de mange gæster. I samarbejde med Syddjurs Bibliotek åbnede museet i juni nemlig BMA i Ebeltofts gamle Maltfabrik. I BMA kan man for første gang i Danmark opleve et helt sammensmeltet bibliotek, museum og arkiv, hvor gæsterne på samme tid og i samme rum møder både litteratur og historie.

Publikum belønnede initiativet med i stor stil at besøge den nytænkte kulturarvsinstitution. På trods af sidste forårs corona-nedlukning og officiel åbning halvvejs inde i året blev BMA i Maltfabrikken en regulær publikumsmagnet alene med 110.000 gæster i 2020.

Jeg tror simpelthen ikke, at der er nogen, der keder sig på vores museum

Jørgen Smidt-Jensen, museumschef på Museum Østjylland

Nutidigt og ikke kedeligt

Museum Østjylland har en vision om at gøre mødet med kulturarven meningsfuld for flest mulige gæster.

»Vi formidler lokalhistorien i Randers, Grenaa og Ebeltoft på nye og tidsrelevante måder. Derfor appellerer museets udstillinger og program til gæster fra langt ud over de tre kommuner,« mener Jørgen Smidt-Jensen og tilføjer:

»Jeg tror simpelthen ikke, at der er nogen, der keder sig på vores museum.«


gs

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen